Junior vb-ezüstérmes a férfi párbajtőrcsapat!

ápr 9, 2016 | Archív

Ezüstérmet nyert a bourges-i korosztályos világbajnokságon a junior férfi párbajtőrcsapat. A Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely összeállítású

Ezüstérmet nyert a bourges-i korosztályos világbajnokságon a junior férfi párbajtőrcsapat. A Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely összeállítású együttes kimagasló teljesítménnyel jutott el a döntőig, ott azonban vereséget szenvedett az olaszoktól. Gratulálunk a versenyzőknek, válogatott edzőknek és mestereknek egyaránt, vasárnap a junior női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatviadalával zárul a vb.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az utolsó előtti, ugyanakkor magyar szempontból talán a legfontosabb versenynapjához érkezett a bourges-i kadet és junior világbajnokság. Főleg annak tükrében, hogy eddig négy bronzérmet nyert küldöttségünk. Reálisan nézve ugyanis ezen a szombaton volt a legnagyobb esély arra, hogy fényesítsünk ezen a mérlegen. Ekkor lépett pástra a magyar junior férfi párbajtőrcsapat, és lenyűgőző szezon után jutottak el a legfontosabb versenyig a mieink. Siklósi Gergely Újvidéken megnyerte a korosztály Európa-bajnokságát, a csapat pedig nagy csatában ugyancsak kiharcolta az aranyérmet. Ezért aztán a világranglista első helyéről kezdte meg reggel a vb-t, “tetézve” azzal, hogy a már említett Geri és Bányai Zsombor egyéniben egyaránt bronzérmet nyert a továbbra is hűvös és esős Bourges-ban. Nehéz lenne tagadni tehát, hogy favoritként vágtak neki a mieink a versenynapnak, de mielőtt elkezdenénk párbajtőrözni, néhány mondat erejéig beszéljünk a szombati másik fegyvernemről, a női kardcsapatról. 

csapat napközben Az ezüstfiúk: Bányai Zsombor, Siklósi Gergely, Bakos Bálint és Esztergályos Patrik.

Azért csak néhány mondat erejéig, mert a nyolcaddöntőben kissé váratlan vereséget szenvedett csapatunk Kína válogatottjától. Azért csak kicsit váratlan, és nem nagyon, mert ezt követően a teljesen ismeretlen, és a vb-n egyéniben sem remeklő ázsiaiak ezt követően megverték a topfavorit franciákat, és az ugyancsak jóval esélyesebb olaszokat, ezzel döntőbe jutottak. Minket ugyanakkor mindez nem vigasztalt, az ellenük vívott nyolcaddöntőben egyedül Záhonyi Petra zárt pozitív mérleggel, és a kínaiak tulajdonképpen végig vezetve nyertek 45:37-re. A folytatásban a csapat megtette az elvárható minimumot, a 9-16. helyért biztosan legyőzte sorrendben Kolumbiát, Egyiptomot, majd Kanadát, és ezzel végül a kilencedik helyen végzett.   

patrik vív A spanyolok elleni negyeddöntő sem jelentett gondot a mieinknek, így Esztergályos Patriknak sem.

És akkor jöjjenek a férfi párbajtőrözők! Elvégre az a mérhetetlen magabiztosság és fölény, amellyel a mieink eljutottak az esti döntőig, már-már lenyűgöző volt. Tíz tus különbségen belül egyetlen rivális sem tudott közelebb kerülni a mieinkhez, Siklósi Geri, Bányai Zsombi és Esztergályos Patrik egyetlen rivális ellen sem zárt negatív mérleggel. Semmiféle esélyt nem adtak a mieink, és egyáltalán nem túlzás állítani, hogy nagyságrendekkel múlták felül ellenfeleiket. Mindez számszerűen annyit tett, hogy Perut 40:27-re, Dániát 45:24-re, Spanyolországot 45:34-re, az Egyesült Államokat pedig 45:29-re verték a mieink, és így jutottak el az Olaszország elleni fináléig. 

csapat örül Napközben bőven akadt okunk az örömre, este sajnos kevésbé.

Aztán ezek után indult a finálé úgy, hogy a rendkívül fiatal olasz együttes négy asszó után 15:10-re elhúzott. És amikor az ötödikben a vezéregyéniségnek számító Geri sem tudta csökkenteni a különbséget Cuomo ellen, mi több, 15:25-re módosult az állás, akkor elúszni látszott a hőn áhított aranyérem. A hatodik asszóban Bányai Zsombi hozott egy értékes 4:1-et Vismarával szemben, és a 19:26 sem hangzott jól, de tán felcsillantotta a reményt. Következett Esztergályos Patrik és a remek estét kifogó Cuomo, aki tán kissé meglepő módon végig előre dolgozott az asszóban, és sajnos, az ő szempontjából jól is tette, visszaállította az itáliaiak tíztusos előnyét (21:31). Ami nagyon-nagyon soknak tűnt, már-már lehetetlen küldetésnek számított, melyet a Bányai-Siklósi “korosztályos szupertandemnek” kellett volna megoldania. Ugyanakkor szuperhősök csak a filmekben léteznek, Zsombi és Geri két nagyszerű tehetség, de nem Vasember és Amerika kapitány… Bányai Canzonerivel következett, és a feladat egyik felét teljesítette, 28:32-re feljött, és Gergő ezzel látótávolságon belülre került Vismarával szemben. Csakhogy fél perc alatt kapott négy tust, és ismét nagyon eltávolodott az ellen és az aranyérem. Ettől kezdve sajnos már nem is volt visszaút, igaz, fantasztikus hajrával kétszer két tusra is zárkózott Geri, de az olaszok végül 45:42-re nyertek, és ezzel világbajnoki ezüstéremmel zárt válogatottunk. Természetesen a világ második legjobb válogatottjának lenni hatalmas eredmény, csak gratulálni szabad hozzá, örülni meg majd később örülünk neki, mert azért természetesen van minek, nagyszerű szezont zárt legerősebb fegyvernemünk a junior korosztályban!

A bourges-i világbajnokság vasárnap a junior férfi tőr- és női párbajtőrcsapatok versenyével zárul.

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Bourges. 

Férfi párbajtőrcsapat, 33 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Peru 40:27 (Siklósi +8, Esztergályos +5, Bányai +4, Bakos -4).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 45:24 (Siklósi +9, Bányai +8, Esztergályos +4).

Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:34 (Esztergályos +8, Bányai +3, Siklósi 0).

Elődöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:29 (Siklósi +11, Bányai +4, Estergályos +1).

Döntő: Magyarország-Olaszország 42:45 (Bányai +7, Siklósi -5, Esztergályos -5). 

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: Patócs Zsolt, Halla Péter, Partali Csaba, Szalay Gyöngyi), 3. Kína.

Női kardcsapat, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 37:45 (Záhonyi +6, Pusztai -5, Kelecsényi -9).

A 9-16. helyért: Magyarország-Kolumbia 45:37 (Pusztai +10, Záhonyi +6, Kelecsényi L. -8, Kelecsényi M. 0).

A 9-12. helyért: Magyarország-Egyiptom 45:25 (Pusztai +8, Záhonyi +6, Kelecsényi M. +6).

A 9. helyért: Magyarország-Kanada 45:34 (Pusztai +8, Záhonyi +5, Kelecsényi M. -2).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Kína, 3. Egyesült Államok, …9. Magyarország (Kelecsényi Léna, Kelecsényi Mirabella, Pusztai Liza, Záhonyi Petra).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események