Helyezés a férfiaknál, furcsaság a hölgyeknél

febr 21, 2016 | Archív

Hetedik helyen végzett a magyar férfi kardválogatott a varsói csapat Világkupaversenyen. A nők hasonló, belgiumi viadalán a mieink a nyolcaddöntőben Lengyelországtól szenvedtek

Hetedik helyen végzett a magyar férfi kardválogatott a varsói csapat Világkupaversenyen. A nők hasonló, belgiumi viadalán a mieink a nyolcaddöntőben Lengyelországtól szenvedtek vereséget, és ez gyakorlatilag Márton Anna riói repülőjegyét jelentette. Komolyan.

A legutóbbi, padovai férfi kardcsapat Világkupaversenyen aranyérmet nyerő magyar kvartettnek nem sikerült az újabb bravúr. A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kvartett Spanyolország magabiztos legyőzése után a Németországgal találkozott a negyeddöntőben. Azzal a német válogatottal, amely 2014-ben világbajnoki, tavaly pedig Európa-bajnoki aranyérmet nyert. Az izgalmas meccsen eleinte a németek vezettek egy-két tussal, ám a második kör végén Áron fordított, és a csereként beálló Nikó tovább növelte az előnyt. Azonban a “padovai hősnek” számító Andrisnak ezúttal nem ment, Áronnak pedig az újabb fordítás Hartung ellen nem sikerült. Mindez egyetlen tőmondatban így hangzik: 45:42-re kikaptunk.

A folytatásban az 5-8. helyért léptek pástra a mieink, elsőként Koreával szemben. Itt egyedül Áron remekelt, de ez kevésnek bizonyult (39:45), a 7. helyért viszont fölényesen győztünk a tartalékos franciák ellen (45:27).

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupaverseny, Varsó, 21 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:36 (Szatmári +5, Szilágyi +2, Decsi +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 42:45 (Szilágyi +4, Iliász +1, Decsi -4, Szatmári -4).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Korea 39:45 (Szilágyi +9, Szatmári -3, Iliász -12).

A 7. helyért: Magyarország-Franciaország 45:27 (Iliász +11, Szilágyi +6, Szatmári +1).

Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Oroszország, 3. Németország, …7. Magyarország (Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron).

Sok extrém szituációt megéltünk már az olimpiai kvalifikációs rendszer kapcsán, de talán a “belga eset” mindent visz. Történt ugyanis a St. Niklaas-i csapat Világkupaversenyen, hogy a nyolcaddöntőben Magyarország Lengyelországgal találkozott. Namármost a lengyeleknek az esetleges győzelem gyakorlatilag riói csapatkvalifikációt jelentett. Ami pedig egyben azt eredményezte, hogy legjobbjuk, Szocha, a csapatkvalifikáció révén indul Rióban egyéniben. Ami meg azt jelentette, hogy azért a két európai egyéni indulóhelyért, ami jár a kontinensnek a csapatkvótákon kívül, Márton Annának egy nagy riválisa kiesik. Azaz: Pankának a riói szerepléséhez arra volt közvetve szüksége, hogy az általa vezérelt magyar válogatott kikapjon a lengyeltől… Jó, nem…? Gárdos Gábor válogatott edző a helyszínen salamoni döntést hozott. Az előző napi egyéni döntős Pankának egyszerűen pihenőt adott. Márpedig így az egyébként is valamivel esélyesebbnek számító lengyelek favoritként léptek pástra, és biztosan nyertek is 45:34-re. 

Mi pedig ennek kapcsán nem is igen szomorkodhattunk. Elvégre ez Márton Annának gyakorlatilag riói repülőjegyet jelentett. Igen, még mindig csak gyakorlatilag… Matematikailag ugyanis amennyiben az utolsó, szöuli GP-n Panka mögött jelenleg 10 ponttal álló görög Vujuka előz, valamint az azeri Mikina megnyeri a versenyt, és Panka nincs 16-ban, akkor pótselejtezőre kényszerül a magyar. Na, de ez már tényleg csak matek, kijelenthetjük, hogy Márton Anna 99,99 százalékos olimpikon! Azt a 0,01-et meg Szöul után majd hozzábiggyesztjük! A történtek függvényében a folytatás sok izgalmat már nem hozott – egy értékes, Korea elleni győzelmet feltétlenül említsünk meg! -, a mieink végül a tizedik helyen zártak.

Női kardcsapat Világkupaverseny, St. Niklaas, 21 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 34:45.

A 9-16. helyért: Magyarország-Venezuela 45:24.

A 9-12. helyért: Magyarország-Korea 45:41.

A 9. helyért: Magyarország-Németország 43:45.

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Ukrajna, …10. Magyarország (Kelecsényi Mirabella, László Luca, Márton Anna, Záhonyi Petra).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM