Három lett a magyar igazság

márc 20, 2015 | Archív

Rekordlétszámú mezőny, világklasszisok tömege, nagyszerű körülmények, közepes magyar szereplés. Nagyjából így lehetne egy mondatban összefoglalni a férfi párbajtőr WestEnd Grand

Rekordlétszámú mezőny, világklasszisok tömege, nagyszerű körülmények, közepes magyar szereplés. Nagyjából így lehetne egy mondatban összefoglalni a férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix első selejtező napját, melynek végén három magyar, a kiemelt Rédli András, Imre Géza és Berta Dániel jutott a legjobb 64 közé. Folytatás szombaton a női verseny selejtezőivel.

Minden túlzás nélkül állítható, hogy a világ legnagyobb vívóversenye kezdődött péntek reggel a MOM Sportban. Amióta ugyanis vívásban bevezették a nemzetenkénti indulólimitet, még egyszer sem fordult elő, hogy 296 vívó lépjen pástra. A Vass Imre emlékének szentelt WestEnd Grand Prix-re viszont ennyien érkeztek. Ráadásul a mennyiség mellett a minőség is hasonlóan magas volt, elvégre a világranglista első 29 helyezettje kivétel nélkül Budapesten volt. 

 

 Sok az induló, sok a penge! (Fotók: Szalmás Péter)
 
A MOM Sportban minden adva volt ahhoz, hogy olyan körülmények fogadják a mezőnyt – amilyen az maga. Minden igényt kielégítő. Ráadásul a nap is sütött, kellemes langymeleg volt, aminek kivételesen jelentősége is akadt, elvégre két teremben zajlottak a selejtezők, és az az ötven méteres séta, amit a párbajtőrözőknek, edzőknek meg kellett tenniük, ezúttal még jól is esett mindenkinek. Már csak a magyar sikerek kellettek volna ahhoz, hogy tökéletes napot zárjunk, ezzel azonban akadtak problémák. Az első pofon akkor ért bennünket, amikor a válogatott Somfai Péter már a csoportmeccsek során kiesett. Majd a 96 közé jutásért két világbajnokunk, Boczkó Gábor és Szényi Péter vett búcsút a további küzdelmektől. Ugyanakkor kellemes meglepetésekből sem sok jutott nekünk, így egyre fogyott az a húsz magyar, aki rajthoz állt a mammutmezőnyben. 
 
 Ekkor még Szényi Péter vezetett portugál ellenfelével szemben…
 
Szerencsére azért szép sikereknek is örülhettünk, hiszen a kiemelt Rédli András két társat is kapott a vasárnapi 64-es táblára. Az egyik világbajnokunk, Imre Géza, aki a jól sikerült csoportkör után a kazahok között vágott, pontosabban szúrt rendet. A 96 közé jutásért Derjabint, a 64-ért Sarlaimovot verte, és ezzel egynapos pihenő után ott lehet a vasárnapi folytatásban. Örömhír, hogy a csapatban junior világbajnok, egyéniben junior vb-bronzérmes Berta Dani is eljutott idáig. Neki kevésbé sikerült a csoporkör, viszont utána jelentős skalpokat kellett gyűjtenie, többek között a korábbi felnőtt Vk-győztes francia Blaszyckot búcsúztatta. 
 
Imre Gézának volt miért mosolyognia. Vasárnapi mosolyesőt kívánunk!
 
Így aztán hárman folytathatják vasárnap a WestEnd Grand Prix-t a 64-es főtáblán, és az, hogy hány magyar hölgytársat kapnak az a női verseny szombati selejtezője után derül ki. 
 
Eredmények. Férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix, Vass Imre emlékverseny, MOM Sport, 296 induló. A csoportmérkőzéseken: Rédli András kiemelt, Pádár Tamás 5 győzelem/1 vereség, Peterdi András 5/1, Szényi Péter 5/1, Imre Géza 4/2, File Mátyás 4/2, Kiss Gergő 4/2, Budai Dániel 4/2, Veress Dániel 4/2, Boczkó Gábor 4/2, Cho Taeun Sándor 3/3, Esztergályos Patrik 3/3, Siklósi Gergely 3/3, Samu Péter 3/3, Bakos Bálint 3/3, Komáromy-Poros Csongor 2/3, Berta Dániel 2/4 (továbbjutottak), Buta Levente 2/4, Somfai Péter 1/5, Deák István 1/5 (kiestek).
A legjobb 160 közé jutásért: Berta-Sanchez Rodriguez (spanyol) 15:11, Cho Taeun-Bontes (holland) 10:15, Siklósi-Ambroz (cseh) 10:15, Samu-Kneip (német) 7:15, Bakos-Tsinis (amerikai) 13:15, Komáromy-Poros-Verwijlen (holland) 13:15, Esztergályos-Taccani (argentin) 11:15.
 
Budapest alatt a vívóvilág!
 
A legjobb 96 közé jutásért: Imre-Derjabin (kazah) 15:12, Kiss-Dimar (ukrán) 15:12, Berta-Blaszyck (francia) 15:13, Veress-Nuotio (finn) 14:12, File-Mohsen (egyiptomi) 15:14, Budai-Braun (német) 12:15, Boczkó-Canas (venezuelai) 11:15, Peterdi-Mikolajczak (lengyel) 8:15, Pádár-Szakamoto (japán) 8:15, Szényi-Arede (portugál) 8:9.
A legjobb 64 közé jutásért: Imre-Sarlaimov (kazah) 15:11, Berta-Backer (norvég) 15:8, File-Lelion (kanadai) 10:15, Kiss-Fava (francia) 13:15, Veress-Morgojev (orosz) 5:15.

Vasárnap a 32 közé jutásért: Berta-Robeiri (francia), Rédli-Braun (német), Imre-Vuorinen (finn). 

2015. március 20.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.