Itt az Eb- és a vb-csapat!

máj 21, 2014 | Archív

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége szerda délután kijelölte a strasbourgi Európa-bajnokságon (június 7-14.), illetve a kazanyi világbanokságon (július 15-23.) részt vevő magyar

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége szerda délután kijelölte a strasbourgi Európa-bajnokságon (június 7-14.), illetve a kazanyi világbanokságon (július 15-23.) részt vevő magyar válogatottat. A névsorokban különösebb meglepetés természetesen nincs – apróbbak talán akadnak.

Jelenlegi versenyrendszerünkben a válogatottságot nem elég a páston kivívni, további négy rostán kell keresztülmennie annak, aki végül be akar kerülni az utazó csapatba. A metódus ugyanis a következő. Először is létezik az automatizmus. Ennek alapján a hazai ranglista első két helyezettje automatikusan egyéniben és csapatban Eb-, valamint vb-induló. A harmadik helyezett egyéniben nyer automatikus kvalifikációt. Azaz a válogatott java része az évközi versenyek után alanyi jogon szerez magának helyet a csapatban. 

 

Ezt követően a fegyvernemi válogatott edzők adják le javaslataikat a teljes csapatra, melyet a fegyvernemi szakbizottságok véleményeznek. Így kerül az anyag a Szakmai Testület elé, amely elfogadja vagy sem a beterjesztést. Amennyiben igen, akkor jöhet az Elnökség, amely a végső áment mondja rá a keretre. A kissé tán bonyolultnak tűnő rendszer legfőbb oka az, hogy nincs főállású szövetségi kapitány, minden fegyvernemnek saját vezetése van, így hat beadványt kell “összeraknia” a testületeknek. 
 
strasbourg%20eb%20logo[1]
 A strasbourgi Eb logója.
 
Nos, nagy vitákra azért senki ne gondoljon, a “gazdáknak”, azaz a vezetőedzőknek a javaslata minden szűrőn átment, ami valahol helyes is, elvégre a siker és a kudarc a versenyzők mellett a válogatott edzőké. És nézzük a végeredményt! Kezdjük jelenlegi legeredményesebb szakágunkkal, a párbajtőrrel. Világbajnok férfi csapatunkban egy változás van a tavalyihoz képest, Somfai Péter a második helyen végzett a ranglistán, így egyéni és csapat részvétele már csak az automatizmus okán sem lehetett kérdéses. Somfai csapatban Szényi Péter helyét foglalja el, aki viszont ranglista harmadikként egyéniben nyert automatikus indulást. Így a szezont csaknem teljes egészében kihagyó Imre Géza csak csapatban lép pástra az Eb-n és a vb-n, természetesen Rédli Andrással és Boczkó Gáborral kiegészülve.
 
A női párbajtőr-válogatott gyakorlatilag három részre osztódott. Szász Emese kimagaslott a hazai mezőnyből, a következő lépcsőfokot Révész Julianna és Tóth Hajnalka jelenti. Az ő helyükhöz kétség nem férhetett, míg a negyedik pozícióért vívott harcban oly kevés különbséget talált a két érintett között Kovács Iván vezetőedző, hogy az Eb-re Antal Edinát, a vb-re Budai Dorinát jelölte. 
 
Kardban a hölgyeknél és az uraknál is a ranglistához képest egy-egy apró változás mellett döntött a fegyvernemi vezetőedző. A nőknél a rangsort vezető Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata trió mellett nem a negyedik Péntek Brigittát válogatta Gárdos Gábor, hanem Garam Nóra mellett tette le a voksát. A vezetőedző a döntését a válogatási elvek alapján hozta, amelyet az elnökség jóváhagyott.
 
A férfiaknál az első helyen természetesen nagy fölénnyel Szilágyi Áron, a másodikon Gémesi Csanád végzett. A harmadik helyre Decsi Tamás ért be, megelőzve Iliász Nikolászt. Ugyanakkor az ötödik Szatmári András a tavalyi budapesti felnőtt vb-n döntős volt, emellett a moszkvai Grand Prix-versenyen – amely nem volt válogató – harmadik helyen zárt, emellett 21 esztendős, nagy tehetség. Így a helye nem is lehetett kérdéses, a strasbourgi Eb-re Iliász nem utazik. Somlai Béla fegyvernemi vezetőedző ezzel kapcsolatosan annyit kért, hogy a kontinensbajnokság után esetlegesen javaslatot tehessen a vb-vel kapcsolatos változtatásra, és ezt az elnökség akceptálta. 
 
A legegyszerűbben a válogatás a női, illetve a férfi tőrben történt. Itt ugyanis a fegyvernemi vezetőedzők szigorúan a számok alapján döntöttek, azaz az első négy helyezett herült a csapatba, és az ötödik lett a tartalék. Hogy azért valami minimális csavar mégiscsak kerüljön a történetbe: a női tőrben negyedikként záró Varga Katalin hátsérülése miatt nem vállalta az Európa-bajnoki részvételt, helyére az ötödik Jeszenszky Szilvia került. Ebben a fegyvernemben is lehetséges változtatás a kazanyi vb-re.
 
Ezzel a decembertől májusig tartó szezon után kialakult a világversenyeken induló magyar válogatott – melynek esélyeiről, idényéről egy következő cikkünkben írunk. A strasbourgi Európa-bajnokságot június 7. és 14. között rendezik. 
 
A magyar válogatott névsora (zárójelben a magyar ranglistán elfoglalt helyezés, illetve az egyesület). Férfi párbajtőr: Rédli András (1., Balaton), Somfai Péter (2., Honvéd), Boczkó Gábor (4., Honvéd), Szényi Péter (3., MTK, egyéni induló, csapat tartalék), Imre Géza (8., Honvéd, csapat induló, egyéni tartalék). Női párbajtőr: Szász Emese (1., Vasas), Révész Julianna (2., BVSC), Tóth Hajnalka (3., BVSC), Budai Dorina (4., Honvéd, vb-induló, Eb-tartalék), Antal Edina (5., Vasas, Eb-induló, vb-tartalék).
 
Férfi kard: Szilágyi Áron (1., Vasas), Gémesi Csanád (2., GEAC), Decsi Tamás (3., Kertvárosi VSE), Szatmári András (5., Vasas). Tartalék: Iliász Nikolász (4., Vasas). Női kard: Márton Anna (1., MTK), Várhelyi Anna (2., BVSC), Várhelyi Kata (3., BVSC), Garam Nóra (7., MTK). Tartalék: Gárdos Judit (5., MTK).
 

Férfi tőr: Szabados Gábor (1., Építők), Szabados Kristóf (2., Építők), Dósa Dániel (3., Törekvés), Németh András (4., Honvéd). Tartalék: Németh Gábor (5., Honvéd). Női tőr: Knapek Edina (1., Honvéd), Varga Gabriella (2., Honvéd), Kreiss Fanny (3., UTE), Jeszenszky Szilvia (5., Terézváros). Tartalék: a ranglista 6. helyezettje a hétvégi, marseille-i GP-versenyt követően.  

2014. május 21.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.