Hatodik a női párbajtőr-, kilencedik a férfi tőrcsapat

jún 9, 2015 | Archív

A nagyszerű egyéni szereplés után a női párbajtőr- és a férfit tőrcsapatok versenyével folytatódott a montreux-i Európa-bajnokság. Előbbi a hatodik, utóbbi a kilencedik helyen

A nagyszerű egyéni szereplés után a női párbajtőr- és a férfit tőrcsapatok versenyével folytatódott a montreux-i Európa-bajnokság. Előbbi a hatodik, utóbbi a kilencedik helyen végzett. Mindkét együttesünkre igaz, hogy ez a szereplés nem is jó, nem is rossz – elfogadható.

Munkatársunk helyszíni jelentése

 

Második feléhez érkezett az Európa-bajnokság, melynek egyéni versenyei nagyszerűen sikerültek: a magyar csapat 1 arany- és 3 bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyéről várta a folytatást. Melyről azonban tudtuk, hogy egyáltalán nem lesz könnyű, elvégre a világranglista alapján jelenleg egyik csapatunk sem tartozik a kontinens legjobb négy válogatottja közé – tehát az újabb éremhez borítani kell a papírformát. 
 
Nos, ez kedden nem sikerült. 
 
Igaz, férfi tőrcsapatunktól ezt nem is várhatta el senki. És bármilyen furcsán hangzik egy kilencedik helyezés után, mégis kijelenthetjük: egyáltalán nem vallottak szégyent a mieink, sőt. A nyolcaddöntőben a sokkal esélyesebb britekkel szemben – akik utána a toronymagas favorit olaszokat simán megverték – a mérkőzés közepéig vezettünk is! Aztán az ötödik asszótól sajnos helyreállt a rend, és a vége simának mondható, 45:30-as brit győzelem lett. A folytatásban a hátsó helyosztókon pedig előbb a csehek (45:38), majd a törökök ellen győztünk (45:27), ami némi sikerélményt és kilencedik helyezést ért. 
 
Női párbajtőrben azért egészen mások voltak az elvárások. Kovács Iván vezetőedző együttese az olimpiai szereplést vette célba, és annak egyik állomása volt ez a kvalifikációs Európa-bajnokság. Már a “belépő” sem volt egyszerű, elvégre a minimális alapcél eléréséért, a legjobb 8 közé kerülésért a Heidemann vezette németek voltak Szász Emeséék ellenfelei. Újdonsült Eb-bronzérmesünk a második asszóban megszerezte az előnyt, melyet utána már ki se adtunk a kezünkből, 45:40 lett a vége. 
 
 Szász Emese és a világbajnok Fiamingo kettőse. Ezúttal az utóbbi örülhetett.
 
Jöhettek a negyeddöntőben az olaszok, akik ellen azért korántsem mi számítottunk favoritoknak. Elvégre momentán ők a világranglista élén állnak, mi pedig a rangsor tizedik helyén tanyázunk. Ennek ellenére négy asszó után 12:12-t mutatott az eredményjelző. Ekkor a könyöksérülése után pástra lépő Révész Julianna négy tussal kikapott a világbajnok Fiamingótól, majd Emese is ugyanígy járt Navarriával szemben, és ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. A vége 29:45 lett, ami azt jelentette, hogy a helyosztók jutottak a mieinknek. 
Ezeken két, gyakorlatilag azonos kimenetelű mérkőzést láthattunk – ellentétes befejezéssel. Először az 5-8. helyért Franciaország ellen léptünk pástra, és az utolsó asszóban Emese háromtusos hátrányból egyenlített, majd a hosszabbításban bevitte a döntő tust. Az 5. helyért pedig Ukrajna ellen zajlott le valami hasonló, ekkor egy tusnyi volt a londoni olimpiai bajnok Semjakina előnye Emesével szemben. Ezt sikerült kiegyenlíteni, viszont ekkor már nem jött össze a befejezés, az utolsó tust az ukrán szúrta.
 
Ez összesítésben a hatodik helyet jelentette a mieink számára az Európa-bajnokságon. És hogy mindez mit jelent az olimpiai kvalifikáció szempontjából? Vegyük a félig nyitott ajtó esetét. Nos, ez az ajtó nem nyílt kijjebb, talán egy picikét beljebb zárult, de azért résnyire feltétlenül nyitva maradt. Egy bizonyos: a riói rangsorba dupla szorzószámmal beszámító, júliusi moszkvai világbajnokságon nagyobb lesz a mozgása annak a bizonyos ajtónak. Reméljük, kifelé!
 
Az Európa-bajnokság szerdán a női kard- és a férfi párbajtőrcsapatok versenyével folytatódik. 
 
Eredmények. Európa-bajnokság, Montreux. Női párbajtőrcsapat, 12 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Németország 45:40 (Budai +5, Szász +2, Antal -2).
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 29:45 (Szász -1, Budai -2, Révész -6, Antal -6).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 30:29 (Szász +7, Antal -2, Budai -4).
Az 5. helyért: Magyarország-Ukrajna 33:32 (Szász +1, Antal +1, Budai -3).
Végeredmény: 1. Románia, 2. Észtország, 3. Olaszország, …6. Magyarország (Antal Edina, Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese).
 
Férfi tőrcsapat, 12 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 30:45 (Mátyás -1, Dósa -5, Szabados G. -9).
A 9-12. helyért: Magyarország-Csehország 45:38 (Szabados G. +11, Dósa +6, Szabados K. +2, Mátyás -12).
A 9. helyért: Magyarország-Törökország 45:27 (Szabados K. +7, Dósa +6, Szabados G. +5).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Oroszország, 3. Németország, …9. Magyarország (Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Szabados Gábor, Szabados Kristóf). 

2015. június 09.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események