Ilyen volt 2018… (4. rész)

dec 31, 2018 | Archív

Hagyományos, négyrészes évvégi sorozatunkban 2018 legemlékezetesebb pillanatait idézzük fel magyar szempontból, havi lebontásban. Hála vívóinknak, akad mire emlékezni…

Október: Lizi és Kiki, az aranypáros

Igazából ahhoz kétség sem fért, már a buenos aires-i ifjúsági olimpia előtt sem, hogy ő a favorit. Pusztai Liza több fejezet főszereplője volt ezen sorozatunkban is, összeszedni alig lehet, hogy 17 éves koráig mi mindent nyert össze. Kétszeres kadet világ- és Európa-bajnokként, junior Európa- és világbajnoki érmesként, mi több, felnőtt Európa-bajnoki bronzérmesként érkezett a korosztály négyévenkénti legnagyobb megmérettetésére. És ezek Bódy István és Bódy Benjámin tanítványának csak az egyéni eredményei. Néhány csapatérem még mindehhez hozzájön… A sors igazságtalansága lett volna, ha nem jut neki egy szelet a négyévenkénti ifjúsági olimpiából. 

Lizi és Kiki: ifjúsági olimpiai bajnok kardvívóink.

Rabb Krisztián eddigi pályája is megér egy fejezetet. Somlai Béla tanítványa a 2017-es kadet Európa-bajnoki csapatba még nem fért be. Aztán egy esztendő alatt átírta a ranglistákat. Az előző szezonban már a kadetok és a juniorok között is idehaza a legjobbnak számított, főszerepet vállalt a kadet csapat márciusi Eb-aranyából, a kadet vb-ről pedig bronzzal térhetett haza. Azaz, ha nem is számított “Liza-szintű favoritnak”, de az esélyesek közé tartozott a dél-amerikai mini-, és elitversenyen. 

Az igazából világra szóló teljesítmény ennek tudatában talán nem is csak az, hogy végül mindketten ifjúsági olimpiai bajnokok lettek – bár számukra érthetően ez lehet a legfontosabb. Hanem, hogy 17 évesen bizonyították, viselik az esélyesség terhét. Hogy a nagy tét nem bénítja, hanem feldobja őket. 15:13-nál egyikük sem vívott szorosabb asszót, a nagy riválisokat egyaránt legyőzték. Kiki a román kadet világbajnokot, Lizi pedig a bolgár Európa-bajnokot verte meg – ráadásul nem a döntőben, hanem a verseny korábbi szakaszában. És mindez iránymutató lehet számukra arra az időszakra is, amikor az éppen aktuális “olimpia” szó előtt nem lesz ott az “ifjúsági” jelző…

Ja, és még valami: a hat fegyvernem egyéni versenyein egyedül Magyarország nyert két aranyérmet. Úgyhogy leírhatjuk ismét: a sikeres jövőért természetesen rengeteget kell dolgozni, ám aggodalomra semmi ok!

November: Panka-bravúr, kacsintások Tokió felé

A Nemzetközi Vívó Szövetség, ha nem is alapjaiban, de erre a szezonra ismét formált egyet a versenyszezonon. 2018/19-ben “tömbösítette”, azaz néhány hónapra szűkítette a különböző versenysorozatokat. A szeptember és az október a szatellit versenyeké lett, november és február közé sűrítette a junior Vk-kat, és 2019-re tette valamennyi felnőtt megmérettetést. Legalábbis ez volt az eredeti terv, amit a végrehajtó bizottság annyiban módosított, hogy egy felnőtt Világkupa-kört azért “beszúrt” novemberre is. És ez a kör magyar szempontból, ha nem is látványosan kiemelkedőre, de nagyon-nagyon értékesre sikerült.

Szuperlatívuszokban beszélhettünk Márton Annáról. Az orleans-i női kard Világkupán ugyanis Gárdos Gábor vb bronz- és Eb-ezüstérmes, még mindig csupán 23 esztendős klasszisa egész egyszerűen leiskolázta a mezőnyt. Kimagaslóan és nagyszerűen vívott, megszorítani sem nagyon tudták. 

Márton Anna oktatta a mezőnyt az orleans-i női kard Világkupán.

Ám mivel a magyar vívás, nagyon helyesen, a kimagasló egyéniségek mellett mindig “csapatban gondolkodik”, az is nagyon lényeges, hogy a november három, nagyon szép csapathelyezést hozott az ősz végére. Kezdődött azzal, hogy a rendkívül fiatal női kardcsapatunk (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza) Panka egyéni sikerének másnapján ötödik lett az orleans-i Vk-n. Aztán folytatódott azzal, hogy a Honvéd a negyedik helyen végzett. Ha mindez, az országos bajnokságon történik, akkor megvonjuk a vállunkat, mondván, ezúttal nem ment a fiúknak… Ám ezúttal a berni csapat Világkupa-versenyen alakult így, melyen ezúttal négy honvédossal felálló válogatott (Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András, Siklósi Gergely) állt remekül helyt. Az algíri női tőr Világkupán pedig a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Zámbó-Gólya Fruzsina összeállítású női tőrcsapat végzett ugyancsak a negyedik helyen. Mielőtt ismét vállat vonnánk: legutóbb Világkupa-versenyen huszonkét évvel korábban jutott a legjobb négy közé magyar válogatott. 

Mindez pedig összességében azt jelentette, hogy az évvégi világranglisták alapján, jelen állás szerint a férfi és női kard-, valamint a férfi párbajtőrcsapatunk egyaránt ott lehetne Tokióban! A női tőr pedig majdnem… A feladat adott: megszilárdítani a pozíciókat, illetve kicsit még javítani rajta…

December: a Magyar Vívás Napja

Hagyománnyá még talán nem vált, ám lassan megszokottnak nevezhető: szövetségünk a felnőtt egyéni és csapatbajnoksággal párhuzamosan megrendezi a Magyar Vívás Napját. Ennek során jutalmazza az év legjobb és legeredményesebb vívóit, újonc kortól egészen a veteránig bezáróan, köszönti az egyesületeket, a mestereket, és a születésnaposokat. “Mellesleg” klasszisok és leendő klasszisok vetélkednek egymással az országos bajnoki érmekért, és a dupla válogató pontokért. 

Nagy Dávid juniorként lett felnőtt magyar bajnok párbajtőrben.

Az országos bajnokságon több indulórekord is megdőlt, a férfi párbajtőr egyéni versenyre 177-en neveztek, a csapatversenyen 98 egyesület rajtolt. Az egyéni döntőkre, és a Magyar Vívás Napjára zsúfolásig megtelt a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok egyik oldali lelátója, no meg a VIP széksorok. És nem csak a köszöntőkre koncentrálódott a figyelem… Férfi tőrben láthattuk, ahogy a 15 esztendős Szemes Gergő megszorongatja Dósa Danit. Női párbajtőrben kadet korú győztest avathattunk a korosztályos Európa-bajnok tehetség, Muhari Eszter személyében. Női kardban fordulatos és magas színvonalú asszóban győzte le október hőse november főszereplőjét, azaz Pusztai Liza
Márton Annát. Női tőrben Kreiss Fanni remek vívással igazolta ismét, hogy számára abszolút reális célkitűzés az olimpiai szereplés. Férfi párbajtőrben egy junior világbajnok, Nagy Dávid volt megállíthatatlan. Férfi kardban pedig Szilágyi Áron bizonyította sokadszor is kimagasló klasszisát ötödik egyéni ob-aranyával. 

Vastaps köszöntötte születésnaposainkat a Magyar Vívás Napján.

Mégis, a legnagyobb vastaps nem a fent említett főszereplőnek járt. Hanem a kerek évfordulós születésnaposoknak, az olimpiai és világbajnokoknak, a nagyszerű mestereknek, amikor ők ajándékba kapott díszkardjukkal köszöntötték a közönséget. Hagyomány és tisztelet. Múlt, jelen és jövő. Így kerek a magyar vívás!

Ilyen volt 2018. Jöhet az újév, a budapesti világbajnokság! Hajrá, magyar vívás 2019-ben is!

(Vége) 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.