Imre Géza világbajnok!

júl 15, 2015 | Archív

Nyolc év után ismét magyar egyéni vívó világbajnokot ünnepelhettünk! Akkor is párbajtőrben, Szentpéterváron Kulcsár Krisztián, most Moszkvában a 41. életévében járó Imre Géza

Nyolc év után ismét magyar egyéni vívó világbajnokot ünnepelhettünk! Akkor is párbajtőrben, Szentpéterváron Kulcsár Krisztián, most Moszkvában a 41. életévében járó Imre Géza tette fel fantasztikus pályafutásására a méltó koronát. Géza egész nap szenzációs teljesítményt nyújtott, és a döntőben hihetetlen izgalmak után verte 15:14-re a világranglistát vezető francia Grumiert. Szász Emese kilencedik lett a nőknél, csütörtökön tőrben három hölgy és egy fiatalúr folytathatja a versenyt!

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Elmondható, hogy jól kezdődött a moszkvai világbajnokság, elvégre Márton Anna bravúrbronza és Szilágyi Áron hatodik helye remek nyitány volt a moszkvai olimpiai kvalifikációs eseményen. Reméltük, hogy a második nap is hasonló izgalmakat tartogat, elvégre a férfi és női párbajtőr egyéni versenyeinek főtáblájára került sor. Márpedig elég egyetlen nevet említeni – Szász Emese -, hogy nyilvánvaló legyen, a szerda is éremesélyt tartogatott! 

 
A napi program azonban a férfi tőrözők selejtezőjével kezdődött, ami nagyon kellemes meglepetést hozott. 19 esztendős junior Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Dósa Dani ugyanis remek vívással, 5 győzelemmel és 1 vereséggel zárta a csoportkört, és a tusaránya is olyan jól alakult, hogy közvetlenül a 64-es főtáblára jutott! Tavaly ez egyetlen magyarnak sem sikerült, úgyhogy ez Daninak nagy, a férfi tőr szakágnak kis előrelépés. Sajnos, társa nem akadt, pedig Szabados Gábor is jó csoportkört futott (4/2), és verhető, mexikói ellenfelet kapott a 64-be jutásért. Ott azonban 7:2-es vezetésről 15:13-ra kikapott, így kiesett, miként ugyancsak a 96 között búcsúzott Németh Gábor, és egy körrel korábban Szabados Kristóf.
 
 Szász Emese ezúttal egy világbajnoki kilencedik helyezést szerzett.
 
Na és akkor a párbajtőr! A lenyűgözően berendezett Olimpiyski forgószínpadán a hölgyek kezdtek, és reggel nem tudtuk eldönteni, örüljünk-e annak vagy sem, hogy három magyar egy ágra került. Aztán gyorsan kiderült, ennek sajnos nincs sok jelentősége. Az első körben, a 64 között ugyanis a “külön ágra” kerülő Budai Dorina ellen a brazil színekben versenyző, korábban olasz Muellhausen az asszó közepén elhúzott, és előnyét megőrizve 15:10-re győzött. A “magyar ág” is gyorsan nemzetközivé vált, miután a 64 között Révész Julianna a kellemtlen stílusú, erőszakos olasz Navarriával nem bírt (11:14). Maradt Antal Edina, no meg a “Sas”, azaz Szász Emese. Ő egyébként nem azért lett Sas, mert lecsap az ellenfeleire – egyébként lecsap! -, hanem mert sok helyen így ejtik a nevét… Edina a 64 között a hongkongi Kongot úgy megverte, hogy csak kongott (15:10), és Emese sem hagyta szenzációt írni a szerb Ilicset (15:6). A nyolcaddöntőre aztán világklasszisunk egykeként maradt – már megint… Edina ugyanis kikapott a londoni olimpia bajnokától, az ukrán Semjakinától (10:15). Emese sem brillírozott, de hihetelenül akart, fegyelmezett és eredményes volt. Jellemző volt motiváltságára, hogy amikor kellemetlen francia ellenfele, Vitalis ellen tust adott, de nem úgy, ahogy szerette volna, akkor “Jaj, de szar volt!” felkiáltásban tört ki, és jaj, de jó, amikor valaki így áll hozzá az asszóihoz… A vége 15:9 lett ide, és már jöhetett is a nyolcaddöntő egy rendkívül veszélyes ellenféllel, a román Ghermannal szemben. Aki nem csak veszélyesnek, de legyőzhetetlennek is bizonyult. A román már a katari Grand Prix-n is borsot tört az orrunk alá, amikor megverte az aranyért Emesét, most meg egyenesen borshegyet zúdított ránk. Hogy nem lesz egyszerű, az már akkor látszott, mikor az első harmadot Emese hagyta passzívra. A folytatásban aztán semmi sem sikerült. Olyannyira nem, hogy az első egylámpás tusát 2:10-nél adta Kulcsár Győző tanítványa. Innen már értelemszerűen nem volt visszaút, a kilátástalan küzdelem 8:15-nél ért véget. Ezzel Emese a kilencedik helyen végzett, remek szezonját nem tudta megkoronázni – talán majd a csapatversenyen!
 
Női tőrözőink eközben levívták csoportselejtezőiket, és egyik magyar sem kényszerólt további folytatásra. Ennek Knapek Edina (6/0), Mohamed Aida (5/1) és Varga Gabriella (4/2) esetében kifejezetten örültünk, mivel a csoportkörből közvetlenül feljutottak a 64-es táblára. Jeszenszky Szilviánál viszont nem, mivel ő egyetlen győzelemmel kiesett a versenyből. 
 
 Géza, a Sas! Egész nap szárnyalt a páston!
 
A nap utolsó reménye, hogy este is érdekeltek legyünk a vb-n, addigra már Imre Géza maradt. A társak ugyanis korábban búcsút vettek a küzdelmektől. Az első körben, a 64 között Somfai Péter. Ő az asszó elején vezetett a korábbi egyéni világbajnok olasz Pizzo ellenében, de az asszó közepén az itáliai beérte őt, majd 15:12-re meg is fordította a csörtét. A többiek ezt a kanyart bevették. Boczkó Gábor a venezuelai “kis Limardo” ellen simán, végig vezetve (15:11), Rédli András a szingapúri Lee-vel szemben 2:7-ről szépen fordítva, Imre Géza pedig a svájci Borsky ellen szoros asszóban, de az irányítást végig kézben tartva győzött (15:13). A második kör viszont korántsem számított sikertörténetnek- kivéve Gézát! Bocek nem bírt a szenzációs napot kifogó, későbbi érmes dán Jörgensennel, 4:10-ről csak zárkózni tudott, fordítani már nem. Halk megjegyzés: a dánnak magyar Mestere van, Tóth Ferenc, és a vb-felkészülés egy részét a tatati edzőtáborban töltötték a skandinávok… Úgyhogy, nem örültünk, de Ferinek azért gratulálunk! Tavalyi Európa-bajnokunknak, Rédli Andrásnak nem adott sok esélyt a francia Gustin, hamar elhúzott, és meg is őrizte előnyét az asszó végéig.  
 
Le a kalappal, ki a nyelvvel! Így ünnepelt Imre Géza a világbajnoki aranyat érő tusa után. 
 
Ezzel el is jutottunk Imre Gézáig, aki viszont fenomenális teljesítményt nyújtott! Negyvenegyedik életévében, pályafutása során először, egyéni olimpiai bronzérme, egyéni Európa-bajnoki és csapat világbajnoki címe után, egyéni világbajnokságon is érmet nyert! Na de hogyan? A legjobb 32 között a tavalyi vb ezüstérmesét, a világranglista harmadik helyén álló koreai Parkot 4:7-ről egyszerűen leiskolázta 15:10-re. A nyolcaddöntőben újabb klasszis következett, a tavalyi világranglistán második helyen végző ukrán Nikisin várt rá. Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa jól kezdett, 6:3-ra elhúzott, utána azonban váltott az ukrán, és előnnyel fordult a hihetetlen izgalmas végjátékba. 14:13-ra is ő vezetett, azonban Géza bebizonyította, hogy hihetetlen időérzékkel rendelkezik. Ugyanis 0,81 másodperccel a vívóidő lejárta előtt beguggolva vitte be az egyenlítő találatot. Aztán pedig a hosszabbításban ismét guggolni támadt kedve, és ha már guggolt, szúrt is egyet közben, és természetesen bevitte a győztes tust, 15:14! Néhány perc szusszanás után kezdődött is a negyeddöntő, ahol az előző kettőnél papíron jóval könnyebb rivális következett. Elvégre a kínai Li 68. helyen áll a világranglistán, egyedül egy Ázsia-bajnoki nyolcadik hellyel dicsekedhet. Na de vívásban, pláne párbajtőrben nincs helye a mateknak! Géza nem is számolgatott, inkább vívott. Úgy, ahogy addig – remekül. Linek esélye sem volt, Géza percek alatt ledarálta, és oly sok nagy siker után egyéni világbajnokságon először dobogós lett!
 
Ezzel a küldöttség megszerezte második érmét, a legfiatalabb női versenyző, Márton Anna után a legrutinosabb férfi vívó, Imre Géza ért el kimagasló eredményt. Az érem tehát összejött, na de milyen lesz a színe? Az elődöntőben a harmadik ázsiai rivális, a koreai Jung következett. De ez a Jung nem az a Jung, aki a londoni olimpián harmadik lett, és hetedik a világranglistán. Ő az “öreg Jung”, aki csak hét évvel fiatalabb Gézánál, és messze ez a vb-elődöntő volt pályafutása eddigi legnagyobb sikere. Nos, Jung ide, Jung oda, a Királyt Gézának hívták! Klasszisunk vidáman, a sisakja alatt mosolyogva szúrta egyik tust a másik után. A biológia és a fizika törvényeit meghazudtolva vívott Géza, a koreainak esélye sem volt, 15:8-cal jutott be a világbajnokság döntőjébe!
 
 És a Sas ismét repül… Igaz, ezúttal a csapattársak jóvoltából. Világbajnok, Imre Géza! 
 
Ahol valami elképesztően izgalmas asszót vívott a világranglistát vezető, friss Európa-bajnok francia Grumier-vel! Az izgalmaknál azonban jóval fontosabb, hogy Géza világbajnok lett! De hogy! A csörte közepéig fej-fej mellett haladtak a felek. A tusok a fegyvernemhez képest villámgyorsan estek, egy találatnál nagyobb különbség sokáig nem is alakult ki. A hajrában viszont Géza elhúzott, már 13:10-re is vezetett. Azonban Grumier nem hiába vezeti a világranglistát, 13:12-re zárkózott, majd egy együttes után egyenlített – 14:14. Egyetlen tuson múlott a világbajnoki cím! Amit Géza fiatalos szemtelenséggel, ellenmondást nem tűrően benyomott egy kötött szúrással, és abban a másodpercben már egyéni világbajnokként örülhetett!
 
Nehéz a szavakat megtalálni a teljesítményére, úgyhogy inkább e tudósításban nem is keressük! Maradjunk annyiban: két nap után egy arany- és egy bronzéremmel áll a küldöttségünk, jöhet a folytatás!
 
Eredmények. Világbajnokság, Moszkva. Női párbajtőr egyéni, 166 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Ilics (szerb) 15:6, Antal-Kong (hongkongi) 15:10, Révész-Navarria (olasz) 11:14, Budai-Moellhausen (brazil) 10:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Vitalis (francia) 15:9, Antal-Semjakina (ukrán) 10:15.
Nyolcaddöntő: Szász-Gherman (román) 8:15.
Végeredmény: 1. Fiamingo (olasz), 2. Samuelsson (svéd), 3. Xu (kínai) és Besbes (tunéziai), …9. Szász Emese, …25. Antal Edina, …41. Budai Dorina, …47. Révész Julianna.
 
Férfi párbajtőr egyéni, 210 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Lee (szingapúri) 15:12, Boczkó-F. Limardo (venezuelai) 15:11, Imre-Borsky (svájci) 15:13, Somfai-Pizzo (olasz) 12:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Imre-Park (koreai) 15:10, Boczkó-Jörgensen (dán) 11:15, Rédli-Gustin (francia) 9:15.
Nyolcaddöntő: Imre-Nikisin (ukrán) 15:14.
Negyeddöntő: Imre-Li (kínai) 15:8.
Elődöntő: Imre-Jung (koreai) 15:8.
Döntő: Imre-Grumier (francia) 15:14.
Végeredmény: 1. Imre Géza (edző: Dancsházy-Nagy Tamás, válogatott edző: Gelley István), 2. Grumier (francia), 3. Jung (koreai) és Jörgensen (dán), …18. Boczkó Gábor, …28. Rédli András, …57. Somfai Péter.
 
Férfi tőr egyéni, 157 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 5 győzelem/1 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Szabados Gábor 4/2, Szabados Kristóf 2/3, Németh Gábor 2/3 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 96 közé jutásért: Németh-Teteris (lett) 15:9, Szabados K.-Berg (dán) 10:15.
A legjobb 64 közé jutásért: Szabados G.-Arizaga (mexikói) 13:15, Németh-Le Pechoux (francia) 3:15.
Csütörtökön a legjobb 64 között: Dósa-Cadot (francia).
 
Női tőr egyéni, 106 induló. A csoportmérkőzéseken: Knapek Edina 6 győzelem/0 vereség, Mohamed Aida 5/1, Varga Gabriella 4/2 (mindhárman a 64 közé jutottak), Jeszenszky Szilvia 1/4 (kiesett).
Csütörtökön a legjobb 64 között: Knapek-Rebolledo (mexikói), Mohamed-Varga. 

2015. július 15.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM