Havanna: a második olimpiai kvalifikáció kapujában!

márc 10, 2016 | Archív

Az olimpiai kvalifikációs sorozat legvégére értünk. Jelen állás szerint, nagy örömünkre a férfi párbajtőrözők egyéniben és csapatban kvalifikálták magukat, és ezen a hét végén

Az olimpiai kvalifikációs sorozat legvégére értünk. Jelen állás szerint, nagy örömünkre a férfi párbajtőrözők egyéniben és csapatban kvalifikálták magukat, és ezen a hét végén tőrben rendezik az utolsó, másfélszeres szorzós Grand Prix-versenyt Havannában. Kijelenthetjük: Mohamed Aida 95 százalékos olimpiai résztvevő, és a második, maximálisan megszerezhető kvóta szempontjából is igen jól állunk!

(kiemelt kép fotó: MTI)

Forró a szituáció Havannában! Közel sem csak azért, mert “természetesen” harminc fok és nagyszerű idő várta a tőrözőket a karibi fővárosban. Hanem a tét, az a hatalmas. A havannai férfi és női tőr Grand Prix az utolsó állomás a riói kvalifikációs úton. Férfi tőrben csak elméleti esély van arra, hogy kvótát szerezzünk a péntektől vasárnapig tartó, másfélszeres szorzójú, tehát a Világkupáknál rangosabb eseményen. 

Női tőrben viszont adva van az esély! A válogatási szisztéma bonyolultságáról már többször írtunk, megpróbáljuk röviden és lehetőleg érthetően ismét összefoglalni a jelenlegi helyzetet… Mivel Rióban, a vívásban jelenleg érvényes rotációs rendszer alapján nincs csapatverseny női tőrben, így országonként maximum két vívó juthat el az olimpia egyéni versenyére. Erre világranglistás, jelenlegi 16. helyezése alapján Mohamed Aida rendkívül jó, már-már biztos eséllyel pályázik. A második helyért pedig Knapek Edina és Hopka-Varga Gabriella egyaránt versenyben van. 

A forró havannai szituáció egyébként nem csak a tét nagysága és a hőmérséklet okán értendő. Obama, amerikai elnök közelgő kubai látogatása okán a helyi szervezők totálisan átvariálták az előzetesen lefoglalt szállodákat. A mieink 70 kilométerre kaptak hotelt több sajnálkozó üzenet kíséretében a helyiektől, ugyanakkor a szálloda és az ellátás a helyszínen lévő Knapek Edina és Szelei István edző tájékoztatása szerint egyaránt minden igényt kielégítő. 

No de ez majdnem mindegy! A szerencsés megérkezéshez hasonlóan fontos hír, hogy a végső kvalifikáció szempontjából, magyar szemszögből az egyik legnagyobb rivális, a kanadai Harvey a nevezési lista alapján nem indul a versenyen. Valószínűleg sérült, erről nincs egyelőre információnk. Ez viszont azt jelenti, hogy nagyon, de nagyon megnőtt annak az esélye – eddig sem volt kicsi! -, hogy két magyar léphet pástra Rióban… 

Aida kvótája csaknem biztos, Edina jelenleg Gabi előtt áll, kettejük között nem nagy a különbség, de Gabinak az előzéshez legalább a 16 közé kell jutnia. Nekünk mindegy, de tényleg! Csak a havannai forróságban szombaton két magyar örülhessen annak, hogy Rióban, az olimpián léphet majd pástra augusztusban!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM