Három magyar maradt állva a Grand Prix-premieren

nov 28, 2014 | Archív

Három magyar tőröző, Knapek Edina, Mohamed Aida és Varga Gabriella jutott az új Grand Prix-sorozat nyitóállomásán, Torinóban a legjobb 64 közé. Férfi tőrben ugyanez senkinek sem

Három magyar tőröző, Knapek Edina, Mohamed Aida és Varga Gabriella jutott az új Grand Prix-sorozat nyitóállomásán, Torinóban a legjobb 64 közé. Férfi tőrben ugyanez senkinek sem sikerült, és öt további hölgy ugyancsak búcsúzott. A baj csak az, hogy ez az eredmény nagyjából meg is felel a papírformának…

A Nemzetközi Vívó Szövetség új versenynaptárában kiemelt helyre, méghozzá hangsúlyozottan kiemelt helyre kerültek a Grand Prix-versenyek. Korántsem csak azért, mert másfélszeres szorzószámmal számítanak a világranglistába ezek a viadalok. Nem is feltétlenül azért, mert pénzdíjas, minimum 20 ezer dollár összdíjazású eseményekké fejlesztik a GP-ket. Hanem, mert a FIE elegáns külsőségeket, telt házas nézőteret, a legfejlettebb technikájú televíziós közvetítést várja el a házigazdáktól. Mindhárom fegyvernemben három ilyen verseny lesz, törben, kardban és párbajtőrben 3-3-3 Európában, Ázsiában, illetve Amerikában. Az öreg kontinensen Olaszország, Magyarország és Oroszország rendezhet, nekünk a legnépesebb fegyvernem, a párbajtőr jutott, és március végén adunk otthont az eseménynek a MOM Sportban. 

 

pietr-janda1
Frederic Pietruska és Claus Janka urak is Torinóban. A FIE főtitkára és a testület bírói bizottságának elnöke is vizitált a selejtezőkön.
 
A premierre ezen a hét végén kerül sor Torinóban, ahol a tőrözők léptek pástra, a FIE teljes vezérkarának felügyelete mellett. A pénteki első napon mindkét nem selejtezőjét rendezték az észak-olasz városban. Mi tagadás, nagy különbséget nem láthattunk a többi Vk-verseny előcsatározásaihoz képest. Ha csak azt nem, hogy ugye a versenykiírásból fakadóan a férfiak és nők egyaránt ott voltak a mezőnyben. No és, hogy a FIE tótumfaktumai szinte kivétel nélkül végignézték már a selejtezőket is. A szinte hajszálpontosan 300 vívó két közeli helyszínen, a FIAT teniszcsarnokában és sportcsarnokában lépett pástra – ha nem is puritán, de átlagos körülmények között. Tovább szürkítette a helyzetet, hogy a lehető leggusztustalanabbul alakult az időjárás a napfényes Itáliában. Az eső folyamatosan szitált, szemerkélt, esett, majd zuhogott, szakadt, ömlött – és sosem csöpögött… Mivel a vívás teremsport, az időjárás általában csak a hangulaton ronthat, csakhogy most a két csarnok között vagy kétszáz méter volt a távolság, amit az említett esőfajták kíséretében kellett megtenni az ingázó mestereknek és vezetőknek. 
 
Ugyanakkor azt is említsük meg, hogy valamennyi résztvevő kedves ajándékot kapott, a fényképes akkrediráció és fegyverhitelesítés tökéletesen működött, miként a transzferek és a hotelek is minden igényt kielégítettek. Meg az szintén tény, hogy a FIE azt is kijelentette, a selejtezők külsőségek szempontjából tulajdonképpen nem számítanak, a lényeg a 64-es tábla, és elsősorban a finálé. Az pedig szombaton, illetve vasárnap lesz – egészen más helyszínen… 
 
De térjünk át a magyar válogatott szereplésére! A szövetség a viszonylag közeli – az 1100 kilométer annak számít a versenynaptár alapján… – helyszínre való tekintettel 6-6 versenyzőnek vállalta az utaztatását, és további három vívó egyesületi költség terhére vett részt. Azaz mindösszesen 15 magyar lépett pástra, 8 nő és 7 férfi. 
 
A hölgyek közül a csoportmeccseket Schmél Viki kivételével mindenki sikerrel vette, 18 éves tehetségünk is egyetlen apró tussal búcsúzott. Ugyanakkor Varga Gabi hibátlan mérleggel zárt, és egyből társult a kiemelt magyarokhoz. Szépen, mosolygósan és eredményesen vívott, reméljük, átmenti szombatra a formáját. Hatan folytatták a vesenyt a direkt kieséssel, Mohamed Aida sorsolására ferde szemmel néztünk, ugyanis koreai válogatott riválist kapott. Aztán kisimultak a vonásaink Aida vívását látva, biztosan győzött 15:8-ra. Knapek Edina jóval rögösebb utat járt be az olasz Stranieróval szemben. Az itáliai 11:6-ra, 12:9-re és 14:12-re is vezetett, de a magyar fordítani tudott 15:14-re. Bosszankodva jött le a pástról, de nem kéne. Igaz, nem ment neki úgy a vívás, mint a csoportkörben, de ilyen hátrányból fordítani akkor is értékes teljesítmény, pláne egy lelkes, hazai páston vívó olasszal szemben. 
 
A nap sikertörténetei ezzel viszont véget is értek a számunkra. Nattán Sarolta egyetlen tusra volt a főtáblától, de a hirtelen halálban kikapott, a többieknek azonban nem volt reális esélyük a győzelemre. A férfi tőrözőknél pedig az ember már a legapróbb előrelépésnek is örült volna – tekintve, hogy egyetlen magyar sincs százban a világranglistán… -, de ezúttal sem jött a jel. A csoportkörből a hét magyarból három búcsúzott, és a legjobb 96 közé egyedül a junior Németh András jutott. Ahol aztán ő is sima vereséget szenvedett. 
 
errigoscarso1
 A világelső olasz tőrvívás főszereplői. A fegyvernemi vezető Andrea Cipressa, Giorgo Scarso elnök, FIE-alelnök és Arianna Errigo olimpiai és világbajnok.
 
A szombati attrakcióra tehát három magyar maradt, és reméljük, egy kicsit sikerül belepiszkítaniuk az itáliai tervekbe. Az olaszok ugyanis a “sztárfegyvernem”, a női tőr döntőjét tették a holnapi programba, elvégre a verhetetlen itáliai “Dream Team” valóban nagyon népszerű Olaszországban. Errefelé tőrben a férfiak vannak elnyomva, ők vasárnapra maradtak, amikoris az érdeklődés erősen csökken majd a vívás iránt Torinóban. Ekkor ugyanis a Derbyt, a Juventus-Torino futballbajnokit rendezik. És az azért mindent visz, nem csak a vívással szemben…
 
Eredmények. Női tőr egyéni Grand Prix, Torino, 136 induló. A csoportmérkőzéseken: Varga Gabriella 6 győzelem/0 vereség (a főtáblára jutott), Knapek Edina 5/1, Mohamed Aida 4/2, Nattán Sarolta 4/2, Jeszenszky Szilvia 3/3, Gólya Fruzsina 2/3, Lupkovics Dóra 2/4 (továbbjutottak), Schmél Viktória 2/4 (kiesett).
A legjobb 96 közé jutásért: Lupkovics-Groslambert (belga) 15:6.
A legjobb 64 közé jutásért: Knapek-Straniero (olasz) 15:14, Mohamed-Hong (koreai) 15:8, Nattán-Csen K. (kínai) 11:12, Jeszenszky-Cammilletti 9:15, Lupkovics-Cini (olasz) 6:15, Gólya-Mienville (francia) 11:15.
Szombaton a 64 között: Varga G.-Hampel (német), Mohamed-Thibus (francia), Knapek-Lelejko (ukrán).
 
Férfi tőr egyéni Grand Prix, Torino, 163 induló. A csoportmérkőzéseken: Németh András 3 győzelem/2 vereség, Mátyás Bálint 3/3, Németh Gábor 3/3, Szabados Kristóf 2/3 (továbbjutottak), Liszkai Tamás 2/4, Szabados Gábor 2/4, Bakó Tamás 1/5 (kiestek). 
A legjobb 96 közé jutásért: Németh A.-Surwillo (lengyel) 15:5, Mátyás-Kvak (koreai) 7:15, Szabados  K.-Han (koreai) 11:15, Németh G.-Mepstead (brit) 10:11.

A legjobb 64 közé jutásért: Németh A.-Garozzo (olasz) 2:15. 

2014. november 28.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM