Interjú Galli Zsolttal a békéscsabai iskolai vivásról

márc 2, 2016 | Archív

Iskolai vívás Békéscsabán Az iskolai vívás riportom következő helyszíne Békéscsaba, ahol Galli Zsolt szakedzővel volt szerencsém beszélni. A szakedző úr kiemelte a vívás

Iskolai vívás Békéscsabán

 

Az iskolai vívás riportom következő helyszíne Békéscsaba, ahol Galli Zsolt szakedzővel volt szerencsém beszélni. A szakedző úr kiemelte a vívás fontosságát, beavatott az eddig elért sikerekbe. Mesélt a legkiemelkedőbb tehetségekről és hogy a vívás a gyermekek sporton kívüli életét is pozitívan meghatározza, mind szorgalom, mind attitűd szempontjából.

 

1, Mióta van jelen Békéscsaba életében az iskolai vívás?

Egy, már kiválóan működő rendszerhez csatlakoztunk 2008. szeptemberétől. A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában ekkor már régóta működött sportiskolai rendszerben tornász osztály. Olyan kiváló tornászok nevelkedtek itt, mint Ónodi Henrietta, Zsilinszky Tünde, Varga Adrienn, Nyeste Adrienn, hogy csak a legismertebbeket említsem. Az iskola akkori vezetése úgy gondolta, hogy jó lenne, ha másik egyéni sportág is csatlakozna a rendszerhez, hogy több gyereknek legyen lehetősége sportosztályba járni, s nem utolsó sorban, hogy fiúk is legyenek ezekben az osztályokban, hiszen a csabai műhelyben csak női tornászokkal foglalkoznak. Edzéseinket a város által biztosított, korszerű 2008-ban átadott vívócsarnokban tartjuk. A gyerekekkel négy edző, Galli Zsolt (szakedző), Runa Andrea, Keresztes Piroska, Ábelovszki Róbert (OKJ. végzettségű edzők) foglalkozik.

 

2, Új keletű ez az Önök életében, vagy korábbi hagyományokhoz nyúlnak vissza?

Klubunk mindig jó kapcsolatot ápolt a város iskoláival, de ilyen rendszerben eddig nem dolgoztunk. Azóta, immár második éve vívószakkör keretében a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola, valamint a Kemény Gábor Szakközép Iskola tanulói is ismerkednek sportágunk szépségeivel.

 

3, Milyen eredményekről lehet eddig beszámolni, és mik a távlati tervek?

Diákjaink közül néhányan csak a sport, a mozgás öröméért, egészséges fejlődésük érdekében vívnak, természetesen őket is becsüljük, szeretjük, de az elmúlt öt évben, amióta versenyeznek is sportiskolásaink igazán szép eredményeket értek el a korosztályos bajnokságokon és a Diákolimpiákon. A rendszer életképességét bizonyítja, hogy több egyéni és csapat országos bajnoki és diákolimpiai bajnoki címet szereztek a gyerekek az egyéb érmekről, helyezésekről nem is beszélve.

 

4, Az iskolákban tanuló gyermekek érdeklődését, hogy tudták felkelteni az iránt, hogy ezt a sportágat válasszák?

Már az óvodákban toborzunk, megpróbáljuk már itt felhívni a figyelmet a rendszeres mozgás fontosságára, a sport nevelő, egészségmegőrző, a testi és szellemi fejlődést elősegítő szerepére. Sportiskolásaink természetesen nem csak vívnak. Napi négy testnevelés órán általános, sokoldalú képzést kapnak. A rendgyakorlatok, a gimnasztika, a sportjátékok szerves részei az óráknak, a vívás apránként, fokozatosan épül be a tananyagba. A felsősök tananyagát is igyekszünk minél színesebben összeállítani, beépíteni az új módszereket, hogy a mozgás öröm, szórakozás, egész életüket végig kísérő igény legyen.

 

 

5, Mennyire érezhető a szülők támogatása a tekintetben, hogy a gyermekek ebben a sportágban nem csupán tanóra vagy hobbi szinten vegyenek részt, hanem a későbbiekben akár életpályaként tekinthessenek rá?

A szülőktől rengeteg pozitív visszajelzést kapunk (sokkal ritkábban beteg a gyerek, javulnak a tanulmányi eredményei, nagyobb rendet tart otthon stb.). Néhányan eldöntötték, hogy az általános iskola elvégzése után is vívni fognak gyerekeik. Jelenleg itt tartunk, hiszen a legelső osztályunk most nyolcadikos. Vannak, akik válogatottságban, Olimpiában gondolkodnak, de véleményem szerint ebben a korban ezek még inkább csak álmok, hiszen rengeteg összetevő szükséges ahhoz, hogy ilyen magasságokba jusson egy sportoló.

 

6, Szoktak versenyeket rendezni a környező településeken lévő iskolák diákjai között?

Megyénkben, három iskolában zajlik vívásoktatás, az általános iskolásoknak négy fordulóból álló versenysorozatot szervezünk két korcsoportban, két nemben. Ezek a „házi” versenyek azért is fontosak, mert a gyerekek hazai környezetben, ismerősök, családtagok jelenlétében tapasztalják meg először a versenyzés izgalmát, hangulatát.

 

7, Van e már olyan tehetség, aki kimagaslik a mezőnyből. Akinek fényes jövő prognosztizálható?

Szerencsénkre több ügyes tanulónk is van. Közülük kiemelkedik Petri Renáta, aki már most, nyolcadikos korában bemutatkozhat a válogatottban, mind a kadét (17 év), mind a junior (20 év) korosztály Európa- és Világ Bajnokságán bizonyíthatja tehetségét. Sérülése akadályozta meg Dékány Kingát, hogy hasonló lehetőséghez jusson, ő a serdülő korosztály hazai legjobbja, a júniusban zárult idényben megnyerte korosztálya bajnoki címét, és az összesített ranglistán is első lett. Jelenleg is vezeti ranglistáját. A fiatalabbak közül Oláh Lilit érdemes megemlíteni, jelenleg ő is korosztálya ranglistájának élén áll. Abu Jubere Arkan, Nagy Ádám és Baracsi László korábbi eredményeivel és jelenlegi sikereivel szintén kiemelt figyelmet érdemel.

 

8, Békéscsabán nagy népszerűségnek örvend a labdarúgás. Hol tart ehhez képest a vívás? Mennyire népszerű a gyermekek körében?

A csapatsportágak, így a labdarúgás népszerűségével egyetlen egyéni sportág sem vetélkedhet. De azt tapasztalom, hogy a városban ismert, hogy sikeres vívóegyesület működik, tudják, hogy sportiskolai rendszerben is lehet vívni. Ezt bizonyítja, hogy több mint hatvan gyerek vív rendszeresen sportiskolai formában, hogy egyik legnagyobb tehetségünket, Bohus Rékát harmadszor választották valamelyik kategóriában az év sportolójának.

9, Mire a legbüszkébb, az eddig elért sikerek közül?

A fenti eredmények mellett arra vagyok a legbüszkébb, hogy szélesebb körben tudjuk megismertetni szeretett sportágunkat, a sportolást, a vívást szerető fiatalokat nevelünk, akik felnőtt korukban is sportolni fognak, tartós barátságokat kötnek a vívás révén, szurkolói, esetleg támogatói lesznek a magyar vívásnak.

 

(Keller Dániel)

Az AVA vívószakosztály kapcsolata az iskolai vívással

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM