Ilyen volt 2018… (2. rész)

dec 29, 2018 | Archív

Hagyományos, négyrészes évvégi sorozatunkban 2018 legemlékezetesebb pillanatait idézzük fel magyar szempontból, havi lebontásban. Hála vívóinknak, akad mire emlékezni…

Április – Négy Rómeó és egy Júlia a főszerepben

Négy magyar ifjú Rómeó, és egy Júlia volt a főszereplője magyar részről a veronai kadet és junior világbajnokságnak. Fiatal tehetségeink a szocsi Eb-sikerek után nem sokat pihenhetett, és Észak-Olaszországból végül két arany- és öt bronzéremmel térhezett haza, ami rendkívül sikeres szereplésnek számít a hatalmas mezőnyökben. Először rendeztek korosztályos vb-t az új rendszerben, ami tulajdonképpen elharmadolja a mezőnyt. Kezdtek a párbajtőrözők, követték a kardozók, majd a tőrözők fejezték be az eseményt. Előnye, hogy a küldöttségek jóval takarékosabb költségvetéssel kalkulálhatnak, elvégre a fegyvernemek dolguk végeztével utazhatnak is haza. Szemben a korábbiakkal, amikor előbb az egyéni, majd a csapatversenyeket rendezték. Hátránya viszont az új módinak, hogy azok a kadetok, akik juniorban is versenyeztek, három egymást követő napon, három különböző számban lépnek pástra a világbajnokságon. Az ezzel kapcsolatos vélemények erősen megoszlottak, ám a figyelem természetesen elsősorban a pástokra koncentrálódott, és nem a rendszerre. 

Előtérben a fiúk, hátrébb a mesterek örülnek a junior férfi párbajtőrcsapat világbajnoki aranyérmének.

“Rómeóink” a junior férfi párbajtőrcsapattal nyertek világbajnoki címet. Andrásfi Tibort, Debnár Gergelyt, Koch Mátét és Nagy Dávidot tulajdonképpen megszorítani sem tudták. Na jó, a franciák elleni fináléban egy egész kicsit rezgett a léc, ám egy 45:42-re megnyert világbajnoki döntő azért bőven “belefér”. A többi csapat a 40-et sem érte el, ebben a fegyvernemben ritkán látható fölénnyel lett aranyérmes a négy tehetséges fiatalember. A gratuláció természetesen nekik, valamint a mestereknek, Halla Péternek, Andrásfi Tibornak, Dancsházy-Nagy Tamásnak és Eitner Kinga válogatott edzőnek is járt. 

Pusztai Liza a kadet világbajnokság dobogójának a tetején!

A női főszerep “természetesen” Pusztai Lizának jutott. Az Eb-ről “szégyenszemre, csak” két ezüst- és egy bronzéremmel tért haza szupertehetségünk, Veronában az arany is összejött. A kardversenyek nyitónapján a juniorok között nyert egy bronzot úgy, hogy korosztályos nagy riválisától, a mexikói Botellótól kapott ki az elődöntőben. Aztán másnap, “saját korosztályától”, a kadettól azzal búcsúzott, hogy második világbajnoki aranyérmét is behúzta. Méghozzá úgy, hogy a fináléban Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa éppen Botellónak vágott vissza az egy nappal korábbi vereségért!

Emlékezzünk meg további bronzosainkról is: kadet férfi kardban Rabb Krisztián, junior férfi párbajtőrben a már említett Koch Máté, junior női párbajtőrben pedig Borsody Emma és Nagy Kinga lett harmadik. 

A hónap hazai kiemelkedő eseménye a diákolimpia volt. A BOK Csarnokban 108 számban avattak bajnokot. 70 páston, 3 napon át, több mint 3000-en versenyeztek – az iskolai vívás úgy nyert csatát, hogy háborúról nem is beszélhetünk…

Május – párbajhősök Párizsban, párbajhősnő Caliban

Majdnem két és fél év telt el azóta, hogy a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású válogatott megnyerte a vancouveri férfi párbajtőr Világkupát, egyben kvalifikálta magát a később oly sikeres riói olimpiára. Az ezt követő őrségváltás óta nem nyert aranyat – mi több, érmet is csak elvétve – a fegyvernem a Világkupa-versenyeken. Egészen a májusi, párizsi Vk-fordulóig. 

