Két hétvégén főszerepben a vívás!

nov 21, 2016 | Archív

A Magyar Vívó Szövetség sajtótájékoztatóján három téma volt a középpontban. Minden eddigi indulórekord megdől a hétvégi országos bajnokságon; vasárnap lesz Moszkvában a FIE

A Magyar Vívó Szövetség sajtótájékoztatóján három téma volt a középpontban. Minden eddigi indulórekord megdől a hétvégi országos bajnokságon; vasárnap lesz Moszkvában a FIE tisztújító kongresszusa, melyen hazánk a 2019-es világbajnokság rendezésére kandidál; illetve a jövő hétvégén új helyszínen, a győri Audi Arénában debütál leghagyományosabb versenyünk, a férfi kard Világkupa.

Az események részletezése előtt Horváth Bence, a Mercedes-Benz Hungária Kft. PR-menedzsere szövetségünk számára örömteli bejelentést tett a sajtótájékoztató helyszínén, a Premier Kultcaféban. A prémium kategóriában piacvezető autómárka – tekintettel a korábbi sikeres együttműködésre – újabb négy évvel meghosszabbítja támogatási szerződését a Magyar Vívó Szövetséggel. A Mercedes-Benz Hungária Kft. az elmúlt években is rendkívül sokat segített szövetségünknek, és ez az újabb megállapodás garanciát jelent arra, hogy a Tokióig tartó időszakban gördülékenyen haladhat vívóink felkészülése. 

elnok-beszel-sajttaj-gkk

Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke ezzel kapcsolatosan hozzátette, hogy a Mercedes-Benz Hungária Kft. a legutóbbi, 2013-as budapesti világbajnokság óta rendkívül szoros kapcsolatban áll a sportággal, és sok segítséget nyújtott eddig is. Ez a megállapodás pedig négy évre jelenthet garanciát a további zökkenőmentes “közös utazásra”.

Csampa Zsolt köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a közelgő versenyek fontossága mellett újabb, nagy sportdiplomáciai állomás előtt áll a sportág. A vasárnapi, moszkvai FIE kongresszuson Budapest a lengyelországi Torunnal és a grúziai Tbiszivel verseng majd a 2019-es világbajnokság rendezési jogáért. Az elnök elmondta, hogy küldöttségünk prezentációját a helyszínen kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron terjeszti majd elő – aki ezzel értelemszerűen felmentést kap az országos bajnokság alól. A vívószövetség elnöke emellett megköszönte Borkai Zsoltnak, Győr város polgármesterének, hogy a kardvívó Világkupa-versenynek az elegáns Audi Aréna ad majd otthont. 

borkai-nyilatkoz-sajttaj-gkk

A sajtótájékoztatón ugyancsak megjelenő Borkai Zsolt, ezúttal Győr polgármestereként és MOB-elnökként együttesen mondta: rendkívül örül annak, hogy egy sikeres sportág legjobbjai látogatnak majd Győrbe, és őszintén reméli, hogy valamennyi vendég szép élményekkel távozik majd a városból, illetve az Arénából. Somlai Béla, a szövetség alelnöke, egyben a férfi kardozók vezetőedzője a Vk-val kapcsolatosan kifejtette, hogy egy versennyel az olimpia után, a fegyvernem új szabályait bekalkulálva nagyon nehéz az esélyekről nyilatkozni, talán nem is kell. Rio után mindenesetre férfi kardban is lehetőséget kapnak majd a fiatalabbak, akikkel szemben a szakmának és a közvéleménynek is türelmesebbnek kell majd lennie. 

foasztal-sajttaj-gkk

A sajtótájékoztató végén két olimpiai bajnokunk ragadt mikrofont. Szász Emese elmondta, hogy pályafutása során egyszer sem tartott ilyen hosszú szünetet, mint ezúttal. Most már persze visszatért a vívóterembe, viszont a pihenő után éppen izomlázzal küszködik… Miként mesélte, “riói Emesét” senki se várjon ezen a hétvégén, de örül annak, hogy ismét versenyen léphet pástra, az országos bajnokság mindhárom napján láthatjuk majd őt a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Szilágyi Áron sem várja önmagától a maximumot a győri versenyen – ugyanakkor a maximumot, azaz “riói formáját” szeretné nyújtani a tervezett, 2019-es világbajnokság moszkvai prezentációján… Kétszeres olimpiai bajnokunk elmondta, hogy a felkészülését már elkezdte, jelenleg a fizikai program van túlsúlyban, ugyanakkor a lehetőségekhez képest mindent megtesz majd, hogy egyéniben és csapatban is minél jobban szerepeljen a győri Világkupa-versenyen. 

emese-aron-sajttaj-gkk

Az alábbiakban a közelgő három esemény részleteiről számolunk be.

1. A 2016-os országos bajnokság

Hagyomány, hogy az év végén, az esztendő során egyetlen alkalommal valamennyi fegyvernem találkozik, és közösen tartja az országos bajnokságát a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Az már az “újabb idők” szele, hogy mindezt három nap alatt rendezi meg a vívószövetség, ráadásul úgy, hogy az egyéni, illetve a csapatdöntők egy-egy programba kerülnek. 

Így lesz ezúttal is, igaz, a megszokott karácsony előtti időpontnál korábban, november 25. és 27. között, azaz péntektől vasárnapig. Ennek oka, hogy idén a karácsonyi szent este szombatra esik. A nemzetközi szövetség az ezt megelőző hétvégére kard Grand Prix-t, illetve a többi négy fegyvernemben junior Világkupát tett a versenynaptárba, így ez az időpont sem jöhetett szóba. Mi több, október eleje óta a mostani víkend az egyetlen “nemzetközi versenymentes” időpont, ez is csak a FIE kongresszusa miatt. 

Szövetségünk ugyanakkor a hagyomány megőrzését fontosnak tartja, és ezért került a hatfegyvernemes országos bajnokság erre a hétvégére. A szervezők kellemes gondokkal küzdenek, mivel minden eddiginél többen indulnak az ob-n! A tavalyi összlétszám 412 volt, ehhez képest csaknem negyven százalékkal nőttek a nevezések! A hétfő déli nevezési zárlat alapján 576-an neveztek, férfi párbajtőrben például 172 induló várható. 

A lebonyolítás hasonló lesz az előző évekéhez. Pénteken – gyakorlatilag kora reggeltől késő estig – a hat fegyvernem selejtezőit rendezzük, a mezőnyök a legjobb 32-ig jutnak majd el. Szombat reggel 9 órától kezdődnek a 32-es tábla küzdelmei, a 6 egyéni döntő programja öt órakor kezdődik az Istvánmezei úti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A megnyitó beszédet a nemrégiben 80. életévét betöltő, Príma Primissima díjra jelölt olimpiai bajnok tőrözőnk, Sákovicsné Dömölky Lídia mondja el. Vasárnap reggel rajtolnak a hat fegyvernem csapatversenyei, a finálék délután négy órától lesznek. 

2. A moszkvai FIE kongresszus

Moszkvában tartják vasárnap a Nemzetközi Vívó Szövetség tisztújító kongresszusát, melyre igen rangos magyar küldöttség utazik Csampa Zsolt elnök vezetésével. A delegátusban ott lesz Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok MOB-főtitkár, aki pályázik a sportág végrehajtó bizottsági tagságára. Mellette többek között utazik a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, illetve a világbajnok Boczkó Gábor is. Ennek oka, hogy Magyarország kandidál a 2019-es budapesti világbajnokság rendezésére! A hírek szerint három jelölt van, óriási sportdiplomáciai siker lenne a 2013-as, nagysikerű vb után ismét Budapesten fogadni a világ legjobb vívóit – ráadásul egy olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A kongresszuson számos egyéb téma mellett elnökválasztás is lesz, igaz, itt sok izgalom nem várható. Az egyetlen jelölt ugyanis a jelenlegi elnök, a világ leggazdagabb emberei sorában található üzbég-orosz üzletember, Alliser Uszmanov

3. Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa, Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa – Győr, Audi Aréna

Több mint fél évszázados történelemre tekint vissza a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvívó Világkupa-verseny. A sorozatot 1962-ben hívták életre, a sors fintora, hogy a magyar sport három ikonja nem sokkal korábban vonult vissza az aktív vívástól, így ők ezt a viadalt – szemben minden egyébbel – nem nyerhették meg. Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf 1932 és 1960 között 19 olimpiai aranyérmet szerzett úgy, hogy közben a második világháború miatt két játékok elmaradt. A magyar és a nemzetközi vívóvilág három meghatározó klasszisa visszavonulását követően, haláláig szolgálta edzőként, illetve sportvezetőként hasonlóan magas színvonalon a sportágat. Eredményességük a magyar sportban, és a nemzetközi vívósportban egyaránt példa nélküli! A Hungária Kupa első győztese Mendelényi Tamás volt, és a verseny az azóta eltelt időszakban a világ túlzás nélkül állíthatóan egyik legnagyobb kardeseményévé nőtte ki magát. 

Ez idén sem változik, a helyszín azonban igen! Az elmúlt 54 esztendőben kivétel nélkül mindig Budapesten rendezték a versenyt. Idén azonban december 2. és 4., péntek és vasárnap között hazánk talán legmodernebb sportcsarnokában, a győri Audi Arénában lesz a kardgála! 

Miként minden évben, így ezúttal is hatalmas mezőny várható. A világ valamennyi, a fegyvernemben vezető szerepet betöltő nagyhatalma itt lesz. A nevezések e hét végén zárulnak, előreláthatólag 200 körüli lesz a létszám. Természetesen magyar részről valamennyi válogatottunk pástra lép. Ott lesz majd a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron is, akinek ez lesz az első versenyen Rióban aratott, elékezetes címvédését követően. 

A pénteki napon a verseny selejtezőit bonyolítják le, a csoportmérkőzések 14 órakor kezdődnek, a mezőny a legjobb 64-ig jut el. A másnapi folytatás délelőtt 10 órakor kezdődik, direkt kieséses rendszerben, négy páston zajlanak majd az asszók. A délutáni nyolcas döntő pedig fél ötkor lesz. Vasárnap a csapatversennyel zárul a győri kardgála, melyet a csodálatos mester, Zarándi Csaba emlékére rendezünk. A program reggel 9-től folyamatosan zajlik majd, a döntő délután 3-kor kezdődik. Az Audi Arénába az egész esemény során ingyenes a belépés.

Fotó: Kovács Márton

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM