Hat magyar férfi a WestEnd GP főtábláján

márc 24, 2017 | Archív

Szépen teljesítettek a magyar férfi párbajtőrözők a budapesti WestEnd Grand Prix pénteki selejtezőnapján. A hatalmas mezőnyben hatan jutottak a 64-es főtáblára (Nagy Dávid, Bányai

Szépen teljesítettek a magyar férfi párbajtőrözők a budapesti WestEnd Grand Prix pénteki selejtezőnapján. A hatalmas mezőnyben hatan jutottak a 64-es főtáblára (Nagy Dávid, Bányai Zsombor, Somfai Péter, Berta Dániel, Siklósi Gergely, Peterdi András), amelyet vasárnap rendeznek. A Grand Prix szombaton a női selejtezőkkel folytatódik. 

Hatalmas mezőny – mennyiségben és minőségben egyaránt. Egyetlen mondatban így lehetne összefoglalni a férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix nyitónapját. 275 versenyző, közte olimpiai és világbajnokok hosszú sora lépett pástra a MOM Sport vívócsarnokká alakított termeiben. Nekünk azért akadt némi hiányérzetünk, elvégre Boczkó Gábor és Imre Géza egész nap a teremben szorgoskodott, csakhogy civilben… Sérülés, illetve hosszabb regeneráció okán ugyanis két extraklasszisunk nem lépett pástra. Azért távollétükben is akadtak nagyszerű magyarok. Két olimpiai bronzérmesünk is ott volt a mezőnyben, sorsuk felemásan alakult. Somfai Péter nagyszerű vívás után már a csoportkör után biztosította a helyét a 64-es főtáblán. Rédli Andrásnak ugyanez nem sikerült, 4/1-es “kanyar” után a direkt kiesésben egy régi ismerőssel, az ukrán Herey-jel találkozott, és 15:12-re kikapott. 

Teljes volt a nagyüzem a MOM Sport pástjain.

A többiekről: a csoportkörben Somfai Péterhez hasonlóan a junior korú Nagy Dávid és az “első éves felnőtt”, Bányai Zsombor kimagaslóan teljesített, és közvetlenül a legjobb 64 közé jutott.  A többieknek viszont a 256-os direkt kieséses tábla zegzugos útja jutott. Akadt, aki végigjárta, akadt, aki nem. Ezúttal kezdjük az utóbbiakkal. A heidenheimi bravúr Vk-bronzos Koch Máté a főtábla kapujában botlott el, mentségére legyen mondva, hogy egy másik magyartól, Peterdi Andrástól szenvedett 15:9-es vereséget. Egy másik világbajnokunk – szerencsére akad belőlük… -, Szényi Péter is elbúcsúzott, őt a koreai Ma győzte le 15:13-ra. 

Peterdi András a legjobb 64 közé jutott – persze, Kulcsár Győző tanácsaival könnyű…

A már említett Peterdi mellett újabb két magyar követte a csoportkörös továbbjutó hármakat. Méghozzá a fiatalabb korosztály két képviselője, Berta Dániel és Siklósi Gergely. Több közös is akad bennük. Mindketten vidéken nevelkedtek, és amilyen magasak, olyan tehetségesek, és most már mindketten Dancsházy-Nagy Tamás tanítványai. És mindketten horrorisztikus körülmények között kerültek a főtáblára. Ketten, kétszer egy tussal győztek, nemegyszer komoly fordítást követően. Geri példának okáért 9:13-ről fordított a 64-ért úgy, hogy ekkor 13 másodperc volt hátra a vívóidőből. Azért ez nem semmi… 

Boczkó Gábor civilben, ezúttal főszervezőként, Dancsházy-Nagy Tamás pedig vezetőedzőként. Akadt izgulnivalója…

Így végül mindösszesen hat magyar jutott a 64-es főtáblára, ami kifejezetten értékes teljesítmény, ennél jobb mérleggel egyetlen nemzet sem rendelkezik. Úgyhogy kijelenthető, csak így tovább, hajrá, magyarok! A Grand Prix holnap a női párbajtőrözők selejtezőivel folytatódik. 

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Grand Prix, Vass Imre emlékverseny, Budapest, MOM Sport, 275 induló. A csoportmérkőzéseken: Nagy Dávid 6 győzelem/0 vereség, Bányai Zsombor 5/1, Somfai Péter 5/1  (a legjobb 64 közé jutottak), Szényi Péter 5/1, Bakos Bálint 5/1, Berta Dániel 4/1, Rédli András 4/1, Koch Máté 4/1, Siklósi Gergely 4/2, Esztergályos Patrik 4/2, Buta Levente 4/2, Andrásfi Tibor 4/2, Tóth Gergely 3/3, Peterdi András 3/3, Nagy Marcell (továbbjutottak), Stubnya Márton 2/4, Fenyvesi Csaba 2/4, Cziráki Bálint 2/4, Dudás Balázs 2/4, Bányai Botond 2/4 (kiestek).

A legjobb 160 közé jutásért: Peterdi-Bolboceanu (román) 15:11, Nagy M-Citro (olasz) 14:15, Tóth-Ma (koreai) 3:15.

A legjobb 96 közé jutásért: Koch-Hszü (kínai) 15:11, Peterdi-Narita (japán) 15:14, Siklósi-Hvoroszt (ukrán) 11:10, Andrásfi-Dorati (panamai) 15:11, Berta-Rodney (amerikai) 15:14, Rédli-Herey (ukrán) 12:15, Bakos-Schmidt (német) 11:15, Szényi-Ma (koreai) 13:15, Buta-Borsky (svájci) 13:15, Esztergályos-Maczik (amerikai) 14:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Peterdi-Koch 15:9, Siklósi-Kurocskin (orosz) 15:14, Berta-J. Limardo (venezuelai) 10:9, Andrásfi-Guszev (orosz) 13:15.

Szombaton a legjobb 64 között: Nagy D.-Berta, Somfai-Cai (kínai), Bányai-Kalinyin (orosz), Peterdi-Heinzer (svájci), Siklósi-Bouzaid (szenegál).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM