Kerekesszékes vívó-vb: Egerből Rióba

szept 11, 2015 | Archív

A Magyar Paralimpiai Bizottság szeptember 18-23. között Egerben rendezi a riói paralimpiai kvalifikációs kerekesszékes vívó-világbajnokságot.A vb-n az első helyezettek közvetlenül

A Magyar Paralimpiai Bizottság szeptember 18-23. között Egerben rendezi a riói paralimpiai kvalifikációs kerekesszékes vívó-világbajnokságot.

A vb-n az első helyezettek közvetlenül Rióba juthatnak, a mieink természetesen legjobbjainkkal szerepelnek, és reméljük, lesz mit ünnepelniük!

 

Forrás: hparalimpia.hu

A vb-t két helyszínen, a Hotel Eger & Parkban (selejtezők) és az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban (elődöntők, döntők) rendezik. A vívók számára rendkívül kényelmes, hogy akadálymentes szobájukból mehetnek versenyezni és a csarnok is pillanatok alatt elérhető a szálláshelyükről. A verseny lebonyolítását mintegy száz egri önkéntes segíti majd. A világbajnokságra 32 országból 202 sportoló érkezik. A vb-n 22 versenyszámot bonyolítanak le A, B és C sérültségi kategóriákban. Az A kategóriában versenyeznek a végtagsérültek, a B-ben a mozgássérültek, akik a mindennapjaikat is kerekesszékben töltik, a C-ben az agy központi idegrendszerének sérülése miatt mozgáskoordinációs zavarokkal küzdők.

„Az idei év legjelentősebb hazai rendezésű nemzetközi parasporteseménye lesz az egri kerekesszékes vívó-világbajnokság, amelynek előkészítése az előzetes forgatókönyv szerint, a tervezett ütemben halad – mondtaSzabó László, az MPB elnöke. – A vb költségvetése mintegy 150 millió forint, melynek bevételi oldalát a nevezési díjak, szponzori bevételek, 25 millió forintos állami támogatás és – a paravilágversenyeken még meglehetősen úttörőnek számító – saját, értékesítési bevétel teszi ki. A döntőket az M4 közvetíti, hosszú idő után először kerül hazai tévécsatorna képernyőjére paravilágverseny. Az MPB köszöni a verseny támogatóinak önzetlen segítségét: hálásak vagyunk Eger városának, az Emberi Erőforrások Minisztériumnak, a Telekomnak, az MTVA-nak, az Allianznak, a Tesco-nak, a K&H Banknak, a Coca Colának, a Hotel Eger&Parknak, valamint PBT vívó zaküzletnek. Fontos információ, hogy a belépés a vb-re díjtalan.”

 
„A Magyar Vívó Szövetség lehetőségeihez mérten támogatja a kerekesszékes vívók felkészülését, akik már évek óta együtt, integráltan edzőtáboroznak az ép vívókkal – emelte ki Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke. – A Sportágfejlesztési támogatásból évi 50-60 millió forinttal tudjuk segíteni a kerekesszékes vívók felkészülését, akik számára teljes válogatott felszerelést is biztosítunk a vb-re. A 2013-as integrált budapesti világbajnokságon három érmet szereztek kerekesszékes vívóink, azt kívánom, hogy Egerben sikerüljön ennél többször
dobogós helyen zárniuk.”
 
Szekeres Pál, válogatottunk szakmai vezetője, a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség alelnöke úgy véli kilenc számban van reális magyar éremesély. „A mezőny rendkívül kiegyenlített, ezért azt gondolom, három érem a minimális elvárás a csapattal szemben, a tavaly ősszel elindult kvalifikációs sorozaton eddig minden Világkupa-versenyen az előzetesen vártnál jobb eredményeket értünk el, azt tudom megígérni, hogy Egerben is mindenkinek nagyon kemény ellenfelei leszünk. Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla és Osváth Richárd egyéniben is éremesélyes, illetve csapatban női tőrben, párbajtőrben és kardban is odaérhetünk a dobogóra.”
 
„Eger büszke arra, hogy immár öt éve folyamatosan kiemelkedő nemzetközi parasport-versenyeknek adhat otthon, ebben a sorban a vívó-világbajnokság az eddigi legkomolyabb esemény – hangsúlyozta Habis László,Eger polgármestere. – Városunk mindent megtesz azért, hogy vendégeink minél komfortosabban érezzék magukat, a sportcsarnokban idén komoly átalakítási munkálatok zajlottak, aminek eredményeként a létesítmény teljesen akadálymentes.”
 
Sportolóink közül Krajnyák Zsuzsanna, kétszeres világbajnokunk és Osváth Richárd, vb-ezüstérmes tőrözőnk beszélt az esélyekről. „Nagyon keményen készülünk a vb-re, plusz motivációt jelent, hogy hazai pályán szerepelhetünk, mindannyian tisztában vagyunk azzal, mekkora lehetőség előtt állunk” – jelentette ki Krajnyák Zsuzsanna.
 
„Feldob, hogy a szeretteim, barátaim, ismerőseim is eljönnek szurkolni a kvalifikációs vb-re – hangsúlyozta Osváth Richárd. – Számítunk a hazai szurkolók támogatására, bízunk benne, hogy nagyon sokan eljönnek bíztatni minket.”
 
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események