Két ezüst, ezúttal az utánpótlás villogott

okt 26, 2014 | Archív

Két ezüstérem a vasárnapi csapatversenyek mérlege, igaz, nem azokon a versenyeken, melyekre leginkább koncentráltunk… Minden dicséret megilleti a junior női kardcsapatot és a kadet férfi

Két ezüstérem a vasárnapi csapatversenyek mérlege, igaz, nem azokon a versenyeken, melyekre leginkább koncentráltunk… Minden dicséret megilleti a junior női kardcsapatot és a kadet férfi párbajtőrválogatottat, amely második helyen végzett a sosnowieci junior Vk-n, illetve a klagenfurti európai kadet körversenyen. Férfi párbajtőrcsapatunk a berni Vk-n hatodik, női párbajtőrválogatott a legnanói Vk-n tizenharmadik lett.

Tudtuk, tudjuk, hogy párbajtőrben rengeteg múlik apróságokon, egyetlen tuson. Sokszor döntenek nüanszok, és gyakran jön a hirtelen halál – ez ilyen. És nem volt ez másként a férfi párbajtőrözők berni idénynyitó Világkupa-csapatversenyén sem. Magyar részről ez két szoros győzelmet és két szoros vereséget, egy abszolút elfogadhatónak mondható hatodik helyet eredményezett. Az előző szezon egyébként sem kényeztette el remek eredményekkel a tavaly még világbajnok válogatottat, úgyhogy ez – pláne Imre Géza egyéni ezüstérmére is gondolva! – így rendben volt. De mi is történt konkrétabban? 

 
Az osztrákok elleni bemelegítést követően a nyolcaddöntőben Hollandia rágós falatnak bizonyult, igaz, ez sejthető is volt. Végül egységes teljesítménnyel sikerült legyőzni a tulipánosokat, és jöhettek a negyeddöntőben a világranglista-második házigazdák. Sokáig fej-fej mellett haladt a két együttes, aztán sikerült elhúzni, az utolsó asszóban viszont fordított Boczkó Gábor ellenében Max Heinzer, így maradtak a helyosztók. Ott sikerült visszavágni az oroszoknak a világbajnoki vereségért – persze, elcseréltük volna a kettőt… -, majd megint csak egy szoros vereség következett Olaszországtól, és ez összességében hatodik helyet ért, melyet így kommentált Gelley István, újdonsült fegyvernemi vezetőedző: “Ahhoz, hogy ennél jobb eredményt érjünk el, mindenkinek a százszázalékos teljesítménye szükséges. Elvégre rendkívül erős és kiegyensúlyozott a mezőny. Ez csapatverseny, itt nem az egyéneket kell értékelni, együtt sírunk, együtt nevetünk, ennek megfelelően gondolkozunk. Akadtak kifejezetten értékes momentumok a versenyen, és ha a kirobbanó formában lévő Heinzer nem fordít Bocek ellen, akkor győnyörű hétvégét tudhattunk volna magunk mögött, de így sem panaszkodhatunk. Debütáló vezetőedzőként nem izgultam, egyébként sem vagyok az a típus. Persze, még meg kell tanuljam a srácok minden apró rezdülését, elvégre ők évtizede ismerik egymást, de úgy érzem ezzel sem lesz gond.”
 
Kár tagadni, nem sikerült a női párbajtőrözők legnanói csapatversenye. A számok nem hazudnak: Kovács Iván fegyvernemi vezetőedző közel két éves regnálása óta, ez a Vk-13. hely volt a leggyengébb szereplés. Persze, Ukrajnától és Németországtól ki lehet kapni – lásd néhány sorral lejjebb a vezetőedző szavait… -, de azért tizenharmadikként végezni egy olimpiára készülő csapatnak mégsem túl szerencsés. Mivel a verseny internetes oldala teljes csődöt mondott, így teljes mértékben Kovács Iván véleményére hagyatkozhattunk. “Feje tetejére állt a papírforma Legnanóban, igaz, ez nem vigasztal különösképpen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a csalódást keltő tizenharmadik helyezésünk után egyet előreléptünk a gördülő világranglistán a negyedik helyre… Nem szeretem Legnanót, hideg van, barátságtalan a helyszín, és most ez is! Ugyanakkor benne van a pakliban, hogy az ukránoktól és a németektől kikapjunk, rendkívül kiegyenlített a mezőny, amit ez a verseny is bizonyított. Viszont továbbra sem lettem okosabb, keressük azt, aki Szász Emese és Révész Julianna mellé beépül a csapatba.”
 
 A klagenfurti ezüstérmes kadet párbajtőrcsapat és Andrásfi Tibor válogatott edző.
 
A vasárnapi sikertörténetek a fiatalokhoz fűződnek. Sosnowiecben a női kardcsapat junior Vk-n, és a klagenfurti férfi párbajtőr európai körversenyen egyaránt másodikak lettek a magyarok! Előbbiek sikere különösen értékes, a szombati, nagyszerű egyéni bronzérme után csapatban is kiemelkedőt nyújtott a 18 éves Záhonyi Petra, akinek a döntőig méltó társa volt Mihalik Nóra. Úgy lett második a Gulácsi Ferenc vezette együttes, hogy a korosztály koronázott királynője, a felnőtt versenyekre koncentráló Márton Anna nem volt a kvartettben, és ez legalábbis biztató a korosztályos világversenyek előtt. A kadet fiúk pedig 34 csapatos mammutmezőnyben végeztek a második helyen, bizonyítva ezzel, hogy férfi párbajtőrben a mesterek futószalagon szállítják a tehetségeket. A junior férfi kardozók Plovdivban a kilencedik helyen zártak, “mentségükre” legyen mondva, hogy a nyolcaddöntőben szoros meccsen az olaszoktól kaptak ki. 
 
A debrucei dupla kadet tőr válogatón a vasárnapi két aranyérmet a duplázó Bellovicz Gábor, illetve a 14 éves Hajas Nóra szerezte meg.
 
Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Bern, 26 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztria 45:22 (Boczkó +10, Rédli +9, Somfai +3, Imre +1).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Hollandia 42:38 (Imre +4, Rédli 0, Boczkó 0).
Negyeddöntő: Magyarország-Svájc 22:25 (Rédli +2, Imre +2, Boczkó -7).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Oroszország 30:27 (Imre +5, Boczkó +2, Rédli -4).
Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 29:30 (Rédli +1, Somfai 0, Imre -2).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Svájc, 3. Korea, …6. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter).
 
Női párbajtőrcsapat Világkupa, Legnano, 21 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 30:36.
A 9-16. helyért: Magyarország-Németország 35:39.
A 13-16. helyért: Magyarország-Kanada 45:32.
A 13. helyért: Magyarország-Japán 45:36.
Végeredmény: 1. Észtország, 2. Románia, 3. Olaszország, …13. Magyarország (Kun Anna, Révész Julianna, Szász Emese, Tóth Hajnalka).
 
Junior férfi kardcsapat Világkupa, Plovdiv, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 41:45 (Bancsics +9, Kossuth -6, Péch -7).
A 9-16. helyért: Magyarország-Fehéroroszország 45:34 (Bancsics +6, Dobó +3, Kossuth +2).
A 9-12. helyért: Magyarország-Kuvait 45:31 (Kossuth +9, Bancsics +7, Dobó -2).
A 9. helyért: Magyarország-Görögország 45:36 (Bancsics +6, Kossuth +5, Dobó -2).
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Ukrajna, 3.Olaszország, …9. Magyarország (Bancsics Máté, Dobó István, Kossuth Bálint, Péch Miklós).
 
Junior női kardcsapat Világkupa, Sosnowiec, 13 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Görögország 45:39 (Záhonyi +15, Mihalik 0, Papp -1, Kelecsényi L. -8).
Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:41 (Mihalik +7, Záhonyi +5, Papp -8).
Elődöntő: Magyarország-Mexikó 45:44 (Mihalik +3, Papp -1, Záhonyi -1).
Döntő: Magyarország-Franciaország 30:45 (Záhonyi 0, Papp -4, Mihalik -11).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Kelecsényi Léna, Mihalik Nóra, Papp Borbála, Záhonyi Petra), 3. Egyesült Államok. 
 
Kadet férfi párbajtőr csapatverseny, Klagenfurt, 34 induló. A 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztria 45:33.
Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:29.
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 2. 45:29.
Elődöntő: Magyarország-Olaszország 3. 45:29.
Döntő: Magyarország-Olaszország 39:42.
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Bányai Botond, Bende Bence, Mestyanek Máté, Nagy Dávid), 3. Egyesült Államok 2.
 
Kadet női párbajtőr európai körverseny, Klagenfurt, 124 induló. A csoportmérkőzéseken: Csepregi Csepke 5 győzelem/1 vereség, Trencsényi Sára 3/3.
A 64 közé jutásért: Csepregi-Majdandzic (horvát) 15:12, Trencsényi-Coufalova (cseh) 14:15.
A 32 közé jutásért: Csepregi-Yukelson (amerikai) 13:15.
Végeredmény: 1. Sica (olasz), 2. Tisch (német), 3. Demarchi (olasz) és Vanbenthuysen (amerikai), …39. Csepregi Csepke, …86. Trencsényi Sára.
 
Kadet férfi tőr válogató, Debrecen, 41 induló: 1. Bellovicz Gábor (Honvéd, edző: Marco Goncalves), 2. Mészáros Tamás (UTE), 3. Bényei Erik (Törekvés) és Frűhauf Benjámin (MTK), 5. Hajas Gergely (Törekvés), 6. Bencze Attila (Honvéd), 7. Major Mátyás (Törekvés), 8. Udvardi Péter (MTK).
 
Kadet női tőr válogató, Debrecen, 19 induló: 1. Hajas Nóra (Törekvés, edző: Szirmai Benedek), 2. Tóth Janka (Törekvés), 3. Pénzes Eszter (MTK) és Tomka Ivett (MTK), 5. Somodi Anita (Honvéd), 6. Tádics Ráhel (Honvéd), 7. Pöltz Anna (MTK), 8. Szántay Anna (Honvéd).

2014. október 26.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események