Jöhet az Európa-bajnokság! – a sajtótájékoztatón már túl vagyunk

jún 7, 2017 | Archív

Megtartotta világversenyek előtti szokásos sajtótájékoztatóját a Magyar Vívó Szövetség. Az esélyekről csak visszafogottan nyilatkoztak a vezetőink - ami egyáltalán nem meglepő az

Megtartotta világversenyek előtti szokásos sajtótájékoztatóját a Magyar Vívó Szövetség. Az esélyekről csak visszafogottan nyilatkoztak a vezetőink – ami egyáltalán nem meglepő az olimpia utáni esztendőt követően. Mindenesetre a lényeg: hétfőtől szombatig rendezik Tbilisziben az Európa-bajnokságot, melyen válogatottunk a legerősebb összeállításban lép pástra.

Hétfőn kezdődik, és szombaton ér véget a riói olimpia utáni első felnőtt világverseny, a tbiliszi Európa-bajnokság, melyet megelőz az európai szövetség tisztújító kongresszusa. A magyar válogatott természetesen részben átalakult – a tavalyi Eb-hez képest hét helyen történt változás, és a felnőtt válogatott hat újoncot avat. Legtöbb válogatott versenyzőt a Honvéd adja hét fővel. A legidősebb versenyző Mohamed Aida (41 éves), a legfiatalabb pedig Pusztai Liza (16 éves). 

Az esélyekről. A magyar válogatott legfőképpen férfi párbjtőrben alakult át. Olimpiai bronzérmes csapatunk két klasszisa, Imre Géza és Boczkó Gábor hátrébb lépett, helyükre a 20, illetve 21 esztendős Siklósi Gergely és Bányai Zsombor került. Értelemszerűen a váltás nem lehet teljesen zökkenőmentes, de a hosszú távú célja a fegyvernemnek a tokiói olimpiai szereplés, ugyanakkor a mostani esélyekről nagyon nehéz lenne tippelni. Az éremszerzés a szezon tapasztalatai után egyéniben, illetve csapatban is bravúrnak számítana. 

Sokan voltak kíváncsiak a sikeres olimpia utáni világversenyeket felvezető sajtótájékoztatóra.

Az idény során legeredményesebben kardozóink szerepeltek. Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron a legutóbbi két Vk-versenyén már bronzérmet nyert, és az, ugye, köztudomású, hogy nála a formaidőzítéssel nem szokott gond lenni… Az eseményről szóló szerdai sajtótájékoztatón nem tudott ott lenni, mivel a nemzetközi szövetség sportolói bizottságának elnökeként Lausanne-ban vett részt egy ülésen. Mellette kiváló szezont tudhat magáénak Szatmári András is. 24 éves kardozónk a szezonban Vk-versenyt nyert, és már a világranglista első nyolc helyezettje között található. Bármelyikük érmet nyerhet, és erre értelemszerűen esélyes a rájuk épülő csapatunk is, Gémesi Csanáddal és Decsi Tamással kiegészülve. 

Női kardban egészen kimagasló Vk-szezont zárt Márton Anna. 22 éves klasszisunk egyszer győzött és négyszer (!) volt második a Vk-, illetve GP-viadalokon, és ezzel a világranglista második helyére jött fel. Jelenleg a felkészüléssel párhuzamosan egyetemi vizsgáit végzi, de éremesélyesnek számít. Fiatal csapatunk – benne a kadet világbajnok, 16 éves Pusztai Lizával – is meglepetést szerezhet. 

Nem esett még szó Szász-Kovács Emeséről. Olimpiai bajnokunk házassága után részben nevet váltott, de formát nem. Annak ellenére, hogy csak januártól szállt be ismét a nemzetközi versenyekbe, a világranglista éléről várja az Eb-t, a legutóbbi, bogotai Grand Prix-n aranyérmet nyert. Csapatban idén eddig nem versenyzett, szinte lehetetlen megtippelni, hogy vele mire lesz képes kvartettünk.

