Hatodik a női kard-, nyolcadik a férfi tőrcsapat

jún 23, 2016 | Archív

A három egyéni versenynap után csütörtöktől a csapatversenyekkel folytatódott az Európa-bajnokság Torunban. Női kardcsapatunk a hatodik, férfi tőrcsapatunk pedig a nyolcadik helyen

A három egyéni versenynap után csütörtöktől a csapatversenyekkel folytatódott az Európa-bajnokság Torunban. Női kardcsapatunk a hatodik, férfi tőrcsapatunk pedig a nyolcadik helyen végzett, és ez a teljesítmény mindkét egység esetében egy pozícióval jobb a tavalyinál. Úgyhogy ennek megfelelően jár a mérsékelt dicséret…

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Miként azt sejteni lehetett: a csapatviadalok első napján nem mi, magyarok voltunk a főszereplők. A férfi tőrcsapat-női kardcsapat duell nem a legerősebb párosításunknak számított, és az esti döntőkben, éremcsatákban nem is voltunk érdekeltek. Azt ugyanakkor egyáltalán nem mondhatjuk, hogy csütörtököt mondtunk csütörtökön. Mi több, férfi tőrben kifejezett pozitívumokról számolhatunk be. 

Reggel kilenckor tőrözőink kezdték a napot az Arena Torunban, és a Fehéroroszország elleni nyolcaddöntőben egyáltalán nem mi számítottunk favoritnak. Aztán az első kör után 15:3-at mutatott az eredméyjelző. Nem oda. Ide. A Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Németh András hármas (ebben az összeállításban lettek két éve ezüstérmesek a junior Európa-bajnokságon) Balogh Boldizsárral kiegészülve remekelt, tust alig kaptak a mieink, olyannyira, hogy a második kör után már 30:11 volt az állás. A kispad még ezt követően is érthetően izgult, elvégre, sajnos, nem minden nap adatott meg mostanában felnőtt férfi tőrcsapat győzelem, de ezúttal nem volt miért aggódni. Az utolsó kör formalitássá szelidült, a 45:27-es különbség nem is tükrözi valósan a fölényünket. 

Főleg akkor csalókák a számok, ha a 45:27 mögé egyetlen mondatban odabiggyesszük, hogy a negyeddöntőben 45:30-ra kaptunk ki a táblaegyes olaszoktól. A két eredmény közötti minimális matematikai különbséggel szemben a valóságban egészen másként festett. Az itáliaiak elleni meccs közepéig remekül tartották magukat Dósa Dani vezérletével a mieink, olyannyira, hogy 22:22-nél együtt voltak a felek, és a nagynevű rivális cserére kényszerült. Más kérdés, hogy aztán megrázták magukat a sztárok, és a vége 45:30 lett, de bátran kijelenthető, hogy fiatal csapatunk mindkét mérkőzésén a várakozás felett szerepelt. 

dósa vív Dósa Dani (jobbra) egész nap jól és eredményesen vívott, a világklasszis olaszok dolgát is megnehezítette.

Ebben reménykedtünk női kardozóink esetében is, akik számára nem tűnt lehetetlen küldetésnek a negyeddöntőben Lengyelország legyőzése, még akkor sem, ha esélyesnek nem mi számítottunk. Amikor pedig az első asszóban Záhonyi Petra 5:4-gyel váltott a legjobb lengyel, Socha ellenében, bizakodni kezdtünk. Csakhogy eztán három vesztes csörte következett, és a hazaiak villámgyorsan 20:14-re fordítottak. Gárdos Gábor cserére szánta el magát, és László Luca ügyesen is mozgott, de csak felzárkóznia sikerült. Később kétszer is két tusra jöttünk fel, de a végeredmény 39:45 lett. Szégyent semmiképpen sem vallottunk rendkívül fiatal csapatunkkal, és azt is tudomásul kell vennünk, hogy egyéni ezüstérmesünk Márton Panka 21 esztendős, nem várható tőle el az állandó százhúsz százalék – ez most ennyire volt elég.

magyar női kard Záhonyi Petra, Garam Nóra, Márton Anna és László Luca, a hatodik helyen végző női kardcsapat tagjai.

Mindenesetre bőven jutott idő átgondolni a történteket, mivel a szokatlan rendezési formában a férfi tőrözőkre három, a női kardozókra közel két órás szünet várt a helyosztók előtt. A folytatásban a női kardozók a hatodik helyen végeztek. Abban okkal bízhattunk, hogy a hölgyek a következő körben legyőzik Spanyolországot. Ez magabiztos vívással sikerült is (45:35). Az ötödik helyért azonban az olaszok nagyobb falatnak tűntek, elvégre a világranglistán négy hellyel állnak előttünk, és eljutottak a riói olimpiára is. A találkozó kétharmadáig remekül vívtak a mieink. Záhonyi Petra egyenesen remekelt, László Luca pedig az utolsó asszójáig ugyancsak kifejezetten jó teljesítmény nyújtott. Akkor sajnos betlizett egyet és tíztusos előnyünk egyre olvadt. A 18 éves Petra még egy bravúrral megnyugtató, 40:35-tel adta tovább a váltót, ám Pankának ezen a napon nem ment, nem sikerült befejeznie a meccset (42:45). A szájíz így kissé keserű lett a végére, de azt azért ne feledjük, hogy egy hellyel előrébb végzett a női kardcsapat a tavalyinál, és csak a rangsorban nála előrébb álló, olimpiai indulóktól kapott ki.

Miként fentebb említettük, férfi tőrözőinktől sikernek számított a nyolc közé jutás is, és nem számított megrázó erejű pofonnak, hogy a helyosztókon előbb a németektől (32:45), majd az ukránoktól szenvedett (34:45) vereséget kvartettünk, amely ezzel a nyolcadik helyen végzett. Ez ugyancsak eggyel jobb a tavalyinál, és becsüljük meg, mert hosszú az út, ami felfelé vezet…

Az Európa-bajnokság pénteken a női tőr- és a férfi párbajtőrcsapatok versenyével folytatódik, reményeink szerint estig tart majd számunkra a program… 

Eredmények. Európa-bajnokság, Torun.

Férfi tőrcsapat, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:27 (Németh +9, Dósa +5, Mátyás +4).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 30:45 (Dósa +1, Németh -6, Mátyás -10).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 32:45 (Dósa +1, Németh -5, Mátyás -9).

A 7. helyért: Magyarország-Ukrajna 34:45 (Németh +2, Dósa -3, Mátyás -10).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Nagy-Britannia, …8. Magyarország (Balogh Boldizsár, Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Németh András).

Női kardcsapat, 10 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 39:45 (László +1, Márton -1, Záhonyi -3, Garam -3).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:35 (Márton +5, László +3, Záhonyi +2).

Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 42:45 (Záhonyi +8, Márton -4, László -7).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Ukrajna, …6. Magyarország (Garam Nóra, László Luca, Márton Anna, Záhonyi Petra).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.