Három húsvéti bronznyúl Veronából!

ápr 1, 2018 | Archív

Micsoda nyitány! Három bronzéremmel kezdte a magyar küldöttség a veronai kadet és junior világbajnokságot. Junior párbajtőrben Nagy Kinga, Borsody Emma és Koch Máté egyaránt harmadik lett, gratulálunk

Helyszíni tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Kezdjük a hölgyekkel, a locsolkodás előtti udvariasság és az időrend okán egyaránt! Igazából minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a mieink a szezon során a legjobb teljesítményüket nyújtották – a legjobbkor, a legfontosabb versenyen, a junior világbajnokságon. A “vb-láz”, azaz a mindig görcsös kezdés leküzdése után tulajdonképpen biztosan lépett tovább a magyar hölgykvartett a 174 indulós verseny csoportköréből. Aztán a következő körben, a 64 közé kerülésért Petri Renáta elbúcsúzott, nehéz ellenfelet kapott az izraeli Hecht személyében (9:15). A többiek tulajdonképpen simán léptek tovább. Gnám Tami kicsit izgulós meccsen a belga Labro ellenében (15:12), de a két későbbi főszereplő, Nagy Kinga és Borsody Emma nagyon magabiztosan nyert az amerikai Candreva (15:7), illetve a jamaikai Simms Lymn ellen (15:6). A 32 sem jelentett akadályt, a hölgyek bizonyították, hogy nem három a kislány, hanem három nagylány versenyez Veronában. Emma 15:7-re (Saligerova, cseh), Kinga 15:9-re (Loit, észt), Tami pedig 15:10-re nyert (Komaba, japán). 

A nyolcaddöntő vízválasztónak számított, de végül ketten is “átkeltek a vízen”… Kinga kétséget kizáróan verte 15:11-re azt a svéd Martenssont, akitől nemrégiben, a szocsi junior Eb-n vereséget szenvedett. Emma rendkívül izgalmas meccset vívott az egyik Favréval. Eleinte ő vezetett, de az asszó második felében a svájci felzárkózott, egyenlített, sőt 14:13-nál a vezetést is átvette. Ám a legfontosabb fordulat még hátra volt. Kovács Iván tanítványa előbb egyenlített, majd bevitte a 8 közé jutást érő tust. Tamara az orosz Szoldatovát ugyanakkor csak megszorítani tudta (11:15), akkor még nem tudhattuk, hogy a későbbi világbajnoktól szenvedett vereséget a tatabányai “beugró”. A két magyar 8 közé jutása sem számított rossz teljesítménynek, ám a hab a tortán csak eztán jött. 

Nagy Kingát világbajnoki érmesként köszönti mestere, Andrásfi Tibor.

Az éremért ugyanis mindkét magyar tehetség újabb, ezúttal sima győzelmet aratott! Emma pillanatok alatt leiskolázta 15:7-re az izraeli Hechtet, és ezzel világbajnoki érmesként borulhatott mestere nyakába. Néhány perccel később tehette ugyanezt Kinga, ő Andrásfi Tibor nyakában kötött ki! Talán kicsit szorosabb csata után, de az utolsó másodpercekben kétséget kizáróan győzte le 14:9-re az erdélyi Schliert. Ezzel mindkét magyar talán pályafutása eddigi legértékesebb sikerét érte el, és végül mindketten a harmadik helyen zártak. Az esti négyes döntőben Emma kezdett a lengyel Falinskával, és talán kicsit izgulósra sikerült az asszó. A BVSC 18 éves fiataljának 12:14-ről így is sikerült egyenlítenie, de az utolsó tust lengyel ellenfele adta be. Csaknem hasonló utat járt be Kinga is. Ő ugyan az elején 4:1-re vezetett, ám Szoldatova váltott, és a közepén már ő vezetett hárommal. Így jutottak el 11:14-ig, amikoris Kinga szúrt két tust, de aztán megint az orosz következett – 13:15 lett a vége. A két vereség ellenére egyáltalán nem lehetett keserű a szánk íze, a Plásztán Attila által vezetett szakág nagyszerű teljesítménnyek ünnepelhette húsvét vasárnapját. 

Borsody Emma ugyancsak világbajnoki éremnek örülhetett.

És még nem volt vége a napnak, hiszen következett Koch Máté… No, persze a Vasas 18 éves fiataljának nem volt könnyű dolga az esti döntőig vezető úton. A délelőtti csoportkör a hatalmas, 206 fős mezőnyben ugyanakkor sem neki, sem társainak nem jelentett különösebb gondot. Aztán a 64 közé jutásért már érzékeny veszteségnek számított az újdonsült Eb-ezüstérmes Nagy Dávid búcsúja. “Mentségére szóljon”, hogy olasz ellenféltől, Paolinitől szenvedett vereséget, ráadásul egyetlen tussal. Máté, valamint Andrásfi Tibor és Debnár Gergely nagyon simán lépett tovább, 15:8 volt a legszorosabb meccsük. A következő kört tehát hárman kezdték, és mindannyian sikerrel vették az akadályt, még ha Tibi súrolta is a lécet a 9:8-ával a holland Postma ellen. Máté a mexikói Saurit verte 15:12-re, míg Gergő a francia Contrepois-t 15:9-re. A 16 közé jutásról döntő kör viszont szerencsétlenül alakult, két szempontból is. Egyrészt, mert Tibit és Mátét összehozta a sors, így egyiküknek búcsúznia kellett. Tibi lett az, 11:7-es vereséget szenvedett csapattársától. Másrészt pedig azért, mert Gergő hihetetlenül kiélezett meccset követően, egyetlen tussal kapott ki 15:14-re a házigazdák egyik favoritjától, az olasz Cuomótól

Koch Máté (jobbra) igen izgalmas asszók után jutott el az éremig.

Maradt tehát egykeként Máté, aki ezt követően két vérfagyasztó, egytusos asszó után nyert érmet… Előbb a nyolcaddöntőben a kazah Szavin izzasztotta meg a kelleténél sokkal jobban Halla Péter tanítványát (15:14), aki éppen egy héttel ezelőtt a budapesti Grand Prix-n remekelt nyolcaddöntőjével a felnőttek mezőnyében… Majd ha lehet, akkor még izgalmasabb meccs következett a belga Loyola ellenében (12:11). Itt végig fej fej mellett haladtak a felek, az utolsó húsz másodpercre Máté fordult egytusos előnnyel. Ám a belga korántsem volt balga, a rövid idő alatt egyenlített, majd a vezetést is átvette. Máténak kellett futnia az eredmény után, méghozzá szó szerint. Megtette. Egyenlített, majd a hosszabbításban a dobogót érő tust is beszúrta! Az esti fináléra kissé tán el is fáradt a nagy menetelésben, a még kadet korú Európa-bajnok olasz Di Veroli ellen nem volt esélye (5:15). Ugyanakkor rá ugyanaz igaz, mint a fent említett hölgyekre -ezután a bronzérem után nem lehet savanyú a szőlő, mi több, édes a gyümölcs…

Remekül sikerült tehát magyar szempontból a veronai kadet és junior világbajnokság nyitánya. Következnek a kadet férfi és női párbajtőrözők, és a kérdés csak az, hogy húsvéthétfőn lehet-e locsolni a vasárnapi teljesítményt…

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Verona.

Junior női párbajtőr egyéni, 174 induló. A csoportmérkőzéseken: Borsody Emma 5 győzelem/1 vereség, Gnám Tamara 4/1, Petri Renáta 4/2, Nagy Kinga 2/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A 64 közé jutásért: Nagy-Candreva (amerikai) 15:7, Gnám-Labro (belga) 15:12, Borsody-Simms Lymn (jamaikai) 15:6, Petri-Hecht (izraeli) 9:15.

A legjobb 32 közé jutásért: Gnám-Komaba (japán) 15:10, Nagy-Loit (észt) 15:9, Borsody-Saligerova (cseh) 15:7.

A legjobb 16 közé jutásért: Gnám-Nabeth (francia) 15:13, Borsody-Pawlowska (lengyel), Nagy-Cagnin (olasz) 14:8.

Nyolcaddöntő: Nagy-Martensson (svéd) 15:11, Borsody-A. Favre (svájci) 15:14, Gnám-Szoldatova (orosz) 11:15.

Negyeddöntő: Nagy-Schlier (román) 14:9, Borsody-Hecht (izraeli) 15:7.

Elődöntő: Borsody-Falinska (lengyel) 14:15, Nagy-Szoldatova (orosz) 13:15.

Végeredmény: 1. Szoldatova (orosz), 2. Falinska (lengyel), 3. Borsody Emma (edző: Kovács Iván, válogatott edző: Plásztán Attila) és Nagy Kinga (edző: Andrásfi Tibor, válogatott edző: Plásztán Attila), …13. Gnám Tamara, …74. Petri Renáta.

Junior férfi párbajtőr egyéni, 206 induló. A csoportmérkőzéseken: Andrásfi Tibor 6 győzelem/0 vereség, Debnár Gergely 5/1, Koch Máté 5/1, Nagy Dávid 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A 64 közé jutásért: Andrásfi-Safarov (azeri) 15:8, Koch-Kokosz (görög) 15:4, Debnár-Ramadan (egyiptomi) 15:8, Nagy-Paolini (olasz) 5:6.

A legjobb 32 közé jutásért: Andrásfi-Postma (holland) 9:8, Koch-Sauri (mexikói) 15:12, Debnár-Contrepois (francia) 15:9.

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Andrásfi 11:7, Debnár-Cuomo (olasz) 14:15.

Nyolcaddöntő: Koch-Szavin (kazah) 15:14.

Negyeddöntő: Koch-Loyola (belga) 12:11.

Elődöntő: Koch-Di Veroli (olasz) 5:15.

Végeredmény: 1. Midelton (francia), 2. Di Veroli (olasz), 3. Koch Máté (edző: Halla Péter, válogatott edző: Eitner Kinga) és Nguefack (francia), …19. Andrásfi Tibor, …21. Debnár Gergely, …77. Nagy Dávid.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események