Hetedik a férfi kardcsapat – Mindkét párbajtőrcsapat negyeddöntős

júl 17, 2015 | Archív

Hetedik helyen végzett a magyar férfi kardcsapat a moszkvai világbajnokságon úgy, hogy a világ talán legerősebb válogatottjától, Oroszországtól szenvedett vereséget a negyeddöntőben.

Hetedik helyen végzett a magyar férfi kardcsapat a moszkvai világbajnokságon úgy, hogy a világ talán legerősebb válogatottjától, Oroszországtól szenvedett vereséget a negyeddöntőben. Ennél jobb hír, hogy az olimpiai csapatkvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú párbajtőr csapatversenyeken mindkét válogatottunk bejutott a nyolc közé.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Korán kezdődött a nap pénteken a magyar küldöttség számára a moszkvai világbajnokságon. És nem csak azért, mert reggel kilenckor pástra léptek a mieink. A stadion és a csapat szomszédságában található ugyanis Moszkva legnagyobb mecsetje – amely épp restaurálás alatt van, és imahely pótlékként egy hatalmas mobilsátrat állítottak fel mellé -, melynek szomszédos utcáiban tízezrek gyűltek össze egy hatalmas, hajnali muzulmán imára. A rendet több száz rendőr, helikopter és lovasrendőr vigyázta, a forgalmat hatalmas, billencses teherautók zárták el, mi pedig a müezzin kihangosított szavaira ébredtünk.  

 
Nyilván nem értünk imádkoztak a helyiek, de egy kis segítség odaföntről párbajtőrözőinknek is elkélt. Nem “egyszerű” csapat-világbajnokság ugyanis a mostani, hanem olimpiai kvalifikációs. És jelen állás szerint női párbajtőrben csakis akkor van értelme további riói esélyekről beszélni, ha nyolc közé jut az együttes, de férfi párbajtőrben is minimális célnak számított a negyeddöntős helyezés. 
 
Az Olimpiyski pénteki programja a női párbajtőrözők versenyével kezdődött, és a mieink a 16 közé jutásért Argentínával találkoztak. A meccs úgy alakult, ahogy illett, Szász Emeséék azonnal megnyugtató, nagyjából tíz tusos előnyt szerezték, és ezt meg is őrizték egészen a végéig. A nyolc közé jutásért már jóval nagyobb falat, jelesül az Egyesült Államok következett. Igazolja ezt a kijelentést a világranglista állása is, melyen az amerikaiak vannak a hetedik, a mieink pedig a tizedik pozícióban. Ennek megfelelően rendkívül izgalmasan alakult a találkozó. Az első kör 7:7-es döntetlennel zárult, az amerikaiak taktikáztak, Emese első asszójára az elvileg csereembert, Van Brunnent tették be, aki meg is úszta egy 5:4-gyel, majd őt nyomban le is cserélték. A második kör fordulatosra alakult, Először Révész Juliannna hozott egy nagyon fontos 6:3-at, majd Emese egy magabiztos 2:0-t. Így már öt tussal mentünk, melyből a kör végére Antal Edina kettőt őrzött meg. És ez a különbség nem is változott az utolsó asszóig, melyre természetesen Szász Emese állt fel. Érdekes, hogy az amerikaiak nem erőltették azt, hogy szorosabb állásról, vagy ne adj’ isten előnyről kezdjék a haját, mi pedig miért is tettük volna, elvégre Emese a vb utáni világranglistán is a harmadik helyen áll. Csakhogy a kellemetlen Courtney Hurley a vívóidő vége előtt nem sokkal kiegyenlített, így hirtelen halál döntött a 8 közé jutásról, egyben számunkra az olimpiai álom életben tartásáról. Emesének helyén volt a szíve, az esze és a keze is, egy ellenmondást nem tűrő tussal zárta le 30:29-cel a mérkőzést! Nagy kő esett le mindenki szívéről, a lehetőség életben maradt, jöhet a negyeddöntőben szombaton Románia – ott sem mi számítunk majd favoritnak…
 
 A képen látható kisfiú orosz, nemrég kezdett vívni, és Imre Géza vívása okán úgy döntött, magyar zászlót vesz, és a mieinknek szurkol a vb-n. A közös fotó alsó hangon járt neki, reméljük, együtt örül majd velünk szombaton…
 
A férfi párbajtőrözők selejtezőiről kevesebbet kell beszélni. Szerencsére. Ahhoz ugyanis kétség sem fért hogy Imre Gézáék ott lesznek a legjobb nyolc között. A 16 közé jutásért Hongkong, a nyolcaddöntőben pedig Kanada a 30-ból sem jött ki, rendkívül sima, 45:28, illetve 45:26-os győzelemmel zárták a napot Boczkó Gáborék, akik egytől egyig a tétnek megfelelő motiváltsággal vívtak – reméljük így lesz ez holnap is. Amikor a negyeddöntőben azzal a Koreával találkoznak majd, amely az utolsó asszóban Kazahsztánnal szemben 7 tusos hátrányról fordított! Először picit mérgelődtünk, aztán legyintettünk egyet, elvégre akkor majd a koreaiakat győzik le Gézáék!
 
 Szilágyi Áron mindent megpróbált az oroszok ellen, ezúttal nem sikerült a bravúr. Nem rajta múlott!
 
A pénteki versenynapon a kardcsapatoknak osztottak érmet, de sajnos nem a mieinknek… Az már előző nap kiderült, hogy a nők számára véget ért a világbajnokság, mivel csak a legjobb nyolc csapat folytathatta a versenyt pénteken, márpedig a mieink tizedikek lettek. Bíztunk tehát a férfiakban, de azt tudtuk, hogy rettenetesen nehéz lesz, mivel a negyeddöntőben az oroszokkal kerültek szembe, akiknél három egyéni világbajnok – közte a duplázó moszvai győztes, Jakimenko – lépett pástra, a hazai pálya hátszeléről nem is beszélve… Aztán remekül kezdtek a mieink, Szilágyi Áron egy remek 5:1-gyel nyitott, Gémesi Csanád is hozzátett egy tusnyi pluszt, Szatmári András 7:5-re kapott ki, így az első kör 15:12-vel zárult. Csakhogy ekkor Csanád kapott Jakimenkótól egy 1:8-at, ráadásul Áronnak nem akadt társa ezen a meccsen, és az Eb-csapatbronz főszereplője, Andris is rossz napot fogott ki, márpedig egy fecske három orosz klasszis ellen júliusban sem csinál nyarat… A vége 36:45 lett, és sajnos, az alsóházban sem jött össze az első helyosztó, mivel az Egyesült Államokkal szemben 45:41-re kikaptak a mieink. A hetedik helyért aztán parázs meccsen azt a Koreát győzte le 45:44-re a magyar kvartett, amely Londonban olimpiát nyert, a tavalyi kazanyi vb-n pedig az elődöntőben győzte le biztosan a mieinket. Így, ezzel a pürroszi győzelemmel lett ebből hetedik hely, aminél azért talán egy picit többet vártunk, de gyorsan tegyük hozzá: az oroszok ellen nem mi számítottunk esélyesnek a negyeddöntőben!
 
 Az aktuális olimpiai bajnok gratulál az aktuális világbajnoknak. Szilágyi Áron és Jakimenko kézfogása.
 
Szombaton a férfi és a női párbajtőrözők küzdenek az érmekért és a helyezésekért, a mondat folytatását majd akkor fejezzük be…
 
Eredmények. Világbajnokság, Moszkva. Férfi kardcsapat, 30 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 36:45 (Szilágyi +7, Decsi -2, Gémesi -6, Szatmári -8).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 41:45 (Szatmári 0, Szilágyi -2, Decsi -2).
A 7. helyért: Magyarország-Korea 45:44 (Decsi +1, Szatmári 0, Szilágyi 0).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Németország, …7. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, vezető edző: Somlai Béla, válogatott edző: Navarrete József).
 
Női kardcsapat, 23 induló. Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Ukrajna, 3. Egyesült Államok, …10. Magyarország (Garam Nóra, Márton Anna, Mikulik Júlia, Várhelyi Anna, vezető edző: Pézsa Tibor, válogatott edzők: Gárdos Gábor, Gulácsi Ferenc)
 
Férfi párbajtőrcsapat, 38 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Hongkong 45:28 (Boczkó +5, Rédli +5, Somfai +4, Imre +3).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:26 (Boczkó +8, Imre +6, Rédli +5).
A szombati negyeddöntőben: Magyarország-Korea.
 
Női párbajtőrcsapat, 30 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Argentína 45:35 (Szász +8, Antal +1, Révész +1, Budai 0).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 30:29 (Révész +3, Szász +2, Antal -4).
A szombati negyeddöntőben: Magyarország-Románia. 

2015. július 17.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM