Helyezések a nyitónapon – Bérczy Dóri bravúrja!

febr 24, 2015 | Archív

Bérczy Dóri a hatodik, Kelecsényi Mira a nyolcadik helyen végzett a maribori kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján a kadet női kardozók versenyében. Bérczy hihetetlen izgalmak

Bérczy Dóri a hatodik, Kelecsényi Mira a nyolcadik helyen végzett a maribori kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján a kadet női kardozók versenyében. Bérczy hihetetlen izgalmak után jutott nyolc közé, Mira pedig honfitársát, Kern Biankát győzte le. Férfi tőrben Bellovicz Gábor szerepelt a legjobban, 14. lett.

Munkatársunk helyszíni jelentése

 

Az, hogy a vívás teremsport sokszor előnyt, sokszor hátrányt jelent. Nos, a maribori kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján feltétlenül előnynek számított. Kedd reggelre ugyanis a létező leggusztustalanabb időre ébredtünk. Leheletlátszó hideg, a végletekig beborult ég, zuhogó, jéghideg eső. Menekült is mindenki a vívóterembe… Ami persze a hétközapokon nem az, hanem egy többezres csarnok, környékén teniszpályákkal, futballstadionnal, és minden igényt kielégítő infrastruktúrával. 
 
A magyar küldöttség szállodáját sem érhette panasz, a hotel kényelmes, elegáns, központi helyen fekszik, az ellátás is elfogadható. Csakhogy a fiatalok teljes joggal morogtak, ugyanis a számukra – és talán nem is csak a számukra… –  kiemelten fontos, ugyanakkor megígért szolgáltatás, a wifi nem működött. Így aztán szegény recepciós hölgy csak kapkodta a fejét a rázúduló kritikákat hallgatva, és valószínűleg ünnepélyes ígéretét – mely szerint estére kijavítják a hibát – be is tartja. Vagy felmond… 
 
No de térjünk vissza az Európa-bajnokságra, mely reggel kilenckor a 94 főt számláló kadet férfi tőrözők versenyével kezdődött. Ebből fakadóan Szirmai Benedek legénységének jutott egy csomó fontos feladat. Először is a magyar bázis kialakítása a teremben. Ezt Mészáros Tomiék “hatalmas felelősségük” tudata nélkül, pillanatok alatt meg is oldották, valahol a franciák és a svédek szomszédságában. (Pontosabban ők kerültek a mi szomszédságunkba…) Aztán az Eb első győzelme, és értelemszerűen első veresége is a nevükhöz fűződött. Előbbit Frűhauf Benjámin aratta, utóbbit Mészáros Tamás szenvedte el, aki azt a “bravúrt” produkálta, hogy négyszer kapott ki 5:4-re a csoportban… Végül valamennyi magyar fiú tovább küzdötte-szenvedte magát, és kezdődhetett az “igazi Eb”, a direkt kieséses táblával. Bemelegítésként Mészáros vívott egyet a 64-ért egy szlovén ellenféllel (15:8), aztán jöhettek az izgalmak. 
 
Kezdésként Frűhauf kapott ki egy nyerhetőnek tűnő asszóban a holland De Ruitertől 13:12-ről 15:13-ra. Aztán viszont a “teniszpályán” – a kettes számú teremként szolgáló sátorban a honvédos tandem, Bellovicz Gábor és Bencze Attila egyaránt biztosan verte ellenfeleit (15:8, illetve 15:11). Utolsóként pedig az egész nap vérfagyasztó horrorokat produkáló Mészáros Tomi 8:12-ről fordított 15:14-re a hirtelen halálban a kanyar után negyedikként rangsorolt román Candescu ellen. Ezzel három magyar már a legjobb 32-be, azaz a mezőny első harmadába került, ami – férfi tőrről lévén szó – figyelemre méltó, de reméltük, hogy nem ez a végső megálló. Mint ahogy nem is lett az. A honvédosok ismét egyszerre kezdtek, és úgy tűnt, Attilának lesz könnyebb a dolga, mivel belga riválist kapott, Gábor pedig az európai kadet ranglistát vezető török (!) Mencluert. Bencze azonban 15:11-re kikapott Crnjaktól, Bellovitz viszont 4:9-nél hosszú támadásba lendült, és az offenzíva 13:9-nél ért véget. Innen pedig már “hazaért” a magyar, 15:13-ra győzött. A körben utolsóként Mészáros következett, aki ezúttal nem tett csodát, a lengyel Wojtkowiak 11:3-ra elhúzott, és innen csak zárkózni lehetett, fordítani már nem (9:15). 
 
