Kertvárosi idill

okt 4, 2014 | Archív

Fejlődő szakosztályainkat megismertető sorozatunk következő részében a KVSE szakosztályát mutatjuk be. A beszámoló a sikerek mellett azért is időszerű, mert a napokban tartotta Kovács

Fejlődő szakosztályainkat megismertető sorozatunk következő részében a KVSE szakosztályát mutatjuk be. A beszámoló a sikerek mellett azért is időszerű, mert a napokban tartotta Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester a vívóteremnek otthont adó sportlétesítmény beruházási táblaavató ünnepségét.

Egyelőre olyan időket élünk, hogy nem árt kiírni, mit is jelent pontosan a KVSE. Kertvárosi Vívó Sport Egyesület. Ám könnyen elképzelhető, hogy néhány év múlva e betűszó a sportág berkein ismertté, elismertté válik. Kardban már most sem kell külön bemutatkozni. Budapest peremkerületének, a XVI. kerületnek a vívószakosztálya az elmúlt szezonban felnőtt világbajnoki, és kadet Európa-bajnoki érmet, korosztályos magyar bajnoki aranyérmeket nyert! Úgy, hogy az első toborzás mindössze hat évvel ezelőtt tőrtént. De hogyan is? Meséljen erről az “ős-árpádföldi” Decsi István, aki a szakosztály elnöke és egyik mestere egyszemélyben.

 
 Kertvárosi büszkeségek az Erzsébetligetben, a háttérben szerényen meghúzódó „művészvendéggel”, Szilágyi Áronnal.
 
“A pekingi olimpia után toboroztunk először. Az ötlet onnan adódott, hogy a Kertvároshoz legközelebbi vívószakosztály legalább fél órára esik innen, no meg onnan, hogy a kerület vezetése már akkor is támogatta a kezdeményezésünket. Mára ott tartunk, hogy négy mesterünk – mellettem fiam, Decsi Tamás, Kocsis Zsolt és Hajdú Béla – négy iskolában, két fegyvernemben, több mint száz gyereknek tart edzéseket. Ez a bázisunk, ami rendkívül fontos lesz a jövőben is, és emellett legnagyobb örömünkre hamarosan épül a vívócsarnokunk, amellyel kiegészülve minden feltétel adva lesz ahhoz, hogy elérjük azokat a sikereket, melyekre vágyunk és melyekért dolgozunk. Dupla segítség a számunkra a sportágfejlesztési támogatás és a kerület gondoskodása, sok sportoló gyerekkel, és szép eredményekkel fogjuk mindezt megköszönni.”
 
Az új csarnokról részletesebben is írunk, de beszéljünk az eddigi eredményekről, hiszen ilyen rövid idő alatt is igen magasra jutott a KVSE. Pedig “hozott anyag” egyedül a csapatvilágbajnok kardozó Decsi Tamás, aki természetesen szintén a kerület lakosa, és korábbi egyéni vb-bronzérmét, valamint idei csapat vb harmadik helyét már e klub színeiben érte el. Saját nevelésűként Kern Bianka az “első fecske”, aki kertvárosiként jutott el korosztályos világversenyre, a kadet kardozó a februári jeruzsálemi Eb-n csapatbronzot nyert. De nem hiányoznak az országos bajnoki aranyak sem, az elmúlt két szezonban az újonc és a kadet korosztályban is a dobogó legfelső fokára állhattak a kertvárosi zöldek. 
 
 Korosztályos aranyérmes kardcsapat és Decsi István mester.
 
A folytatás szép jövőt ígér, már csak azért is, mert egy éven belül minden igényt kielégítő sportcsarnokot adnak át a kerület központjának és ékkövének számító Erzsébet-ligetben. Ráadásul a helyszín méltó lesz a nemes hagyományokhoz, mivel a korábbi Tiszti Kaszinót alakítják át vívó- és birkózóbázissá. De erről már beszéljen Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere (képünkön), aki a héten Kamuti Jenő, szövetségünk általános alelnöke társaságában tartott beruházási táblaavató ünnepséget.  
 
“Van a kerületnek két, rendkívül eredményes, törekvő szakosztálya, a vívó és a birkózó, és ott volt az Erzsébet-liget egyetlen felújításra váró épülete, a Tiszti Kaszinó. Sok-sok beszélgetés után így jött az ötlet, hogy legyen ez az új otthona a két sportágnak, emellett kultúrális funkciókat tölt majd be a ház. Tudni kell, hogy az Erzsébet-liget számított korábban a szovjet hadsereg magyarországi főhadiszállásának. Ezt alakítottuk át úgy, hogy ma már a lakóépületek mellett többek között színház, kultúrális központ, uszoda és rekortános atlétika pálya is található benne.”
 
 
A polgármester elmondta, határozott célja, hogy külső kerület lévén helyben biztosítsa az ott élőknek a kultúra és a sportolás lehetőségét. Természetesen ez nem csak a vívásra igaz, még ha jelen esetben minket ez érint legközelebbről… Kovács Péter okkal büszkélkedett azzal, hogy a XVI. a főváros egyetlen olyan kerülete, ahol az itt élők sporttámogatást kaphatnak. A 12 és 35 év közötti kertvárosi fiatalok pályázhatnak a “Kertvárosi sporttehetségek” programra, melynek keretén belül az országos bajnoki, illetve akár olimpiai érmesek havi 15 és 150 ezer forint közötti összeget kaphatnak. 
 
Nosza, kertvárosiak, kardra föl! Itt a lehetséges egy kicsit jobban megterhelni a kerület büdzséjét!

2014. október 04.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.