Két helyszínen, tíz magyar a főtáblán

máj 12, 2017 | Archív

Hat magyar női kardozó (Márton Anna, Garam Nóra, Pusztai Liza, Záhonyi Petra, Mikulik Júlia, Katona Renáta), illetve négy férfi párbajtőröző (Rédli András, Somfai Péter, Bányai

Hat magyar női kardozó (Márton Anna, Garam Nóra, Pusztai Liza, Záhonyi Petra, Mikulik Júlia, Katona Renáta), illetve négy férfi párbajtőröző (Rédli András, Somfai Péter, Bányai Zsombor, Andrásfi Tibor) jutott a 64-es főtáblára a pénteki tuniszi, illetve párizsi Világkupa-verseny selejtezőit követően. Ez összességében kifejezetten szép teljesítménynek mondható, csak így tovább szombaton!

Azért annyit mindenképpen elmondhatunk a párizsi férfi párbajtőr, illetve a tuniszi női kard Világkupáról, hogy ritkán fordul elő az, hogy a csoportkört mindkét helyszínen százszázalékos mérleggel zárják a magyarok. Márpedig most így történt, és mivel nem 2-3, hanem mindösszesen 17 magyar indulóról (10 férfi párbajtőr, 7 női kard) beszélünk, azért ez nem akármilyen teljesítmény… 

A folytatás persze már nem lehetett makulátlan, kezdjük a hölgyekkel, az udvariasság, illetve az időrend okán egyaránt. A hét indulóból a forduló után a kiemelt Márton Anna mellé a csoportkörből közvetlenül a főtáblára jutott a tavalyi Eb-döntős Garam Nóra, a kadet világbajnok Pusztai Liza, illetve a junior korú Záhonyi Petra. És azért ez is kivételes teljesítmény… A folytatásban egy-egy győzelem kellett a direkt kieséses táblán Mikulik Júliának (Singleton-Comfort, 15:13), illetve Katona Renátának (Komyszarczyk, 15:11) ahhoz, hogy kövessék a többieket a legjobb 64 közé, ez egyedül László Lucának (Emura, 10:15) nem sikerült. Így aztán szombaton hat női kardozó folytathatja a versenyt.

Kadet világbajnokunk, Pusztai Liza veretlenül zárta a csoportkört Tuniszban.

Az uraknak Párizsban valamivel több dolguk volt, elvégre 300 fölötti induló vágott neki a hagyományos Monal Kupának. Miként írásunk elején említettük, valamennyi, szám szerint tíz magyar továbbjutott a csoportkörből, mi több, Bányai Zsombor és Rédli András a fordulóból közvetlenül bejutott a legjobb 64 közé. A folytatásban a hatalmas mezőnyben már természetes volt a lemorzsolódás. A három fordulós (!) direkt kieséses folytatás első körében Peterdi András és Berta Dániel esett ki, a 96 közé jutásért Siklósi Gergely, Koch Máté, Bakos Bálint és Nagy Dávid búcsúzott. Somfai Péter és a 18 éves Andrásfi Tibor viszont vette az akadályokat, az utolsó körben előbbi a cseh Cuprt verte 15:8-ra, utóbbi pedig a FIE színekben induló kuvaiti Alshattit győzte le 11:10-re. 

Somfai Péter (jobbra) nagyszerű vívással jutott be Párizsban a legjobb 64 közé.

Ezzel mindösszesen négy magyar jutott a 64 közé, a két helyszínen pedig tíz vívónk folytathatja a főtáblán – azaz kifejezetten sikeres pénteket zártunk. Csak így tovább, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Párizs, 303 induló. A csoportmérkőzéseken: Bányai Zsombor 6 győzelem/0 vereség, Rédli András 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Somfai Péter 5/1, Koch Máté 5/1, Andrásfi Tibor 4/2, Siklósi Gergely 3/3, Peterdi András 3/3, Berta Dániel 3/3, Nagy Dávid 2/4, Bakos Bálint 2/4 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 160 közé jutásért: Bakos-Sanders (amerikai) 15:9, Nagy-Zsang (kínai) 11:10, Siklósi-Szuhov (orosz) 15:13, Peterdi-Staszulonek (lengyel) 10:15, Berta-Bielec (lengyel) 9:13.

A legjobb 96 közé jutásért: Andrásfi-Fabregat (spanyol) 12:11, Somfai-Seloi (francia) 15:12, Siklósi-Khvorost (ukrán) 7:15, Koch-Mirgorodszki (ukrán) 3:15, Bakos-Giannotte (luxemburgi) 14:15, Nagy-Beran (cseh) 10:11.

A legjobb 64 közé jutásért: Somfai-Cupr (cseh) 15:8, Andrásfi-Alshatti (kuvaiti) 11:10.

Szombaton a legjobb 64 között: Bányai-Pizzo (olasz), Rédli-Bardenet (francia), Andrásfi-Biabiany (francia), Somfai-Larsson (svéd).

Női kard egyéni Világkupa-verseny, Tunisz, 116 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna kiemelt, Garam Nóra 5/0, Pusztai Liza 5/0, Záhonyi Petra 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), László Luca 4/2, Mikulik Júlia 4/2, Katona Renáta 3/2 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Katona-Komyszarczyk (lengyel) 15:11, Mikulik-Sigleton-Comfort (amerikai) 15:13, László-Emura (japán) 10:15.

Szombaton a legjobb 64 között: Márton-Vongsavady (francia), Záhonyi-Queroli (francia), Katona-Kozaczuk (lengyel), Mikulik-Fondi (olasz), Garam-Prearo (olasz), Pusztai-Ponich (kanadai).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM