Két bronzérem – célratörő törekvéses tőrözők

jan 10, 2015 | Archív

Nagyszerűen szerepeltek a junior magyar tőrözők a londoni, illetve mödlingi korosztályos Világkupa-versenyen. Dósa Dani egész napi remek vívással, táblaegyesként végzett a harmadik

Nagyszerűen szerepeltek a junior magyar tőrözők a londoni, illetve mödlingi korosztályos Világkupa-versenyen. Dósa Dani egész napi remek vívással, táblaegyesként végzett a harmadik helyen, míg a kadet korú Tóth Janka nagyon kellemes meglepetésre, szép győzelmekkel nyert fényesen csillogó bronzérmet – átírva ezzel a hazai ranglistát. Gratulálunk a két törekvéses fiatalnak és Mestereiknek!

Remekül kezdődött az év a tőrözőknek. A junior korosztály Világkupa-versenyein ugyanis a férfiaknál és a nőknél egyaránt érmet nyertek a mieink. 

 

A hölgyek kezdték előbb a napot Mödlingben – már csak az időeltolódás okán is -, ahol tíz magyar lépett pástra. A legjobb 64 közé valamennyien bejutottak, az első direkt kieséses kör viszont alaposan megrostálta a mieinket, búcsúzott többek között az egy hete junior ob-t nyerő korábbi kadet világbajnokunk, Schmél Viktória is. Maradtak négyen a magyarok, a 32 között a két honvédos, Balogh Orsi és Oravecz Barbara esett ki. A nyolcaddöntőbe a Törekvés két kadet korú tehetsége került. A kadet világbajnoki bronzérmes Pásztor Flóra, egy korosztállyal feljebb is ismét megmutatta oroszlánkörmeit. A junior világranglista negyedik helyezettjével, a kanadai Harveyval került szembe, és szoros meccsen szenvedett 15:12-es vereséget. A csattanó a végére maradt – és Tóth Janka csattintott… A Törekvés szintén kadet fiatalja élete legnagyobb egyéni sikerét érte el, előbb a francia Blumot iskolázta le (15:4), majd a negyeddöntőben a világranglista ötödik helyén álló román Boldor sem járt nála sokkal jobban (15:5)! Az elődöntőben a későbbi győztes orosz Pogrebniak megállította, de ez a bronzérem igazán aranyosan csiloghat Jankának! Elvégre Gátai Róbert tanítványa ezzel a közelgő kadet és junior Eb, vb felé is hatalmasat lépett, gratulálunk!
 
 Tóth Janka pályafutása eddigi legnagyobb egyéni sikerét érte el Mödlingben!
 
A brit szigeteken a Premier League aktuális fordulójáról azért valószínűleg nem terelte el a figyelmet, de mi akkor is nagyon örültünk a Londonban történteknek. Mert miközben Nyugat-Londonban a Chelsea ismét győzött és vezeti a bajnokságot, addig Kelet-Londonban Dósa Dani bizonyította be ismét kivételes tehetségét! A Törekvés néhány nap múlva 19 éves fiatalembere, Beliczay Sándor tanítványa a csoportmérkőzések hat asszójában mindössze nyolc tust kapott – táblaegyesként folytathatta. Aztán úgy jutott el a négyes döntőig, hogy a legszorosabb asszója 15:10 volt, tehát senki sem tudta megszorítani őt. Németh András balszerencséjére ő is Dani útjába került, így második legjobb magyarként a nyolcaddöntőben köszönt el. (A legjobb 32 között három, a 64 között öt magyar szerepelt.) Az esti első elődöntőben Dósa az olasz Ciutival került szembe, akitől a szeptemberi, budapesti Vk-n az aranyéremért szenvedett vereséget. A visszavágás sajnos Londonban sem sikerült, ezúttal 15:10-re nyert az itáliai. A bronzérem így is nagyszerű eredmény, a magyar fiatal megerősítette helyét a korosztály világranglistájának élmezőnyében.
 
 Dósa Dani újabb érmet nyert Londonban a junior Világkupa-sorozatban!
 
Eredmények. Junior férfi tőr egyéni Világkupa, London, 116 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Németh András 5/1, Mészáros Tamás 4/2, Bakó Tamás 3/2, Insperger Sámuel 3/2, Balogh Boldizsár 3/3, Liszkai Tamás 2/4, Frűhauf Benjámin 2/4.
A legjobb 64 közé jutásért: Liszkai-Bakó 15:12, Insperger-O’Hara (brit) 15:4, Balogh-De Santis (olasz) 10:15, Frűhauf-Hamlescher (német) 12:15.
A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Simeunovic (szlovák) 15:7, Németh-Hecher (francia) 15:6, Insperger-Molinaro (francia) 15:14, Mészáros-Sweet (kanadai) 7:15, Liszkai-Bertolazzi (olasz) 12:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Sweet (kanadai) 15:10, Németh-Schoppa (német) 15:8, Insperger-Sido (francia) 8:15.
Nyolcaddöntő: Dósa-Németh 15:5.
Negyeddöntő: Dósa-Dahlin (dán) 15:8.
Elődöntő: Dósa-Ciuti (olasz) 10:15.
Végeredmény: 1. Ingargiola (olasz), 2. Ciuti (olasz), 3. Dósa Dániel (edző: Beliczay Sándor, válogatott edző: Marco Goncalves) és Elice (francia), …11. Németh András, …30. Insperger Sámuel, …42. Mészáros Tamás, …64. Liszkai Tamás, 65. Bakó Tamás, …76. Balogh Boldizsár, …83. Frűhauf Benjámin.
 
Junior női tőr egyéni Világkupa, Mödling, 86 induló. A csoportmérkőzéseken: Pásztor Flóra 4 győzelem/1 vereség, Oravecz Barbara 4/1, Schmél Viktória 3/2, Balogh Orsolya 3/2, Koreny Ajna 3/2, Tóth Janka 2/3, Kálmán Eszter 2/4, Kondricz Kata 2/4, Hajdú Melinda 2/4, Papp Petra 2/4. 
A legjobb 64 közé jutásért: Papp-A. Boldor (román) 15:6.
A legjobb 32 közé jutásért: Pásztor-Biagiotti (olasz) 12:9, Balogh-Duchesne (francia) 15:6, Oravetz-Romashina (kanadai) 15:8, Tóth-Arnao (perui) 15:9, Hajdú-Calugareanu (román) 13:15, Kondricz-Martyanova (orosz) 9:13, Schmél-Castanie (francia) 13:15, Kálmán-Blum (francia) 7:15, Koreny-Kirschen (német) 8:15, Papp-Harvey (kanadai) 7:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Moor (német) 15:7, Tóth-L. Behr (német) 15:9, Balogh-Samsonova (orosz) 4:15, Oravetz-M. Boldor (román) 7:15.
Nyolcaddöntő: Tóth-Blum (francia) 15:4, Pásztor-Harvey (kanadai) 12:15.
Negyeddöntő: Tóth-M. Boldor (román) 15:5.
Elődöntő: Tóth-Pogrebniak (orosz) 7:15.

Végeredmény: 1. Pogrebniak (orosz), 2. Harvey (kanadai), 3. Tóth Janka (edző: Gátai Róbert, válogatott edző: Kreiss Gábor) és Samsonova (orosz), …12. Pásztor Flóra, …22. Oravetz Barbara, …27. Balogh Orsolya, …37. Schmél Viktória, …40. Koreny Ajna, …57. Hajdú Melinda, …59. Kálmán Eszter, 60. Kondricz Kata, …62. Papp Petra.  

2015. január 10.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események