A nyolcaddöntőre egykeként maradt tehát Bellovicz Gábor, aki verhetőnek tűnő ellenféllel, a holland Giaconnal került szembe. Igaz, egy magyar-hollandot aznap már elbuktunk, ráadásul a tulipánosok mestere bizonyos Andrea Borella, korábbi olimpiai és világbajnok olasz klasszis, és Giacon a 32 között a verseny egyik francia esélyesét búcsúztatta. Aztán pedig a mi utolsó reménységünket is. Futballban már megszoktuk, de itt azért fájt, hogy 13:4 is volt már oda az eredmény… Gábor dicséretére legyen mondva, hogy nem adta fel, 14:10-re is feljött, de fordítani innen már lehetetlen volt. 
 
Ezzel az első döntős helyezésre még várni kellett a magyar küldöttségnek, de reményeink szerint csak néhány órát. Kadet női kardozóink ugyanis kora délután kezdték meg versenyüket a teniszsátorban. Lányaink ennek megfelelően Sarapovaként küzdöttek, sikítottak, és többnyire nyertek. Ennek megfelelően a csoportból Kern Bianka, Papp Bori és Bérczy Dóri öt győzelemmel közvetlenül a 32 közé jutott, míg Kelecsényi Mira egy ráadás csörte után követte őket, melyben pillanatok alatt kioltotta a görögtüzet, magabiztosan verte Gkionit 15:9-ra. 
 
A java természetesen ezután következett. Három lett a kislány, aki a nyolcaddöntőbe került! Legkönnyebben az újonc Bérczy Dóri győzött, az izgalom és a lámpaláz legkisebb nyoma nélkül verte 8:3-as félidő után 15:10-re román ellenfelét. Klubtársa, a szintén BVSC-s Kelecsényi Mira követte példáját, végig vezetve győzte le a csoportmeccseken jeleskedő ukrán Piszarenkót (15:12). Végül pedig kertvárosi társat kaptak a vasutasok, miután Kern Bianka kicsit játszott az érte szorítók idegeivel – 9:3-ról lett 14:14 -, de aztán csak bevitte a döntő tust a német Volkmannak. A mérleg mégsem lett makulátlan, Papp Bori ugyanis nem bírt a kellemetlen stílusú grúz Jijiesvilivel (13:15).
 
 Bérczy Dorottya
 
Ezzel pedig az is eldőlt, hogy meglesz a maribori Európa-bajnokság első magyar döntős helyezése! A nyolcaddöntőben ugyanis Kern Bianka és Kelecsényi Mira egymással találkozott. Előtte azonban Bérczy Dóri azzal a francia Querolival találkozott, aki három napja még Gentben vívott – a felnőttek Világkupa-versenyén. Ott a 64 közé jutott, és a csapatban világbajnok orosz Jegorjantól mindössze 15:12-re kapott ki… Aztán az utóbbi idők egyik legérdekesebb, már-már “vívástörténeti” eseményét hozta az asszó utolsó találata. Persze, addig el kellett jutni! Dóri remek vívással 9:6-ra is vezetett, utána viszont kicsit elveszítette a fonalat, 14:12-re már a jóval esélyesebb francia vezetett. A tizenhat éves magyar tehetség viszont egyenlíteni tudott. Aztán 14:14-nél jött a “minidráma”. Dóri támadott, a francia a pást legeslegvégén – vagy azon is túl belevágott, és egylámpás tust mutatott a gép ellenünk. Csakhogy a videó megtekintése után a zsűri és a videózsűri úgy döntött: előbb lépett le a francia a pástról, mielőtt tust adott. Nyertünk! – gondoltuk, de a franciák óvtak, és a zsűribizottság két vezetője sem tudta eldönteni, fent vagy lent volt Queroli. Az Európai Vívó Szövetség elnökét, a cseh Frantisek Jandát hívták segítségül, aki azt javasolta a Fair Play szellemében a két csapatvezetőnek, hogy ne ítéljenek találatot, mivel a technikai feltételek mellett nem lehet eldönteni, mi történt. Miután ebbe ők beleegyeztek, a két lány visszakötött – pontosabban csak Dóri, mivel a francia el sem hagyta a pástot -, és folytatta. Öt együttes után pedig Bérczy adott tiszta egylámpás tust, és a közönség vastapsa mellett örülhetett a sikernek. És, ugye, nem is maradt egyedül, mivel a másik ágon a két magyar asszóját Kelecsényi Mira nyerte. 
 
 Kelecsényi Mirabella
 
Ketten léptek tehát pástra az éremért, egy időben, egymás melletti páston, és kísértetiesen azonos asszót vívtak. Sajnos, vesztes asszót… Az elején a zöld és a piros páston is 3:3-at mutatott az eredményjelző, majd a félidőben mindkét helyen 5:8 volt. Aztán viszont egyre feljebb zárkóztak a mieink, a hajrára 13:14 lett az állás. Aztán előbb Dóri, majd néhány másodperc múlva Mira is megkapta a tizenötödik tust, és ezzel az éremálom tovaszállt. Ugyanakkor Bérczy Dóri hatodik helye pályafutása eddigi legjobbja, remek helytállása feltétlenül dicséretes, és Kelecsényi Mira sem végzett még ennél előrébb ebben a szezonban. Úgyhogy, jár a gratuláció!
Szerdán pedig a mainál is nagyobb reményekkel és esélyekkel várjuk a sikeres folytatást a kadet női tőrözők és férfi párbajtőrözők versenyén.
 
Eredmények. Kadet férfi tőr egyéni Európa-bajnokság, Maribor, 94 induló. A csoportmérkőzéseken: Bencze Attila 4 győzelem/2 vereség, Frűhauf Benjámin 3/2, Bellovicz Gábor 3/3, Mészáros Tamás 2/4 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 64 közé jutásért: Mészáros-Starc (szlovén) 15:8.
A legjobb 32 közé jutásért: Bellovicz-Szuliosz (görög) 15:8, Bencze-Vella (német) 15:11, Mészáros-Candescu (román) 15:14, Frűhauf-De Ruiter (holland) 13:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Bellovicz-Mencuer (török) 15:13, Mészáros-Wojtkowiak (lengyel) 9:15, Bencze-Crnjak (belga) 11:15.
Nyolcaddöntő: Bellovicz-Giacon (holland) 10:15.
Végeredmény: 1. Del Santo (olasz), 2. Vetrov (orosz), 3. De Ruiter (holland) és Hecher (francia), …14. Bellovicz Gábor, …22. Bencze Attila, …31. Mészáros Tamás, …49. Frűhauf Benjámin.
 
Kadet női kard egyéni Európa-bajnokság, Maribor, 63 induló. A csoportmérkőzéseken: Kern Bianka 5 győzelem/1 vereség, Papp Borbála 5/1, Bérczy Dorottya 5/1, Kelecsényi Mirabella 3/3. 
A legjobb 32 közé jutásért: Kelecsényi-Gkioni (görög) 15:9. 
A legjobb 16 közé jutásért: Kern-Volkmann (német) 15:14, Kelecsényi-Piszarenko (ukrán) 15:12, Bérczy-Dragan (román) 15:9, Papp-Jijiesvili (grúz) 13:15.
Nyolcaddöntő: Kelecsényi-Kern, Bérczy-Queroli (francia) 15:14.
Negyeddöntő: Bérczy-Eifler (német) 13:15, Kelecsényi-Nyikityina (orosz) 13:15.

Végeredmény: 1. Nyikityina (orosz), 2. Eifler (német), 3. Podpaszkova (orosz) és Klimova (orosz), …6. Bérczy Dorottya (edző és válogatott edző: Fehér Gábor), …8. Kelecsényi Mirabella (edző: Varga József, válogatott edző: Fehér Gábor), …11. Kern Bianka, …21. Papp Borbála. 

2015. február 24.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események