Hetedik lett a férfi párbajtőrcsapat

jún 11, 2014 | Archív

Nem jutott a legjobb négy közé a strasbourgi Európa-bajnokságon a magyar férfi párbajtőr-válogatott. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású

Nem jutott a legjobb négy közé a strasbourgi Európa-bajnokságon a magyar férfi párbajtőr-válogatott. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású világbajnoki címvédő csapat a negyeddöntőben Oroszországtól szenvedett vereséget, és végül a hetedik helyen zárt. Holnap a női párbajtőrözők javíthatnak.

Tudósításunk a VOLÁNBUSZ támogatásával készült.
 
A második feléhez, a csapatversenyekhez érkezett a strasbourgi Európa-bajnokság. A hajdani lelkesedésünk, amely a szervezéssel kapcsolatos, lassan alábbhagy, mi több hajlamosak vagyunk néha idegesítő túlszervezésről beszélni itt a helyszínen. Persze, lehet, hogy a kánikula teszi. Vagy még inkább az, hogy a férfi párbajtőr csapatverseny korántsem úgy alakult, ahogy szerettük volna, de erről majd később.
 
Kezdődött a szerda azzal, hogy a bejáratnál egy másik ajtóhoz tereltek bennünket, mondván, ezzel az akkreditációval csak ott lehet bemenni. Nem is lenne ezzel gond, ha ugyanakkor húsz méterrel arrébb nem lennének tárva nyitva az ajtók, és nem menne be az, aki csak akar. Aztán folytatódott azzal, hogy még a csapat gyúróját és orvosát sem engedték a pástok közelébe a buzgó szervezők. Így aztán ha valaki megsérült volna, akkor olyan ötven méterről kellene besprintelni a pástra. Ugyanakkor az esti döntőkig gyakorlatilag konganak a lelátók, kizárólag a vívó Eb résztvevőit vegzálja agyon az igen magas létszámú szervezőgárda.
 
De a csúcs nem ez volt. A B teremben, amelyben a selejtezőket vívják, és az edzéslehetőséget biztosítják, kijelentették, hogy edzeni is csak vívónadrágban lehet, sortban vagy melegítőben tilos. Nos, ez már a sokat megélt vívótársadalomnak is sok volt. Végül Christian Bauer, az orosz kardválogatott világhírű, Strasbourgban született mestere segédletével annyit sikerült elérni, hogy napi egy, azaz egy órára feloldották a rendhagyó edzés „dress code”-ot, és délelőtt sortban is lehetett közlekedni a pástokon. Mindezt közel negyven fokban. Hát köszönjük…
 
gezaszur1
 Imre Géza szúrása az orosz háta közepébe. Nekünk meg ez a meccs kellett a hátunk közepébe.
 
Na de most már hiába kerülgetjük, essék szó a férfi párbajtőrcsapatok versenyéről. Világbajnok csapatunk természetesen annak ellenére is az esélyesek közé tartozott, hogy a szezon igencsak hányattatottra sikerült. Boczkó Gábort vállsérülése hónapokig hátráltatta, Imre Géza csak néhány hónapja kezdte a szezont, Rédli András hivatásos katonai kiképzésen vett részt (igaz, azért megnyerte az Eb-t…). Ráadásul Géza szerdára megbetegedett, 38 fokos lázzal vállalta a versenyt. Ezek után a nyolc közé jutásért Hollandia következett. Kicsit csikorgott a gépezet, de ebből semmiféle következtetést nem vontunk le. Az utolsó két asszó ugyan 34:30-nál, azaz viszonylag szorosan kezdődött, de aztán András és Bocek simán megoldotta a befejezést.
 
gezaszomorufejbe1 Imre Géza kicsit később. Lázasan és nem túl jókedvűen…
 
Azt persze tudtuk, hogy az oroszok elleni negyeddöntő sokkal nehezebb lesz. Arra viszont azért nem számítottunk, hogy sima vereség lesz a vége, úgy, hogy egyetlen alkalommal sem vezetünk. Az első asszóban Rédli Ezredes 1:3-mal nyitott, és ettől kezdve végig futottunk az eredmény után. Kiegyenlíteni sikerült többször is, utoljára 20:20-nál a lázasan vívó Gézának. Utána viszont zsinórban hét orosz tus következett, és erre már nem volt válasz. Nem segített a csere sem, és a vége sajnos 45:32 lett oda. Az okokat fentebb részben már érintettük, és az is tény, hogy világbajnok büszkeségeinktől sem várható, hogy minden világversenyen topon legyenek. Most nem sikerült, a vb-n majd jobban kell szerepelnünk.
 
Tetézte a helyzetet, hogy az águnkon a másik esélyes francia csapat nagy meglepetésre egyetlen tussal kikapott a spanyoloktól, így létrejött a magyar-francia csúcsderbi, csak éppen az 5-8. helyért… Küzdöttek, küzdöttek a mieink tisztességgel, de azért érthetően más volt ez a meccs, mintha a legjobb négy között rendezték volna. Négy asszóig fej-fej mellett haladt a két válogatott, aztán viszont a házigazdáknak sikerült a folytatás, 45:40 lett a vége, és jöhetett a nem túl vidám befejezés a hetedik helyért. Dicséretére legyen mondva csapatunknak, sima 45:38-ra nyertünk, és a mérkőzés végére már nem hiányzott az önkritika az önirónia, sőt egy-egy fanyar poén is elcsattant. Hetedik helyen zárt tehát a világbajnok csapat, ami nem öröm, de egy hónap múlva, Kazanyban, a világbajnokságon új fejezet kezdődik.
 
Udvarhelyi Gábor fegyvernemi vezetőedző így értékelte a látottakat: „Nem akarok olyan objektív okokra hivatkozni, melyek egész évben hátráltattak bennünket. Mint ahogy nem mentegetőzöm Géza lázas betegsége okán sem. Ugyanakkor tíz világverseny után kódolva volt, hogy egyszer nem sikerül. Jobb, hogy most történt, mintha jövőre, az olimpiai kvalifikáció évében történne. A versenyzők mind a felkészülés, mind a verseny során mindent megtettek a sikerért. Nem akarom, és nem is fogom őket hibáztatni. Az előttünk álló feladatokra kell koncentrálni, ami elsőként a világbajnokság. Ez a legerősebb csapatunk, és véleményem szerint optimális körülmények között továbbra is minden nemzetet le tudnak győzni ezek a fiúk!”
 
Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Európa-bajnokság, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Hollandia 45:32 (Boczkó +12, Rédli +3, Imre -3).
Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 32:45 (Rédli -1, Imre -2, Somfai -3, Boczkó -7).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 40:45 (Rédli +2, Imre 0, Somfai -3, Boczkó -4).
A 7. helyért: Magyarország-Izrael 45:38 (Rédli +6, Imre +4, Somfai -3).

Végeredmény: 1. Svájc, 2. Spanyolország, 3. Oroszország, …7. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter). 

2014. június 11.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események