Két, nagyszerű magyar címvédés!

márc 5, 2018 | Archív

Két arannyal folytattuk az Eb-t. A kadet párbajtőr- (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter) és kardcsapat (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás) megvédte címét

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A kadet csapatversenyek egészen kivételes hangulatával a négyből a második szakaszába lépett Szocsiban a kadet és junior Európa-bajnokság. Magyar szempontból pedig tovább növelte a várakozásokat, hogy abban a két fegyvernemben léptünk pástra, amelyben címvédők voltunk, női párbajtőrben és férfi kardban. 

Muhari Eszti egész nap kimagaslót nyújtott, az utolsó asszóban is helyén volt a szíve és az esze!

Kezdjük azonban a krónikát a harmadikkal az időrend okán – kadet női tőrcsapatunk (Fekete Hanga, Kalocsai Virág, Nekifor Erika, Zsoldosi Karolina) a hetedik helyen végzett. Igazából mindez nagyjából megfelelt a várakozásnak a szezonbéli eredmények alapján. A csehek elleni nyolcaddöntő megnyerése után (45:39) az oroszok következtek, és itt hatalmas meglepetésnek számított volna a magyar siker. Nem történt szenzáció, és a 37:45 okán egyáltalán nem érheti szemrehányás a mieinket, sőt… A folytatásban előbb egy vereség (Lengyelország, 28:45), majd egy győzelem következett (Németország, 45:22), mindez a hetedik helyet jelentette. 

És miközben Eszti a páston jeleskedett, a társak így szurkoltak…

A női párbajtőr szenzációs egyéni szereplése után (első, második és ötödik helyezés), ráadásul címvédőként pástra lépve, nem lehetett kérdéses, hogy esélyes a magyar kvartett (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter). Nem hiányoztak a “harci díszek”, a piros-fehér-zöld arcfestés, és az egységes, kétcopfos hajfonat. Utóbbi alól az edzők felmentést kaptak, ám az arcfestést nem hagyhatták ki… A különleges üdvözlő köszöntés sem maradt el a lányoktól, és a győzelmeket sem hiányolhattuk! Elképesztően magabiztosan menetelt a csapat. Egy osztrákok elleni 45:25 volt a nyolcaddöntős bemelegítés, és a folytatás is elképesztően jól sikerült. Németországot 45:29-re, Izraelt meg 45:26-ra verték a mieink. Úgy jutottak el az ifjú hölgyek a döntőig, hogy nem volt “gyenge pont” a kvartettben, mi több, a nemzeti színű arcfestés sem mosódott el túlzottan… A fináléban viszont a legnagyobb rivális, a házigazda orosz csapat következett, amely jóval keményebb diónak ígérkezett az eddigieknél. Az is volt. A mieink az egész nap szenzációsan vívó Muhari Eszti vezérletével folyamatosan elhúztak, a nagyedik kör végére már öt volt az előny. És a különbség nem is akart fogyni egészen a nyolcadik asszóig, amikoris zárkózni kezdtek az oroszok. Eszti kéttusos előnnyel vette át az utolsó meccset, és akadt olyan pillanat, amikor egyre minimalizálódott a különbség. Olyan viszont nem volt, hogy egyenlítsen az ellen…! Eszti 44:43 után bevitte a mindent eldöntő, és számára a harmadik kadet Eb-aranyérmet jelentő tust (van még egy kadet Eb-je…), ami Szocsiban a második magyar aranyat jelentette! És már borulhattak is össze a dupla copfocskák és az arcfestett férfiemberek – valóban volt ok a kitörő örömre!

…Utána pedíg így ünnepelt a négy Copfocska.

Kadet női párbajtőrözőink ezzel elképesztő mérleggel zárták az Európa-bajnokságot. A már említett egyéni sikerek után a csapatarany következett – mit lehet ehhez hozzátenni…? Tán két dolgot. Az egyik: kívánunk hasonló sikereket a magasabb korosztályban is. A másik: a szocsi szuperalakulat névsora. Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter, Partali Csaba válogatott edző és a mesterek: Plásztán Attila, Galli Zsolt, Kolczonay István, László István. Emeljük kalapunkat, hölgyek és urak!

Baaken Matyi alaposan kiosztotta az olaszokat a döntőben!

Jutott idő az ünneplésre is, elvégre a férfi kardozók csak a nap harmadik döntőjét vívták, és ezzel már ki is derülhetett – már aki eddig nem tudta… -, hogy a fiúk ugyancsak bejutottak a fináléba! Előkelő rangsorolásuk okán nekik a negyeddöntőben kellett először pástra lépniük – ugyancsak címvédőként. Baaken Mátyás és Kaiser Balázs ott volt a plovdivi arancsapatban, ők duplázásra törtek, míg Rabb Krisztián és Urbán Tamás újoncként debütált sikerrel. A magyar-német negyeddöntő a mostani kardhagyományok alapján akár szoros meccset is hozhatott volna, ám erről ebben az esetben szó sem volt… A mieink 45:23-ra iskolázták le a németeket. Az elődöntőben azok a románok következtek, akikkel tavaly a döntőt vívták tehetségeink. Most is izgalmasan indult a meccs, de azt szinte végig mi irányítottuk, mindenki hozzátette a magáét, és az utolsó asszó, melyet Rabb Krisztián vívott, már izgalommentesen alakult, a 45:40 inkább a románokra nézve volt hízelgő… 

Kaiser Balázs és Rabb Krisztián kettőse az aranyérmet eldöntő találat után!

Ám miként a hölgyeknél, a férfi kardozók esetében is biztosra vehettük, hogy a legnehezebb az utolsó lépcsőfok lesz, az olaszok elleni finálé. És itt is úgy lett. Még akkor is, hogy rögtön a végére ugorjunk, ha az eredmény ugyancsak 45:40 lett. Ezúttal Baaken Mátyás vitte a prímet, de igazából kár lenne ebből a nagyon tehetséges csapatból bárkit is kiemelni… A magyarok már a második asszóban átvették a vezetést, és utána nem is engedték ki a kezükből azt. A négy-öt tusos (a végefelé már volt az hét is…) vezetést végig tartani tudták, és remek vívással védték meg Európa-bajnoki címüket. Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás – igazán nagyszerű kis csapat! Néhány éves pauza után ismét elmondható, a magyar kardvívás utánpótlása méltó régi, nagy híréhez, és ennél nehéz nagyobb dícséretet találni… Természetesen itt is gratuláljuk meg a fiúk mellett a válogatott edző Ravasz Etelét, no meg a mestereket: Decsi Istvánt, Kovács Laurát, Somlai Bélát és Bódy Benjámint!

Egy kupacban Európa legjobb 17 éven aluli kardcsapata!

Nagyszerűen kezdte tehát a hetet a magyar küldöttség, a mérleg immár három arany-, egy ezüst- és két bronzérem – egészen imponáló. És hiszünk abban, hogy még nincs vége, elvégre az Eb felénél sem tartunk még… Úgyhogy: szép volt fiúk-lányok, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Szocsi.

Kadet férfi kardcsapat, 13 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:23 (Rabb +8, Kaiser +8, Baaken +6).

Elődöntő: Magyarország-Románia 45:40 (Kaiser +5, Rabb +2, Baaken -2).

Döntő: Magyarország-Olaszország 45:40 (Baaken +7, Rabb +2, Kaiser -4).

Végeredmény: 1. Magyarország (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás, válogatott edző: Ravasz Etele, edzők: Decsi István, Kovács Laura, Somlai Béla, Bódy Benjámin), 2. Olaszország, 3. Románia.

Kadet női párbajtőrcsapat, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Ausztria 45:25 (Muhari +13, Büki +5, Kolczonay +1, Dékány -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:29 (Muhari +11, Kolczonay +4, Büki +3, Dékány +2).

Elődöntő: Magyarország-Izrael 45:26 (Büki +7, Muhari +6, Dékány +5, Kolczonay +1).

Döntő: Magyarország-Oroszország 45:43 (Muhari +3, Büki 0, Dékány -1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter, válogatott edző: Partali Csaba, edzők: Plásztán Attila, Galli Zsolt, Kolczonay István, László István), 2. Oroszország, 3. Románia.

Kadet női tőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 45:39 (Zsoldosi +7, Kalocsai +4, Nekifor -5).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 37:45 (Nekifor +3, Zsoldosi -3, Kalocsai -8).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 28:45 (Nekifor -3, Fekete -3, Zsoldosi -11).

A 7. helyért: Magyarország-Németország 45:22 (Nekifor +9, Fekete +7, Zsoldosi +7).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Románia, …7. Magyarország (Fekete Hanga, Kalocsai Virág, Nekifor Erika, Zsoldosi Karolina).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események