Két hétvégén főszerepben a vívás

nov 22, 2017 | Archív

Sajtótájékoztatót tartott szerdán a Magyar Vívó Szövetség. Három téma volt napirenden, a hétvégi országos bajnokság, a FIE dubai kongresszusa, és a győri GKK férfi kard Világkupa.

“Nagyüzem” vár a magyar vívásra a következő két hétvégén. Előbb az egyik legnagyobb hazai vívóünnepünket, az integrált országos bajnokságot rendezzük péntektől vasárnapig a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Ennek kiemelt része lesz a Magyar Vívás Napja, amely párhuzamos lesz az ob hat egyéni döntőjével. Miközben a hazai legjobbak a páston jeleskednek, addig a sportdiplomácia Dubaiban vesz részt a FIE nemzetközi kongresszusán. A következő hétvégén Győrbe költözik a honi vívóvilág, legalábbis a férfi kard része feltétlenül. Elvégre péntektől vasárnapig az Audi Arénában lesz a Gerevich-Kovács-Kárpáti egyéni és a Zarándi Csaba csapat Világkupa-verseny. 

Ezen alkalmak apropóján tartott sajtótájékoztatót a Magyar Sport Házában a Magyar Vívó Szövetség, melyen részt vett Csampa Zsolt elnök, Tamás Henriette főtitkár, Decsi András férfi kard vezetőedző, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok és Kreiss Fanni Universiade győztes. 

Decsi András és olimpiai bajnok tanítványa, Szilágyi Áron.

Csampa Zsolt elmondta, hogy sajnálattal marad távol az országos bajnokságtól, de a sportdiplomácia a kongresszusra “kötelezi”, elvégre köztudomású, hogy Budapest rendezi a 2019-es, olimpiai kvalifikáló világbajnokságot, és ezzel kapcsolatosan több, fontos tárgyalásra kerül majd sor a helyszínen. Jövő héten, a GKK kard Világkupán viszont már ott lesz az elnök, és reméli, hogy ismét magyar sikereknek örülhetünk majd. 

Elsőként Csampa Zsolt elnök köszöntötte a jelenlévőket.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány azzal kezdte beszámolóját, hogy az országos bajnokság hatalmas megtiszteltetés és megmérettetés minden résztvevő számára. Nemcsak azért, mert a kadet, a junior és a felnőtt korosztály számára egyaránt dupla szorzóval beszámító válogató verseny. Hanem, mert ez a viadal számít a hazai vívás ünnepének, aki számít, ott lesz a páston, és valamennyi fegyvernem egy évben egyszer, egyszerre versenyezhet. A szezon eddigi felnőtt Világkupáival kapcsolatosan elmondta, hogy egyik szeme sír, a másik nevet. Egyéniben ugyanis kiválóan szerepeltek az ősszel a magyar vívók, csapatban viszont a férfi kardot leszámítva hagyott hátra kivetnivalót a mieink produktuma. 

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány dicsérte és kritizálta is a válogatott eddigi, őszi eredményeit.

Kreiss Fanni megerősítette a szövetségi kapitány szavait annyiban, hogy az országos bajnokság számára is különleges esemény. Évről évre rendkívüli a hangulat, őt, személy szerint kifejezette inspirálja az, hogy ennyi ismerős, versenyző, edző, vívószakember körében vívhat. A női tőrcsapattal kapcsolatosan úgy érzi, léptek előre a közelmúltban – már csak a “nagy áttörés”, a négy közé jutás hiányzik a Világkupákon. Önmagával kapcsolatosan pedig azt mondta, élvezi a vívást, a versenyzést – jöhet a világbajnoki vagy/és az Európa-bajnoki érem. 

Férfi kardszakágunk ebben az esztendőben messze a legeredményesebben szerepelt, és Decsi András vezetőedző hangsúlyozta, hogy ez természetesen nem teszi elégedetté őket, ugyanakkor az egész vívósportunk számára büszkeség, hogy az aktuális olimpiai és világbajnok egyaránt magyar kardozó. A győri verseny természetesen a szoros versenynaptár ellenére kiemelt szerepet tölt be, és feltett célja a válogatottnak, hogy hazai páston is érmet szerezzen a nagyon erősnek ígérkező versenyen. 

Országos bajnokság és nemzetközi kongresszus előtt. Az előtérben Csampa Zsoltot, a háttérben Szilágyi Áront interjúvolják.

Végezetül kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron mondta el, hogy valóban szereti a világversenyekre kihegyezni a formáját. Viszont mind az országos bajnokság, mind a hazai Világkupa-viadal különleges esemény, amelyen a lehető legjobban szeretne teljesíteni. Hozzátette, hogy világbajnok társával, Szatmári Andrással valóban kialakult egy egészséges rivalizáció, ugyanakkor ez mind egymás között, mind a válogatott szempontjából abszolút pozitív hatású. 

Az alábbiakban a közelgő három esemény részleteiről számolunk be.

1. A 2017-es országos bajnokság, Magyar Vívás Napja

Hagyomány, hogy az év végén, az esztendő során egyetlen alkalommal valamennyi fegyvernem találkozik, és közösen tartja az országos bajnokságát a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Az már az “újabb idők” szele, hogy mindezt három nap alatt rendezi meg a vívószövetség, ráadásul úgy, hogy az egyéni, illetve a csapatdöntők egy-egy programba kerülnek. 

Így lesz ezúttal is, november 24. és 26. között, azaz péntektől vasárnapig rendezzük a hatfegyvernemes országos bajnokságot, és a Magyar Vívás Napját. A szervezők kellemes gondokkal küzdenek, mivel minden eddiginél többen indulnak az ob-n! A tavalyi hatalmas mezőnynél is többen, 577-en neveztek hétfő délig az ob-ra. “Természetesen” kimagaslik a férfi párbajtőr egyéni indulószáma, ahol 175-en rajtolnak! 

A lebonyolítás hasonló lesz az előző évekéhez. Pénteken kora reggeltől késő estig a hat fegyvernem selejtezőit rendezzük, a mezőnyök a legjobb 32-ig jutnak majd el. Szombat reggel 9 órától kezdődnek a 32-es tábla küzdelmei, a 6 egyéni döntő programja fél ötkor kezdődik az Istvánmezei úti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Ennek keretében rendezi meg szövetségünk ismét a Magyar Vívás Napját, ahol a legfiatalabbaktól kezdve a legidősebbekig különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át sportágunk képviselői.

Vasárnap reggel rajtolnak a hat fegyvernem csapatversenyei, a finálék délután négy órától lesznek. 

2. A dubai FIE kongresszus

Dubaiban tartják hétvégén a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) kongresszusát, melyre rangos magyar küldöttség utazik Csampa Zsolt elnök vezetésével. A delegátusban ott lesz Kamuti Jenő általános alelnök, a FIE tiszteletbeli alelnöke,  Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok, a FIE legranosabb döntéshozó testületének, a végrehajtó bizottságnak a magyar tagja. Mellettük utazik Boczkó Gábor, az európai szövetség végrehajtó bizottságának tagja, valamint Márton Anna. Női kardvívó klasszisunk a sportág hagyományainak megfelelően itt veszi át a világranglista első helyéért járó kitüntetését.

3. Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa, Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa – Győr, Audi Aréna

55 éves történelemre tekint vissza a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvívó Világkupa-verseny. A sorozatot 1962-ben hívták életre, a sors fintora, hogy a magyar sport három ikonja nem sokkal korábban vonult vissza az aktív vívástól, így ők ezt a viadalt – szemben minden egyébbel – nem nyerhették meg. Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf 1932 és 1960 között 19 olimpiai aranyérmet szerzett úgy, hogy közben a második világháború miatt két játékok elmaradt. A magyar és a nemzetközi vívóvilág három meghatározó klasszisa visszavonulását követően, haláláig szolgálta edzőként, illetve sportvezetőként hasonlóan magas színvonalon a sportágat. Eredményességük a magyar sportban, és a nemzetközi vívósportban egyaránt példa nélküli! A Hungária Kupa első győztese Mendelényi Tamás volt, és a verseny az azóta eltelt időszakban a világ túlzás nélkül állíthatóan egyik legnagyobb kardeseményévé nőtte ki magát. 

Ez idén sem változik, december 1. és 3., péntek és vasárnap között, második alkalommal hazánk talán legmodernebb sportcsarnokában, a győri Audi Arénában lesz a kardgála! 

Miként minden évben, így ezúttal is hatalmas mezőny várható. A világ valamennyi, a fegyvernemben vezető szerepet betöltő nagyhatalma itt lesz. A nevezések e hét végén zárulnak, előreláthatólag 200 körüli lesz a létszám. Természetesen magyar részről vb-ezüstérmes válogatottunk pástra lép, élén a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, és az idei világbajnok Szatmári Andrással. 

A pénteki napon a verseny selejtezőit bonyolítják le, a csoportmérkőzések 14 órakor kezdődnek, a mezőny a legjobb 64-ig jut el. A másnapi folytatás délelőtt 10 órakor kezdődik, direkt kieséses rendszerben, négy páston zajlanak majd az asszók. A délutáni nyolcas döntő pedig fél ötkor lesz. Vasárnap a csapatversennyel zárul a győri kardgála, melyet a csodálatos mester, Zarándi Csaba emlékére rendezünk. A program reggel 9-től folyamatosan zajlik majd, a döntő délután 3-kor kezdődik. 

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM