Hatvan százalékos mérleggel kezdődött a vb

júl 19, 2018 | Archív

A vuhszi vb nyitányán a női párbajtőr és a férfi kard selejtezőjét rendezték. A pástra lépő öt magyar közül három (Kun, Budai, Gémesi) jutott a további három, kiemelt társ mellé, a legjobb 64 közé.

A világbajnokság nyitónapján legerősebb egyéni számaink, a női párbajtőr és a férfi kardverseny selejtezőjével kezdődött Vuhsziban a verseny! Persze, akik miatt ez lesz majd a leginkább várt egyéni döntős napunk, azok nem léptek pástra magyar idő szerint a csütörtök kora reggeli órákban. Két olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron, valamint az aktuális világbajnok, Szatmári András természetesen a kiemeltek között szerepelt – ők csak vasárnap, a legjobb 64 között kapcsolódnak be a küzdelmekbe. 

Szabó Réka (balra) kemény ellenfelet kapott a főtáblára jutásért, és a német Ehler jobbnak bizonyult.

A másik öt magyar (Budai Dorina, Kun Anna, Szabó Réka, illetve Decsi Tamás, Gémesi Csanád) viszont érintett volt a selejtezőnapon. A mezőnyök kevésbé voltak népesek az elmúlt évek európai vb-ihez képest, ám természetesen rangos hiányzó egy sem akadt. A csoportkör a jobb vívóknak – így a mieinknek… – nem okozott különösebb problémát, igaz, különösebben nem is jeleskedtek versenyzőink. Sokat mondó adat, hogy a hölgyeknél mindössze két, az uraknál három európai vívó búcsúzott a csoportkör után. 

Decsi Tamás szoros asszóban maradt alul a japán Tokunannal szemben.

A direkt kieséses folytatásban valamennyi magyarnak egy további asszót kellett vívnia a főtáblára jutásért. A sort a nők kezdték – kétharmados többséggel abszolválták a kört. Kun Anna tán a vártnál is simábban, 15:8-ra verte az egyiptomy Mahdyt. Budai Dorina a reméltnél nehezebben, egyetlen tussal, 9:8-ra győzte le a szingapúri Rahardját – ám a lényeg, hogy nyert… Szabó Rékának viszont nem volt sok esélye a német Ehlerrel szemben – 15:4-es vereséget szenvedett. A férfiaknál ötven százalékos volt a magyar mérleg. Csanád a várakozásnak megfelelően magabiztosan győzte le a thaiföldi Srinualnadot (15:9), és jutott ezzel klasszis társai mellé, a legjobb 64-be. Decsi Tomi viszont nem bírt a japán Tokunannal (12:15), és ebben azért szerepet játszhatott az is, hogy a negyven órásra nyúlt utazás után, az utolsó pillanatban beeső felszereléssel nem volt számára ideális a vb előtti utolsó néhány óra.

A világbajnokság pénteken, magyar idő szerint kora hajnalban a női tőrözők és a férfi párbajtőrözők selejtezőjével folytatódik. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Vuhszi. 

Női párbajtőr egyéni, 121 induló. A csoportmérkőzéseken: Szász-Kovács Emese kiemelt, Budai Dorina 4 győzelem/1 vereség, Szabó Réka 3/3, Kun Anna 2/3 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Budai-Rahardja (szingapúri) 9:8, Kun-Mahdy (egyiptomi) 15:8,  Szabó-Ehler (német) 4:15. 

Június 22-én, vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács-Linde (svéd), Budai-Masalo (litván), Kun-Navarria (olasz).

Férfi kard egyéni, 120 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áson és Szatmári András kiemelt, Gémesi Csanád 4 győzelem/2 vereség, Decsi Tamás 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Gémesi-Srinualnad (thaiföldi) 15:9, Decsi-Tokunan (japán) 12:15.

Június 22-én, vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Jildirim (török), Szatmári-Karim (kazah), Gémesi-Honeybone (brit).

A világbajnokság pénteki programja. 2.30: Női tőr egyéni selejtező (Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Lupkovics Dóra, Kondricz Kata). 4.40: Férfi párbajtőr egyéni selejtező (Rédli András kiemelt, Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események