Havanna: az időjárás felhőtlen, az öröm majd később lesz az

márc 13, 2016 | Archív

Havannában felhőtlen az ég. Arrafelé ez nyilván megszokott, de most ránk is fényesen süt le a nap. Egy éves küzdelem után női tőrözőink kiharcolták a maximális két olimpiai

Havannában felhőtlen az ég. Arrafelé ez nyilván megszokott, de most ránk is fényesen süt le a nap. Egy éves küzdelem után női tőrözőink kiharcolták a maximális két olimpiai kvótát. Ha nem is olyan látványos sikerrel tették ezt, mint Vancouverben a párbajtőrözők, de Mohamed Aida és Knapek Edina ott lesz Rióban! És ez a lényeg! Vívtak is vasárnap Havannában: a férfi tőr GP főtábláján Dósa Dani vereséget szenvedett. 

A XXI. század első negyedében a gyors és olcsó kommunikáció már szinte a világ bármely pontjáról egyszerűen megoldható, az egyik kivételt talán Kuba jelenti… Ennek, no meg a hat órás időeltolódásnak az okán nem volt egyszerű a kapcsolatfelvétel a mieinkkel. Mohamed Aidát nem sikerült elérnünk, de ez úton ismét gratulálunk neki is a kvalifikációhoz! Knapek Edinát viszont igen, és ez úton is köszönjük neki, hogy vasárnap szánt ránk néhány percet jól megérdemelt pihenőjéből. 

“Felhőtlenül nem tudok örülni, több okból. Egyrészt, mert egymás között is harcoltunk hárman a két helyért, ami nagyon nehéz szituáció. Másrészt, mert nem értem el olyan eredményt ezen a versenyen, hogy ünnepelni tudjak. Talán az a jó kifejezés, hogy ma már felszabadultan ébredtem, tudatosult bennem, hogy sikerült, amiért dolgoztam. Hihetetlen, hogy a világbajnokság óta mennyi betegség és sérülés hátráltatott, most például a szemem gyulladt be, amikor megérkeztünk, és a könyököm még mindig messze van a százszázalékostól. Kezdem azt hinni, hogy ennek pszichés okai is lehetnek. Most végre jut idő a teljes regenerálódásra, és utána a hatékony felkészülésre az olimpia előtt.”

edina öröm Amikor Edina felhőtlenül örült. A moszkvai vb-n, a francia Guayart legyőzésekor. Egyébként most is van oka a boldogságra…

Edina elmesélte, hogy a többször emlegetett “szállásmizéria” számunkra végül jól alakult. Igaz, több mint egy órányira laktak a versenytől, de ideális körülmények közé kerültek, míg például a lengyelek egy szó szoros értelembe vett “patkányosban” laktak, ahol víz is csak ritkán volt. A vasárnap a jól megérdemelt pihenésé, majd hétfőn indulnak vissza a mieink, és kedd dél körül érkeznek majd Ferihegyre. 

Miközben a hölgyek pihentek – vagy éppen szurkoltak -, az egyetlen versenyben maradt férfi tőröző, Dósa Dániel a legjobb 64 között lépett pástra a havannai Grand Prix-n. Ellenfele a korábbi világelső, jelenleg ranglista ötödik amerikai Imboden volt, akinek magyar kapcsolódása is van, a szó szoros értelmében: a barátnője az ennek okán New York-ban élő női kardozó, Várhelyi Kata. Na de ennyi bőven elég is a “bulváros vonalból” , vissza a víváshoz. A vártnál gyengébben sikerült egyéni junior Eb után a főtáblára jutással ismét bizonyította tehetségét tőrözőnk, és ezúttal sem vallott szégyent, végig partiban volt nagy nevű riválisával, végül 15:12-es vereséget szenvedett.

Eredmények. Férfi tőr egyéni Grand Prix, Havanna, 131 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Imboden (amerikai) 12:15.

Végeredmény: 1. Kruse (brit), 2. Abouelkassem (egyiptomi), 3. Imboden (ameikai) és Tony Helissey (francia), …62. Dósa Dániel, …118. Mészáros Tamás, …123. Mátyás Bálint.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.