Irány Rio!

ápr 29, 2015 | Archív

A hétvégén kezdődik sportágunkban az olimpiai kvalifikációs sorozat egyéniben és csapatban egyaránt. Ráadásul a szezonban egyedülálló módon a hat fegyvernemben, hat helyszínen

A hétvégén kezdődik sportágunkban az olimpiai kvalifikációs sorozat egyéniben és csapatban egyaránt. Ráadásul a szezonban egyedülálló módon a hat fegyvernemben, hat helyszínen egyszerre. Rendkívüli fontosságú időszak elé néz tehát a magyar vívás, és a sikeres rajt nyilván sokat nyomhat a latban. Úgyhogy most aztán tényleg, HAJRÁ, MAGYAROK!

Sportágunk olimpiai kvalifikációs rendszerét néhány mondatban összefoglalni igazán embert próbáló feladat lenne, ezért aztán nem is kísérlezetünk vele… (Akit érdekelnek az apró részletek, azok a FIE honlapján a “dokumentumok” közé rejtve megtalálják a rejtvénynek is beillő részletes szabályzatot.) Ami a lényeg: Rióban hat egyéni és négy csapatversenyben osztanak érmeket, ezúttal a férfi kard- és a női tőrcsapatok maradnak ki a programból – nem kis bánatunkra… 

 
A jövő március végéig tartó válogató sorozat első állomása ezen a hétvégén következik, ráadásul az új versenynaptárban egyedülálló módon – versenydömpinggel. Mind a hat fegyvernemben, egyéniben és csapatban, hat helyszínen rendeznek versenyeket. Az olimpiára egyébként összesen tíz egyéni (öt Vk, három GP, kontinensbajnokság, világbajnokság) és hét csapatviadalon (öt Vk, kontinensbajnokság, világbajnokság) lehet pontokat gyűjteni, és nem túlzás állítani, hogy a szereplés kiharcolása közel akkora feladat, mint a riói jó szereplés. 
 
Mint emlékezetes, négy éve, London előtt minden idők leggyengébb magyar szereplését produkálta a vívósport. Egyetlen csapatunk sem kvalifikálta magát, mindössze négy vívónk lehetett ott a 2012-es olimpián. Ahol viszont Szilágyi Áron káprázatos aranyérme “megmentette” a sportágunkat, az elmaradó helyezésekre, a szomorú részletekre csak a szakma emlékszik, a közvélemény nem. Az azóta eltelt időszakban azért javult a helyzet. Amennyiben idén március 31-gyel zárult volna a kvalifikáció, akkor a néggyel szemben nyolc magyar indulhatna egyéniben, és ott lenne a férfi párbajtőrcsapat is Rio de Janeiróban. Azonban mindez csak játék a számokkal, minden, ami igazán lényeges ebből a szempontból, az a következő tizenegy hónapban dől majd el. 
 
Az alábbiakban a hat fegyvernem jelenlegi helyzetét, illetve a hétvégi Vk-programját vázoljuk fel a teljesség igénye nélkül honlapunkon. 
 
Elsőként, kedd délután a női kardozók keltek útra Peking felé. A hat órás időeltolódás okán az érkezés szerda délre esett, és egyetlen “átállónap” után, mint mindenhol, péntektől vasárnapig rendezik majd a versenyeket a 2008-as olimpia helyszínén. A magyar női válogatott a kilencedik helyről vág neki a kvalifikációs sorozatnak, melynek végén legalább az ötödik pozícióban kellene állnia ahhoz, hogy biztos riói résztvevőnek mondja magát. Eközben egyéniben a junior korosztálytól egy Eb-arannyal és egy csapat vb-bronzzal búcsúzó Márton Anna a felnőttek között is kiemeltté küzdötte fel magát, 15. helyen áll a világranglistán, ami egyéniben – a csapattól függetlenül – olimpiai szereplést jelentene. A csapat számára nem lesz egyszerű az előrelépés. Már a pekingi nyolcaddöntőben a nagyon erős koreaiak vagy a lengyelek következnek, és a bravúrosnak számító esetleges győzelem után a világranglista első és második helyén álló oroszok és amerikaiak közül jöhetne valamelyik. Nem lesz könnyű…
 
Időrendben eztán női párbajtőrözőink keltek útra, akik még távolabbi helyszínen, Johannesburgban startolnak. (Csak az érdekesség kedvéért: Peking Budapesttől valamivel több mint 7000, Johannesburg pedig 8000 kilométerre fekszik, ugyanakkor utóbbi város esetében nincs időeltolódás.) Szász Emeséék éppen a női kardozókkal vannak jelen pillanatban hasonló pozícióban. Ők a dél-afrikai nyolcaddöntőben  Franciaországot vagy Svédországot kapják majd, ami talán kicsit egyszerűbbnek ígérkezik a “kollégák” helyzeténél, viszont a folytatásban itt is értelemszerűen a legelőkelőbben rangsorolt olasz vagy orosz kvartett következne. Egyéniben nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy jelenleg Szász Emese vezeti a világranglistát, ugyanakkor az olimpiáig tartó, gördülő ranglista az ő számára is most kezdődik, neki is fel van adva a lecke. Reméljük, megoldja!
 
A másik négy fegyvernem Európában kezdi a kvalifikációt. Földrajzilag abszolút igazságosan, Nyugat-, Dél-, Kelet-, illetve Közép-Európában. (Észak, bocs!) Nyugaton a helyzet érdekes, a férfi párbajtőrözők párizsi rajtján, úgy tűnik, megdől a budapesti GP alig egy hónapos részvételi rekordja, a nevezések alapján mintegy 320 vívó lép majd pástra a Coubertin-csarnokban. Közte 12 magyar, természetesen a 2013-as világbajnok csapat tagjaival az élen. Boczkó Gáborék kezdik csapatban a legelőkelőbb, hatodik helyről a kvalifikációt, de ez korántsem életbiztosítás, mint már írtuk, a biztos részvételt az ötödik pozíció jelentené. Egyéniben az Európa-bajnok Rédli András az egyedüli kiemeltünk, de neki a következő négy versenyen top eredménnyel kellene kirukkolnia, hogy ősszel is hasonló pozícióban folytathassa a Vk-sorozatot, ebben a szezonban a visszatérő Imre Géza érte el az eddigi legjobb eredményt egy berni Vk-ezüsttel. 
 
Férfi tőrözőink Szentpétervárba repülnek csütörtökön, az érettségire készülő Dósa Dániel és az Amerikában tanuló Németh András nélkül. Legyünk őszinték, velük is csodaszámba menne csapatban (és egyéniben…) a jó szereplés. Huszonharmadik, azaz 23. helyről vágunk neki a sorozatnak, ahol reális esély egyedül arra mutatkozik, hogy a jövő áprilisi, földrajzi zónánkénti pótválogatón valaki kiharcolja az egyéni indulást Rióban. Ez is nagy bravúr lenne, ennél több pedig egyenesen a csoda kategóriába tartozna. 
 
A végére hagytuk “szegény” férfi kardozóinkat és női tőrözőinket, akiknek jövőre csapatban csak világbajnokság jut (történetesen Rióban, áprilisban), olimpia nem. Ezért ebben a két fegyvernemben ötkarikás szemmel nézve az egyéni szereplés a fontosabb, mivel ez alapján lehet kiharcolni országonként a maximum két fős kvótát. Erre kardban tűnik nagyobb esély, jelen állás szerint Szilágyi Áron és Gémesi Csanád lenne ott a brazíliai mezőnyben, de utóbbi hasonló cipőben jár Rédli Andrással. Tavalyi Eb-bronzérmét “védenie” kell majd júniusban, a montreaux-i Eb-n ahhoz, hogy ott maradjon a világranglista élmezőnyében. Női tőrben Tauber – hivatalosan Tauberbischofsheim… – az első állomás, és magyar szempontból a fegyvernem három klasszikusa (Varga Gabi, Mohamed Aida és Knapek Edina) az, akinek lehet sansza a riói részvételre. Ebben a szezonban eddig egyedül Gabinak van döntős eredménye. Azt azonban gyorsan tegyük hozzá, ahhoz, hogy közülük ketten is ott legyenek jövőre a riói olimpián, az elmúlt években nyújtottnál többre lesz szükség. 
 
Nagyjából itt tartunk április legvégén, és amit e sorok befejeztével, e helyütt egyedül tehetünk, az a következő: kívánunk minden magyar vívónak, nagyon, de nagyon sok sikert és szerencsét a következő időszakra ahhoz, hogy teljesítsék álmaikat, melynek első állomása a riói szereplés kiharcolása. HAJRÁ, MAGYAROK!

2015. április 29.

 
Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM