Két magyar érem a kadet Eb zárónapján!

febr 28, 2015 | Archív

A női párbajtőrcsapat nagyszerű ezüstérmet, a női tőrcsapat szépen csillogó bronzérmet, a férfi kardcsapat pedig egy értékes negyedik helyet szerzett a maribori kadet Európa-bajnokság

A női párbajtőrcsapat nagyszerű ezüstérmet, a női tőrcsapat szépen csillogó bronzérmet, a férfi kardcsapat pedig egy értékes negyedik helyet szerzett a maribori kadet Európa-bajnokság zárónapján. Ezzel küldöttségünk a félidőben 1 ezüst- és 2 bronzérmet, valamint számos értékes helyezést gyűjtött be, vasárnaptól következnek a juniorok!

 

Munkatársunk helyszíni jelentése

 

A maribori kadet Európa-bajnokság befejező napjának reggelén százszázalékos magabiztossággal jelenthettük ki, hogy lesz magyar első helyezés az esti eredményhirdetések során. Szó sincs előre elkiabálásról vagy túlzott magabiztosságról. Csupán annyi, hogy a csapatversenyekkel egy időben hirdetik és díjazzák a szezon európai körversenyeinek győzteseit. És női tőrben a 17 évesek mezőnyében a szezon kezdetekor még nem egészen 14 esztendős (!) Hajas Nóra lett a győztes, ami hatalmas teljesítmény, gratulálunk! 

 
Más kérdés persze, hogy a reggeli helyzetkép alapján reményeink szerint egyéb érdekeltségeink is lehettek volna az esti programban. Többek között azért, mert a már említett Hajas Nóri tartalékként kezdte a britek elleni negyeddöntőt a csapatversenyen. És ez, ugye, sokat elárul női tőrözőink esélyeiről… Ehhez képest kicsit lassan indult be a szekér a britek elleni negyeddöntőben, az első kört egy-egy tussal nyerték a mieink, de ennek így is kell lennie, sosem az első asszóban kell hozni a csúcsformát, hanem az utolsókban. A végeredmény nem lehetett kétséges, 45:28-ra győztünk, és gyakorlatilag a déli harangszóval egyidőben máris kezdődhetett az elődöntő a németekkel. Akikkel szemben jelentős volt itt Mariborban az adósságunk, hiszen az egyéni negyeddöntőkben Pásztor Flóra és Tóth Janka egyaránt német lánytól kapott ki. 
 
 Tóth Janka, Hajas Nóra, Pásztor Flóra és Kondricz Kata: majdnem tökéletes volt a koreográfia.
 
Nem sikerült törleszteni. A mérkőzés rövid krónikája a következő: az elején 10:3-ra elhúztak a németek, ám ezt követően sikerült a felzárkózás, sőt, 21:20-ra már mi vezettünk. Azonban még abban az asszóban fordítottak a németek, és ettől kezdve 3-5 tusos előnyüket végig tartották. A mérkőzés rövid összegzése: hiába több a tehetség és a tudás a mi oldalunkon, ha ezt mentális és idegi fölénnyel ellensúlyozni, sőt felülmúlni lehet… Rövid tapasztalat: ez a szuper tehetséges alakulat akkor fogja a tudását komoly eredményekre váltani, ha ebben előre tud lépni. Méghozzá nagyot. Hozzátesszük: ezen lehet változtatni, tehetséget viszont nem lehet kapni sehonnan… Persze, még akadt feladatuk az érthetően elkeseredett lányoknak, elvégre a nagyon fontos bronzmérkőzés még hátra volt az olaszok ellen. Szerencsére addig volt hátra több mint két óra, és ez elégnek bizonyult a sorok rendezéséhez, amiért viszont jár a dicséret… Az itáliaiaknak esélyük sem volt, Pásztor Flóra vezérletével biztosan nyertek a mieink 45:34-re, és szereztek egy olyan bronzérmet, melyre majd néhány év elmúltával biztosan szívesen emlékeznek vissza…
 
 Nagy Kingát birkózza le a párbajtőrcsapat, miután Izrael ellen bevitte a győztes tust. 
 
Eközben a párbajtőröző lányok is haladtak előre, méghozzá nem is akárhogyan, és nem is akármilyen körülmények között. A britek legyőzése a nyolcaddöntőben e fegyvernemben sem jelentett gondot, a negyeddöntőben az izraelieké azonban igencsak. De sikerült! A kezdés itt sem volt fényes, de 6:10 után 20:19-re mi vezettünk, és ezt az előnyt 30:27-re növeltük a nyolcadik asszóig. Akkor viszont az egyébként remeklő Szőke Sáránál jött egy hullámvölgy, és az utolsó csörtére három tusos hátrányban állt föl Nagy Kinga. Akinek a tudása mellett a szíve is helyén volt, és 44:43-nál egy együttes után egymás nyakában ünnepelhettek a lányok és edzőik. Az elődöntőben aztán következett az orosz “hegy”, amelyet mostanában e fegyvernemben egyik korosztályban sem sikerült megmászni. Csakhogy most a kadetoknak igen! Méghozzá remek, taktikus és magabiztos vívással. A második asszó után vettük át a vezetést, és azt többet nem is engedtük ki! A finis kicsit szoros lett, egyszer egy tusra is feljöttek az oroszok, de Nagy Kinga ismét remek befejező embernek bizonyult, 45:39 lett a vége. Említsük meg Fekete Laurát is, a 2000-es születésű debreceni lány az elődöntőig is nagyszerűen helytállt, itt pedig egyenesen főszereplővé vált eredményes és energikus vívásával!
 
 Előbb izgulunk, aztán örülünk! Döntőben a női párbajtőrcsapat! 
 
Ám mielőtt áttérnénk a késő délután kezdődő finálére, essék szó férfi kardozóinkról is! Elvégre a rosszul sikerült egyéni verseny után csapatban igazán nagyot alkottak, egyetlen tus választotta el őket az éremtől! Elsőként a nyolcaddöntőben Románia következett, amely ellen az utolsó asszóban fordított Darkó Botond, és ahol a zsűrik vagy tíz piros lapot osztottak ki rajt előtti indulás miatt. Az utolsót szerencsére 44:43-nál, és a román fiúnak… Ennél is nagyobb sikernek számított az esélyesebb ukránok elleni negyeddöntő. Amelyen az Eb eddigi legnagyobb fordítását produkálták a fiúk. Az ukránok a meccs közepén 11 tussal is vezettek, de még az utolsó kör előtt is tízzel! Ekkor viszont a szintén debreceni Urbán Ádám egy 13:5-tel hatalmasat zárkózott, a végén pedig Botond behúzta a meccset, és ezzel elődöntős lett Varga József válogatott edző csapata! És nem volt távol a még nagyobb sikertől sem. A franciák elleni negyeddöntőben megint nagy különbséget – kilenc tust – dolgoztunk le, sőt, 42:42-nél már egyenlítettünk is, de a vége nem sikerült. Majd szinte kísértetiesen hasonló dolog történt az olaszok elleni bronzderbin, ott is kilenc tus volt a hátrány, de 42:40-re már mi vezettünk. 44:44-nél pedig sajnos egylámpás tust kapott Botond. Hajszálnyira volt tehát a meglepetés érem, és jó volt látni, mennyire akarták a sikert a fiúk! 
 
 Darkó Botond, Mészáros Balázs, Nagy Martin és Urbán Ádám. Ügyesek voltak!
 
És akkor térjünk vissza a döntőre, bár sok köszönet nem volt benne. A jóval esélyesebb olaszok ugyanis kíméletlenül érvényesítették a papírformát. Fekete Laura itt is érdemel egy nagy dicséretet, fájós csuklóval szerepelt jól. A 45:28-as vereség ezüstérmet ért, méghozzá egy nagyon fényesen csillogó ezüstérmet, rég szerepelt ilyen jól világversenyen kadet női párbajtőrcsapat! Arról nem is beszélve, hogy ezzel ez a kvartett végzett a legjobban a kadetek korosztályában, a jól megérdemelt érmeket pedig a hétvégére a versenyre érkező Csampa Zsolttól, a Magyar Vívó Szövetség elnökétől vehették át. Az Eb-n a kadet korosztály ugyanis 1 ezüst- és 2 bronzéremmel, valamint rengeteg értékes helyezéssel zárt – egyedül az arany okán lehet hiányérzetünk.
 
Na de majd a juniorok! Vasárnap ugyanis a női kardozók és a férfi tőrözők versenyével kezdődik a junior Európa-bajnokság, a mezőnyben többek között Márton Annával és Dósa Danival. Többet pedig egyelőre ne is írjunk…
 
Eredmények. Kadet Európa-bajnokság, Maribor. Női tőrcsapat, 14 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:28 (Pásztor +6, Hajas +4, Kondricz +4, Tóth +3).
Elődöntő: Magyarország-Németország 40:45 (Kondricz 0, Pásztor -2, Tóth -3).
A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 45:34 (Pásztor +11, Kondricz +3, Tóth -3).
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Németország, 3. Magyarország (Hajas Nóra, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka, válogatott edző: Kiss Tibor, edzők: Szirmai Benedek, Marco Goncalves, Beliczay Sándor, Gátai Róbert).
 
Női párbajtőrcsapat, 23 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:30 (Nagy +9, Szőke +6, Fekete +1, Ladányi -1).
Negyeddöntő: Magyarország-Izrael 45:44 (Nagy +3, Fekete 0, Szőke -2).
Elődöntő: Magyarország-Oroszország 45:39 (Nagy +5, Fekete +5, Szőke -4).
Döntő: Magyarország-Olaszország 28:45 (Fekete 0, Ladányi -5, Szőke -6, Nagy -6).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Fekete Laura, Ladányi Nelli, Nagy Kinga, Szőke Sára, válogatott edző: Plásztán Attila, edzők: Kőrösi László, Szatmári Edina, Patócs Béla, Halla Péter), 3. Oroszország.
 
Férfi kardcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Románia 45:43 (Darkó +8, Mészáros -1, Urbán -1, Nagy -4).
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:43 (Urbán +6, Darkó -1, Mészáros -3).
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 42:45 (Urbán +1, Darkó -1, Mészáros -3).
A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 44:45 (Darkó +5, Urbán +1, Nagy -2, Mészáros -5).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Darkó Botond, Mészáros Balázs, Nagy Martin, Urbán Ádám). 

2015. február 28.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.