Két arany után bronz következett

márc 4, 2018 | Archív

Sorozatban két kadet Európa-bajnoki aranyérem után ezúttal bronzot nyert Pusztai Liza. Női kardozónk Szocsiban zárta kadet Eb-karrierjét - a fenti csodálatos mérleggel. Nagy Valentina nyolcadik lett.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Nem az első tudósításunkat kezdjük azzal, hogy a vívás már csak ilyen sport. Sportágunkban ugyanis lehetetlen valakitől elvárni az elsőséget, mindig történhet valami, ami boríthatja az esetleges papírformát. Mert ahhoz, ugye, kétely sem férhetett, hogy Pusztai Liza legutóbbi két, kadet Európa-bajnoki aranyérme után Szocsiban esélyes a triplázásra. Bronz lett belőle, azonban mind erről az éremről, mind az egészen kivételes kadet Eb-sorozatáról csak a legnagyobb elismeréssel beszélhetünk. De mi is történt Szocsiban női kardban, az utolsó kadet egyéni versenyszámban Lizával? Az, hogy volt egy veresége a csoportmeccseken semmit sem jelentett, és ezt hamarosan be is igazolta a 32-es táblán. Egy elképesztően meggyőző 15:2-vel kezdett a román Pantis ellen, de nem járt sokkal jobban a nyolcaddöntőben a holland Buitenhuis sem (15:7). Ezt már az éremcsata követte, méghozzá az olasz Taricco ellenében. Na jó, ez már egy kicsit szorosabb lett, de a 15:9-es győzelemhez kétség sem férhetett. Ezzel Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa harmadik egyéni kadet Európa-bajnoki érmét is megnyerte. 

Lizi harmadik egyéni érmét nyerte a kadet Eb-ken, az elődöntőben Ilijeva egyetlen tussal győzte le…

A medál tehát már biztos volt, de reménykedtünk abban, hogy sikerül tovább fényesíteni. Ugyanakkor azt is lehetett tudni, hogy az elődöntőben lesz a legnehezebb feladata a junior mezőnyben is jeleskedő bolgár Ilijeva ellen. Így is lett. Eleinte Liza vezetett, de elhúzni nem tudott riválisától. 8:7-tel fordultak a felek, ám a hajrára Ilijeva átvette a vezetést 14:12-re. Tehetségünk egyenlíteni tudott, az utolsó találatot azonban a bolgár javára ítélte meg a zsűri, így Liza bronzéremmel zárt. Természetesen szomorkodni egyáltalán nem volt oka – egészen kivételes időszak vége felé jár. Egyéniben és csapatban három kadet Európa-bajnoki aranynál és egy ezüstnél jár, és még hátra van a csapatverseny, valamint az egyéni világbajnokság, ahol egy arany- és egy bronzéremnél tart Liza. Ugye, hogy korántsem hétköznapi teljesítmény…? Úgyhogy, gartulálunk az újabb kimagasló eredményhez a BVSC 17 éves versenyzőjének és a Bódy-famíliának!

Az eredményhirdetés után már tellett egy mosolyra…

Más kérdés, hogy Liza még az eredményhirdetéskor sem tűnt mosolygós nyilatkozónak, ám a fent felsoroltak okán abszolút mértékben eltekintünk az ilyenkor megszokott, néhány mondatos értékeléstől. Mestere, Bódy Benjámin azért annyit hozzátett: jól vívtak, a lányok! Maradjunk is ennyiben, jöhet a csapatverseny!

A többiekről: igazából nem voltunk messze attól, hogy Liza ne érezze magát egyedül a négyes döntőben. A csoportmeccsek során valamennyi magyar magától értetődően jutott tovább – és ezzel elmondhatjuk azt a szakmailag értékes információt, hogy a kadet Eb egyéni selejtezőiből valamennyi magyar vívó továbbjutott. A 32 közé jutásért is egyedül Battai Suginak kellett vívnia, de nem okozott gondot a lengyel Papuzinska 15:8-as legyőzése. A folytatásban aztán ő búcsúzott elsőként, az orosz Kobzovától kapott ki 15:9-re. A többiek biztosan vették az akadályokat, Nagy Valentina az olasz Di Carlót,
Szűcs Luca a német Kurthot verte 15:11-re. Aztán a nyolcaddöntőben Luca maradt alul, a halvány kezdés után még felzárkózott az ukrán Korsak ellen, de végül 15:13-ra kikapott. Nagy Süni viszont ebben a körben is rendkívül magabiztos volt, a török Cakirt 15:5-tel radírozta le a pástról. A negyeddöntőben a török Unludag következett, és a rendkívül erőszakos ellenfél rákényszerítette Sünire az akaratát, végül 15:9-re győzött. Azt, persze, akkor még nem tudhattuk, hogy a török hölgy nyeri később az aranyérmet is… Nagy Valentina ezzel nyolcadik helyen végzett, gratulálunk neki és mesterének, Varga Józsefnek!

Férfi tőrben, sajnos, ezúttal sem akadt okunk az örömre, nem jutott a legjobb 16 közé magyar vívó. Az viszont kifejezetten előrelépés – még ha bosszankodtunk is ennek okán -, hogy a 15 esztendős Szemes Gergőt egyetlen tus választotta el egy szép sikertől! A fiatal tehetség veretlen csoportkörrel jutott tovább, ám balszerencséjére így is orosz ellenféllel került össze a 32-es táblán. 15:14-re maradt alul Barannyikovval szemben – lesz még ebből szép eredmény! Nem sok választotta el Mihályi Andort sem a jó szerepléstől. A csoportban ő is egy dicséretes 5/1-gyel nyitott, majd a 64-ben lefőzte a szlovák Kuchtát (15:9). A 16-ért a német Prausszal találkozott – 15:12-es vereség lett a vége. A csoportból továbblépett, de a 64-es táblán vereséget szenvedett a másik két magyar, Horváth Soma és Tóth Gergely.

Ezzel két nagyszerű és egy felejthető versenynappal, 4 éremmel, közte egy arannyal zártuk az Eb első negyedét, a kadet egyéni versenyeket. Hétfőn a kadet női párbajtőr-, női tőr- és férfi kardcsapatok viadalával folytatódik Szocsiban az Európa-bajnokság. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajokság, Szocsi.

Kadet férfi tőr egyéni, 70 induló. A csoportmérkőzéseken: Szemes Gergő 6 győzelem/0 vereség, Mihályi Andor 4/2, Horváth Soma 3/3, Tóth Gergely 1/5 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Mihályi-Kuchta (szlovák) 15:9, Horváth-Winterberg-Poulsen (dán) 9:15, Tóth-Charreu (portugál) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Barannyikov (orosz) 14:15, Mihályi-Praus (német) 12:15.

Végeredmény: 1. Macchi (olasz), 2. Winterberg-Poulsen (dán), 3. Bem (lengyel) és Di Tommaso (olasz), …17. Szemes Gergely, …22. Mihályi Andor, …43. Horváth Soma, …52. Tóth Gergely.

Kadet női kard egyéni, 56 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség, Szűcs Luca 5/1, Nagy Valentina 4/2, Battai Sugár 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Battai-Papuzinska (lengyel) 15:8.

A legjobb 16 közé jutásért: Nagy-Di Carlo (olasz) 15:11, Szűcs-Kurth (német) 15:11, Pusztai-Pantis (román) 15:2, Battai-Kobzeva (orosz) 9:15.

Nyolcaddöntő: Nagy-Cakir (török) 15:5, Pusztai-Buitenhuis (holland) 15:7, Szűcs-Korsak (ukrán) 13:15.

Negyeddöntő: Pusztai-Taricco (olasz) 15:9, Nagy-Unludag (török) 9:15.

Elődöntő: Pusztai-Ilijeva (bolgár) 14:15.

Végeredmény: 1. Unludag (török), 2. Ilijeva (bolgár), 3. Pusztai Liza (edző: Bódy István, Bódy Benjámin, válogatott edző: Bódy Benjámin) és Drozsd (orosz), …8. Nagy Valentina (edző: Varga József, válogatott edző: Bódy Benjámin), 9. Szűcs Luca, …26. Battai Sugár.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események