Párizsban új fejezet kezdődött megfiatalított párbajtőrcsapatunk életében.

Az amerikaiak elleni, egytusos nyolcaddöntős siker után a nagy favorit hazaiakat, majd az ukránokat, végül pedig – ismét csak egy találattat – a koreaiakat múlta felül a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András összeállítású, azaz az említett két és fél év alatt egy kivétellel teljesen átalakuló csapat. Az aranyérem mellett igencsak figyelemre méltóak voltak a nyilatkozatok is. Az öröm természetesen nem maradt el, ugyanakkor minden elhangzott mondatból az köszönt vissza: ez egy hosszú út első állomása volt, melynek végcélja csakis a tokiói olimpia lehet. Így legyen…!

Szász-Kovács Emese Dél-Amerikában ezúttal sem talált legyőzőre.

A hónap utolsó napjaira is jutott igen fényes magyar siker, méghozzá a riói olimpia másik magyar főszereplőjének köszönhetően. Szász-Kovács Emese ismét igazolta, hogy Dél-Amerikában nem lehet őt legyőzni. Rióban ötkarikás aranyat nyert, tavaly Bogotóban győzött a Grand Prix-n, idén pedig Caliban védte meg GP első helyezését, és ezzel akkor, az idei felnőtt világversenyek előtt a világranglista élére ugrott.

Májusban rendezték a veterán Európa-bajnokságot, amelyről a magyar küldöttség két, értékes bronzéremmel (női párbajtőrcsapat, női tőrcsapat) térhetett haza.

Június – minden jó, ha jó a vége

Márpedig az újvidéki Európa-bajnokság befejezése jobban nem is alakulhatott. Igaz, az előzményektől eltekintettünk volna… A magyar küldöttség ugyanis a kontinensviadal utolsó versenyszámáig egyetlen érmet sem szerzett, és ez az elmúlt esztendők alapos “kényeztetése” után váratlannak tűnhetett. 

Szilágyi Áron bombaformában vívott a csapat Európa-bajnokságon.

A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat azonban gondoskodott a méltó befejezésről. Hihetetlen adat, de igaz: huszonhét esztendő után nyert Európa-bajnoki aranyérmet a magyar kardcsapat. Ezen idő alatt nyertek a mieink egyéniben és csapatban is világbajnokságot, egyéni olimpiai aranyat, ugye hármat is, de a csapat Eb első helyezés nem jött össze…

27 év után – Európa-bajnok magyar kardcsapat: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András.

Most igen! Az már a szezon során látszott, hogy Decsi András válogatott edző vezetésével egy nagyon egységes, jó szellemű csapat kovácsolódott össze. Azt pedig reméltük, hogy ha az olimpiai bajnok Áron, és a világbajnok Andris egyszerre fog ki jó napot, akkor a világon bárkit legyőzhetnek a mieink. A “világra” a júliusban történtek felelevenítésekor még visszatérünk, de Európa behódolt a magyar kvartettnek. Ukrajna és Románia rendkívül magabiztos legyőzésével jutottak el a magyarok a fináléig, ahol az az olasz válogatott következett, amellyel szemben nem volt pozitív az utóbbi idők mérlege. Nos, ezúttal kétség sem férhetett a sikerhez. Áron és Andris egymást múlta felül, Csanád pedig sokadszor bizonyította, hogy rá mindig lehet számítani. Az utolsó csörtében pedig Áron olyan erődemonstrációt tartott Curatolival szemben, melyet nyilván jó darabig nem felejt el a feltörekvő itáliai, és mi sem… Másodpercek alatt, meseszép találatokkal nyert 5:0-ra klasszisunk, a csapat pedig 45:33-ra győzött, majd állhatott fel az őket megillető helyre – a dobogó legfelső fokára. 

Az újvidéki Európa-bajnokság így szépen, mi több gyönyörűen zárult, és a történteket látva egészen bizonyosak lehetünk benne, hogy az újabb kardcsapat Eb-aranyig nem kell ismét 27 hosszú esztendőt várni…

(Folyt. köv.)

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események