Késő estébe nyúlt az elnökségi ülés

szept 3, 2014 | Archív

Késő estébe húzódott a Magyar Vívó Szövetség szerdai elnökségi ülése. A testület tíz napirendi pontot tárgyalt, értékelte az előző szezont, és megszavazta a következő évad

Késő estébe húzódott a Magyar Vívó Szövetség szerdai elnökségi ülése. A testület tíz napirendi pontot tárgyalt, értékelte az előző szezont, és megszavazta a következő évad válogatási és utaztatási alapelveit. Emellett Szekeres Pált megválasztották a kerekesszékes válogatott szakmai igazgatójának.

Zsúfolt, tíz napirendi pontból álló programot tárgyalt végig az estébe nyúlóan a Magyar Vívó Szövetség elnöke. Elsőként arról számolt be Csampa Zsolt elnök, hogy tárgyalásokat kezdett Gömöri Zsolttal, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével a kerekesszékes vívók további integrációjáról. Ennek eredményeként a jövőben még szorosabb szakmai kapcsolat alakul ki a két fél között. A két elnök közös levelet írt az MVSZ kerekesszékes bizottságának, mely a szakág szakmai vezetéséről szólt. Ennek alapján a jövőben olimpiai bronzérmesünk és paralimpiai bajnokunk, Szekeres Pál szakmai igazgatóként dolgozik majd a magyar kerekesszékes válogatott mellett. Ezt a kerekesszékes bizottság, majd az elnökségi ülés egyhangúlag megszavazta. 
 
Ezt követte a 2013/14-es versenyszezon értékelése. Szlovenszky Lajos szakmai alelnök elöljáróban elmondta, hogy kétarcú szezont zárt a magyar vívás. Egyfelől ugyanis minden idők legeredményesebb utánpótlás szezonját ünnepelhette sportágunk. A kadet és junior Európa- és világbajnokságon, valamint a nemrégiben záruló ifjúsági olimpián összesen 23 magyar érem, közte hét aranyérem született, ami egyedülálló! Ehhez a szakmai alelnök minden érintett versenyzőnek és mesternek még egyszer gratulált. Ugyanakkor ez rendkívüli felelősséget is jelent egyben, sportágunk feladata, hogy a tehetségek a felnőtt korosztályban is megállják később a helyüket, ez ugyanis az utóbbi években csak több-kevesebb sikerrel valósult meg. Elhangzott az is, hogy a sportágfejlesztésből az utánpótlásra szánt összeg nem csökkenhet, emellett az iskolai vívás programja beindult, természetesen ennek “kézzel fogható” eredménye évek múltán jelentkezik majd. 
 
Következett az egyetlen bronzéremmel záruló kazanyi felnőtt világbajnokság értékelése – szintén Szlovenszky Lajostól. “Ilyen a vívósport, idén így sikerült, lehetett volna jobb, vagy rosszabb is. Azonban ez a magyar vívósport általános helyzetén semmit sem változtatott volna.” – kezdte a szakmai alelnök. Azzal folytatta, hogy két éve egy olyan örökséget vett át az új vezetés, melyből egyértelműen látszott, hogy néhány, többnyire idősebb korosztályhoz tartozó klasszis húzza a vívósport szekerét, és több korosztály is hiányzik a hazai mezőnyből. Ugyanakkor újabb két év múlva négy esztendő munkájáról kell számot adni, és akkor már nem lehet a múltra hivatkozni, felelni kell a történtekért. Az alelnök rendkívül fontosnak tartja a fiatal tehetségek válogatottba történő beépítését. Az elvégzett munkához Szlovenszky Lajos gratulált, a kardcsapatnak különösen, elvégre az olaszokat és az oroszokat egyaránt legyőzte Somlai Béla bronzérmes együttese. 
 
Ezt a hat fegyvernemi vezetőedző részletes egyéni beszámolója követte, a problémákról, a jövőbeni tervekről, a tervezett fiatalításról őszintén nyilatkoztak a szakemberek. Ezeket a beszámolókat, több kritikus hozzászólás után az elnökség egyhangúlag elfogadta. Kamuti Jenő alelnök és Szlovenszky Lajos pedig vállalta, hogy a közeljövőben általános fegyvernemenkénti fórumot szervez, melyen széles körben lehet és kell megbeszélni a gondokat és problémákat.
 
Harmadik pontként az elnökség szintén egyhangúlag elfogadta a következő szezon válogatási elveit. A kadet korosztályban automatikus alapon, a ranglista szerint történik majd a válogatottak kijelölése a 2014/15-ös szezon világversenyeire. Juniorban a rangsor 1-3. helyezettje automatikusan, a 4. helyezett szubjektív alapon kerülhet csapatba a fegyvernemi vezetőedző előterjesztése alapján, míg a végleges döntést az elnökség hozza meg. Felnőtt mezőnyben ugyanez a szisztéma, azzal a különbséggel, hogy csapatversenyben csak az első két hely jelent százszázalékos indulást, itt a harmadik-negyedik helyen lehetséges a szubjektív válogatás. 
 
Ugyanakkor a válogatott keretek kijelölésének elfogadását a benyújtott anyagokban szereplő  pontatlanságok miatt a következő elnökségi ülésre halasztották Csampa Zsolt javaslatára. Az elnökség megerősítette az október 21-26. közötti, debreceni veterán világbajnokság szervező bizottságának összetételét, melynek elnöke Szeleiné Tóth Ildikó. Szó esett a Magyar Vívó Szövetség 100 éves évfordulójának megünnepléséről is. Ennek szervezését Kamuti Jenő vállalta el, az ünnepségsorozat a karácsony előtti országos bajnoksággal párhuzamosan lesz. 
 
Csampa Zsolt elnök azt is elmondta, hogy a szövetség autójának feltörése ügyében még tart a rendőrségi vizsgálat, míg ő saját hatáskörében vizsgálatot rendelt el, melynek lebonyolításával dr. Mátyus Ádámot bízta meg. Ugyanakkor hozzátette, hogy további szponzori pénzek megszerzésével az összeg hiánya semmiben sem hátráltatja a szövetség működését. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a MOB az első féléves maradványösszegéből további, az utánpótlásra fordítandó 10 millió forintos támogatásban részesítette szövetségünket.
 
2014. szeptember 03.
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.