Továbbra is harmadik számú fegyvernemünknek számít a tőr. Az erősebbik szakágban, női tőrben mondható el egyedül, hogy a csapat változatlan a tavalyi Eb-hez képest, azaz a két korábbi klasszis, Mohamed Aida és Knapek Edina továbbra is a válogatott rendelkezésére áll, mi több, a hazai ranglista második, illetve harmadik helyén végzett. Csapatunk a négy között végezhet, egyéniben pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen a 8 közé kerülés. A férfiaknál Dósa Dániel és Németh András egyaránt lépeget előre, de egyelőre bravúr lenne fiataljainktól a nyolcas döntőbe jutás. 

Csampa Zsolt elnök a sportnapilap munkatársával beszélget az Eb esélyeiről – kezében az új szponzor termékével.

A magyar küldöttség élén elnökként Csampa Zsolt áll, aki a sajtótájékoztatón amellett, hogy megköszönte a média támogatását és segítségét, a “szokásoknak megfelelően” újabb szponzort jelentett be a Hell Energy Magyarország Kft. személyében, melyet Tóth Eszter Anna PR igazgató képviselt az eseményen. Csapatvezetőként Tiblisziben pedig a korábbi klasszis, Boczkó Gábor lesz ott, aki jelenleg marketing és PR igazgatóként dolgozik a szövetségben. Ő egyébként kandidál az európai szövetség vezető testületébe, a végrehajtó bizottságba, az erről döntő szavazást az Eb-t megelőzően, vasárnap rendezik Tbilisziben. Elmondta, hogy vívóként pontosan emlékszik arra, mit várt el egy csapatvezetőtől, és a versenyek előtt, közben és után mindent megtesz majd azért, hogy megfeleljen az elvárásoknak. 

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány visszafogottan beszélt az Európa-bajnoki esélyekről.

A szakmai stábot Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány vezeti. A sajtótájékoztatón konkrét, elvárható éremszámról nem nyilatkozott, elvégre nagyon nehéz az olimpia utáni első évben az esélyekről beszélni. Ugyanakkor olimpiai bajnokainktól, illetve Márton Annától és Szatmári Andrástól az évközi eredmények alapján remélhetünk érmet, és ugyanez igaz a férfi kardcsapatra is. Rédli András, aki nemcsak világbajnokként és olimpiai bronzérmesként, hanem egyéni Európa bajnokként is jelen volt a sajtótájékoztatón, elmondta, hogy őszi térdműtétje után még mindig gyógytornára jár – mi több, onnan érkezett -, ugyanakkor reméli, ez nem hátráltatja a tbiliszi jó szereplésben. Megfiatalított párbajtőrcsapatunktól pedig a 8 közé jutást “minimálcélként” határozta meg, de őszintén bízik az ennél is jobb szereplésben. 

Boczkó Gábor ezúttal csapatvezetőként nyilatkozott a tévécsatornáknak.

Az Európa-bajnokság befejezését követően szinte napra pontosan egy hónap múlva kezdődik a szezon legjelentősebb versenye, a lipcsei világbajnokság (július 19-26.). A szakvezetésnek természetesen van lehetősége a cserére, ám az elmondható, hogy nagy valószínűséggel jelentős változások nem lesznek a keretben. 

A magyar küldöttség a legutóbbi Európa-bajnokságon (Torun, 2016) egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a legutóbbi világbajnokságon (Moszkva, 2015) pedig egy arany- és egy bronzéremmel zárt. 

A tbiliszi Európa-bajnokságon (június 12-17.) részt vevő magyar válogatott. Férfi tőr: Dósa Dániel (Törekvés), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd), Hári Máté (FTC). Női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Mohamed Aida (UTE), Knapek Edina (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd). Férfi párbajtőr: Somfai Péter (Honvéd), Siklósi Gergely (Honvéd), Bányai Zsombor (Vasas), Rédli András (Honvéd). Női párbajtőr: Szász-Kovács Emese (Vasas), Mihály Kata (Debrecen), Kun Anna (Tata), Budai Dorina (Honvéd). Férfi kard: Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (Vasas), Gémesi Csanád (Gödöllő), Decsi Tamás (KVSE). Női kard: Márton Anna (MTK), Katona Renáta (Vasas), Záhonyi Petra (Kárpáti), Pusztai Liza (BVSC).

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM