Hatodik helyen végzett női tőrcsapatunk

ápr 26, 2016 | Archív

Szépen teljesített női tőrcsapatunk a riói csapatvilágbajnokságon. A Hopka-Varga Gabriella, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida összeállítású kvartett a hétfői, lengyelek elleni

Szépen teljesített női tőrcsapatunk a riói csapatvilágbajnokságon. A Hopka-Varga Gabriella, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida összeállítású kvartett a hétfői, lengyelek elleni siker után kikapott a világklasszisokból álló orosz együttestől és az amerikaiaktól, legyőzte viszont a németeket, és végül az értékes hatodik helyen végzett.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az első olyan nap volt a keddi, amikor munkanapon, és olimpiai helyszínen zajlott a Rio de Janeiró-i “Test Event”. A 2016-os esztendő világ legjobb nyolc női tőrcsapata a vb-érmekért és helyezésekért vívott ezen a napon a Cariocában. Az olimpiai parkban lévő helyszínen és környékén gőzerővel zajlanak a munkálatok, a körülményeket elnézve ez nem is meglepő, bő három hónappal az olimpiai rajt előtt még finoman szólva is jócskán akad tennivaló. Magában a csarnokban viszont gyakorlatilag minden készen áll a vívóversenyek rajtjára, hihetetlen mennyiségű helyi szervező sürgőlködött ezúttal is a nyolcezres teremben, sajnos, elmodható, hogy jóval többen voltak, mint a nézők… Reméljük, az olimpin ez is változik majd, bár a FIE vezetői kicsit aggódnak, hogy 40-100 eurós jegyárak mellett miként lesz majd teltház a Cariocában…

vezzali mindenki Az összes vívónő együtt köszöntötte a visszavonuló Valentina Vezzalit. vezzali Valentina Vezzali döbbenetes eredménysora: hat olimpiai, 16 világbajnoki és 13 Európa-bajnoki aranyérem.

A nyolc csapat kedden viszont gyakorlatilag “családi körben” vívott a hatalmas létesítményben így aztán a hangulat nem verdeste az egeket. Ugyanakkor a világbajnokság az világbajnokság, maguk a főszereplők az év legrangosabb csapatversenyére készültek, és a külsőségek különösebben senkit sem foglalkoztattak. A délelőtt egy, a sportágban szokatlan, de kedves és teljesen érthető ünnepséggel kezdődött. A szpíker az emelt pástra szólította Valentina Vezzalit és bejelentette, hogy a 42 esztendősen hatszoros olimpiai, 16-szoros világ (kedden ezüst jutott neki…) és 13-szoros Európa-bajnoknak a mai lesz az utolsó versenye, utána visszavonul. Eztán a nyolc résztvevő csapat valamennyi tagja a pódiumra lépett, és az olasz extraklasszist érthető óvációval köszöntötte. A vívósportág egyik legnagyobbja vívta utolsó versenynapját – olimpiai aranyak számában csak a magyar kardlegendák – Gerevich Aladár (ő eggyel le is hagyja Valentinát), Kovács Pál és Kárpáti Rudolf – vetekednek vele, vb- és Eb-aranyérmek tekintetében senki…  

Eztán kezdődött, pontosabban folytatódott a világbajnokság, a mieink a lengyelek ellen hétfőn sikerrel megvívott, rendkívül izgalmas nyolcaddöntője után a negyeddöntőben az oroszokkal találkoztak. Azzal a válogatottal, melynek soraiban két egyéni világbajnok szerepel, és ahol Deriglazova, Sanajeva és Korobejnyikova egyaránt a világranglista első tíz helyezettje között van… Az esélyek ennek megfelelően nem mellettünk szóltak. Az első kör után az oroszok át is vették a vezetést, és végül a favoritok magabiztosságával húzták be a győzelmet (31:45), majd a nap végén a világbajnoki aranyérmet…

magyar női tőrcsapat Szépen teljesített a magyar női tőrcsapat – soraiban a képen látható Mohamed Aidával és Kreiss Fannival és Hopka-Varga Gabival, valamint Lupkovics Dórival.

Nekünk valós sanszunk a helyosztókon lehetett, ahol az 5-8. helyért a németekkel kerültünk szembe. Akadtak néha ezen a találkozón szorosabb periódusok, de összességében elmondható, hogy végig vezetve nyertük meg a mérkőzést, valamennyi váltásnál nálunk volt az előny. Az utolsó körben, amikor kettőre zárkóztak a németek, akkor Mohamed Aida növelte egy 5:2-es sikerrel 40:35-re az előnyt, és innen már “hazaért” Kreiss Fanni a budapesti vb-ezüstérmes Golubitsky ellen (45:41). Fanni mellett Lupkovics Dóri is hozzátette a magáét, nyugodtan kijelenthető, hogy egy egységes, jól küzdő és versenyző csapat érte el ezt az eredményt.

Ami végül hatodik helyezés lett, mivel az utolsó meccsen az esélyesebb amerikaiakat nem sikerült meglepni. Pontosabban egy ideig igen, a második kör után még 30:27 volt nekünk az állás, de utána éppen azzal a Dórival szemben fordított az ellenfél, akinek addig az előnyt köszönhettük. Mindenesetre a Kiefer, Prescod, Ross trióval szemben is jól helytállt az Aida rutinjára épülő, megfiatalított csapatunk, amely értékes produkcióval zárta a világbajnokságot.

Na persze, a hatodik helyezés okán szalagcímek nyilván nem készülnek majd, de a szakág ismét bebizonyította, hogy az olimpia után a fiatalabb korosztállyal is a világ élmezőnyében lehet a magyar női tőrvívás helye. Addig persze még következik egy Európa-bajnokság, no meg az olimpia, az indulók között a már említett Mohamed Aidával, és a sérülése miatt ezúttal hiányzó Knapek Edinával.

A világbajnokság szerdán a férfi kardcsapatok versenyével fejeződik be, a mieink a negyeddöntőben Németországgal találkoznak. HAJRÁ, MAGYAROK!

Eredmények. Női tőrcsapat világbajnokság, Rio de Janeiro. Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 31:45 (Kreiss 0, Mohamed -5, Lupkovics -9).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 45:41 (Mohamed +5, Kreiss 0, Lupkovics -1).

Az 5. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 40:45 (Lupkovics +1, Kreiss -3, Mohamed -3).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …6. Magyarország (Hopka-Varga Gabriella, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida, válogatott edző: Érsek Zsolt, Kiss Tibor, edzők: Szelei István, Kreiss Gábor, Marco Goncalves, Solti Antal).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM