Két remek bronzérem a végére!

ápr 10, 2017 | Archív

Két nagyon értékes magyar bronzéremmel zárult Plovdivban a kadet és junior világbajnokság! A junior női tőrcsapat (Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka) 17 év után

Két nagyon értékes magyar bronzéremmel zárult Plovdivban a kadet és junior világbajnokság! A junior női tőrcsapat (Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka) 17 év után lett ismét érmes, a junior férfi párbajtőrcsapat (Andrásfi Tibor, Esztergályos Patrik, Koch Máté, Siklósi Gergely) pedig sokadszor bizonyította, hogy a világ közvetlen élvonalában van a helye. Gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek egyaránt! A magyar küldöttség ezzel nyolc éremmel – egy arany, két ezüst, öt bronz – zárta a világversenyt. 

Tudósításunk a Volánbusz Zrt. támogatásával készült:

Utolsó nap ide vagy oda, magyar szempontból az egyik legfontosabb és talán a legizgalmasabb napját rendezték a junior világbajnokságnak Plovdivban. A férfi párbajtőrcsapat és a női tőrcsapat egyaránt bejutott vasárnap a legjobb nyolc közé, és innen kezdte a hétfői folytatást. Márpedig előbbinek feltétlenül jó esélye volt az éremre, és utóbbi is nagyon vágyott erre. 

Az első lépés természetesen a negyeddöntő volt. A hölgyek kezdték, a fegyvernem nagyhatalma, Olaszország ellen. Mégsem számítottunk esélytelennek, ez a korosztály az itáliaiaknál tán valamivel elmarad tudásban az előzőektől. Persze, így is nagyon erősek, de a mieink is azok! Pásztor Flóra vezérletével nagyszerűen kezdtek a mieink, és a közepén Tóth Janka is hozzátett egy 5:0-át, így két kör elteltével 30:18-at mutatott az eredményjelző. Csakhogy tetemes előnyünk a következő két asszó után háromra olvadt, amikor Pásztor Flóra felállt a legjobb olasz, Rossini ellen. A magyar tehetség nagyszerű befejezőnek bizonyult, kétséget sem hagyott afelől, hogy ő a jobb. A teljes meccset +12-es mutatóval zárta, azaz oroszlánrészt vállalt a nagyon értékes 45:40-es győzelemből. 

Hatalmas ugrás női tőrben – 17 év után ismét érmes a csapat.

Következtek a fiúk, méghozzá Románia ellen. Itt egyetlen másodpercig nem engedtük ki a kezünkből az irányítást, Siklósi Geri vezérletével, Andrásfi Tibor és Esztergályos Patrik igen hatásos asszisztenciájával ha fölényesnek nem is mondható, de esélyeshez méltó magabiztos, 27:23-as győzelmet arattunk. 

És mivel az elődöntők egy időben kezdődtek, így egyszerre vívott két világbajnoki elődöntőt két magyar válogatott, ami igazán büszke érzéssel töltött el minden jelenlévő honfitársunkat. Ugyanakkor két csapatunk az átellenes pástokra került, így nem volt egyszerű mindkét meccset követni. Ezt hívják kellemes problémának… Aztán a két összecsapás kísértetiesen hasonlóan alakult. Az elején nagyszerűen… A férfi párbajtőrözők az olaszok, a női tőrözők a lengyelek ellen vívtak. Hasonlóságnak számított az is, hogy az ellenfél mindkét fegyvernemben a címvédő volt, azaz a lehető legkeményebb rivális. Ennek ellenére volt, hogy mindkét páston öt tussal vezettünk – valóban nem tudtuk, hogy hová kapkodjuk a fejünket… 

Kifeküdtünk. Az olaszok elleni elődöntőben nem sikerült az egyenlítés a végén.

A közepén azonban mindkét meccsen jött egy komolyabb hullámvölgy, és az olaszok néhány, a lengyelek jónéhány tussal átvették az irányítást. A fiúk tusról tusra hozták vissza egálba a meccset, a lányok pedig Kondricz Kata remek nyolcadik asszójával dolgozták fel magukat minimális hátrányba. Végül a befejezés is mindkét páston hasonlóan alakult – sajnos… Geri Vismarával, Flóra Walczykkal lépett pástra, és hihetetlenül izgalmas végjátékok alakultak ki. Gerinél többször is volt egál, Flóra egy tusra zárkózott, de a vége egyik helyütt sem sikerült. A fiúk 43:42-re, a lányok pedig 45:42-re kaptak ki. Természetesen kár az elszalasztott lehetőségért – mindezt nyilván az érintettek bánták a legjobban… -, kár azért az egy-egy hullámvölgyért, de csak a dicséret hangján beszélhetünk mindkét kvartettről. 

A párbajtőrözőknek is bőven akadt okuk az örömre! Nagyon értékes bronzérmet nyertek.

Jöhettek a bronzcsaták, ezúttal már nem egy időben, hanem egymás után, a pódiumon. A hölgyek kezdtek az oroszok ellen, és 0:7-nél okkal hihettük azt is, hogy elfogyott a puskapor, és azt is, hogy az egyébként esélyesebb rivális nagy falatnak bizonyul. Ám a legfontosabb szereplők, a lányok nem így gondolták. Kondricz Kata egy fantasztikus 11:4-gyel nem hogy a reményt hozta vissza, de a vezetést is megszerezte újra a magyar csapat. Ettől kezdve fej fej mellett haladtak a hajráig a felek, amikor Pásztor Flóra lépett pástra egy tus előnnyel azzal a Martyanova ellen, aki néhány hete a Long Beach-i felnőtt Grand Prix-n lett második… Csakhogy Plovdiv nem Long Beach. Flóra ismét nagyszerűen vívott, és látványos tusokkal, tulajdonképpen simán hozta az asszót, és ezzel a mérkőzést 45:40-re. 

Ezzel megnyertük az első aznapi érmünket, melynek értékével kapcsolatosan annyit feltétlenül jegyezzünk meg, hogy legutóbb tizenhét éve, a 2000-es, South Band-i junior világbajnokságon nyert érmet – egy ezüstöt – magyar női tőrcsapat! Úgyhogy nagy-nagy gratuláció a lányoknak és a mestereknek egyaránt! 

Az olasz és az orosz csapatot legyőzve lettek harmadikok női tőrözőink! Bravúr a javából!

Néhány perccel később pedig jöhettek a fiúk, az amerikaiak ellen. Az elején itt is úgy tűnt, nem lesz semmi gond, négy tussal is vezettünk, és magabiztosan haladtunk az érem felé. Aztán a második kör végén egyenlítettek a tengerentúliak, mi több, a nyolcadik asszó után két tussal, 28:30-ra is vezettek. Siklósi Geri vállára került tehát ismét a teher, nem először ezen a világbajnokság során. Kétszeres egyéni bronzérmesünk (és csapat ezüst-, bronzérmesünk) ezt a leckét tökéletesen megoldotta, vállán vitte ezen a napon a csapatát. Egyenlített, majd biztosan elhúzott, végül már az amerikai Johnsonnak kellett futnia az eredmény után. 

A meccs végül 36:34-gyel ért véget, és a fiúk ünneplése messze elmaradt a lányokétól, valószínűleg azért, mert még ennél is többet vártak maguktól. Mi azonban őszintén gratulálunk, a fegyvernem hosszú évek óta produkálja a legmagasabb szinten az utánpótlás eredményeket, most is így történt! Ez számított az utolsó magyar vonatkozású eseménynek – no, persze az eredményhirdetést leszámítva… – ezen a világbajnokságon. Amelyet, azt gondoljuk, teljes joggal nevezhetünk sikeresnek. Nyolc érmet, egy aranyat, két ezüstöt és öt bronzot nyert a magyar küldöttség. Legutóbb három éve szerepeltek ennél jobban. Tudják hol? Plovdivban…

Somlai Bélát, a szövetség szakmai alelnökét kértük meg arra a helyszínen, hogy foglalja össze a történteket. “Az eredményességet külön nem szeretném méltatni, hiszen egyértelmű, hogy sikeres világbajnokságot zártunk. Abból a szempontból is figyeltem a versenyeket, hogy szakmailag miként működhet a tehetséggondozás, miként juthatnak feljebb jelenlegi kadetjaink a junior, illetve jelenlegi juniorjaink a felnőtt mezőnyben. Ezen a téren legelőrébb egyértelműen a párbajtőr szakág tart, és női kardban is jók a kilátások. A magyar küldöttség csapatként is nagyszerűen vizsgázott, nagyon értékes világbajnokságot zártunk. Rég néztem végig junior világversenyt, nagy a változás. Hatalmas a létszám, új nemzetek jöttek fel, mexikói és hongkongi aranyérem is született, és a színvonal is magasabb lett, közelít a felnőtt mezőnyéhez. Jó volt a szervezés, tökéletesek voltak a körülmények – és még egyszer a legfontosabb: szakmailag is szépen alakult számunkra a világbajnokság!”

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv.

Junior férfi párbajtőrcsapat, 38 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Románia 27:23 (Siklósi +6, Esztergályos -1, Andrásfi -1).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 42:43 (Siklósi +2, Esztergályos 0, Koch -1, Andrásfi -2).

A 3. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 36:34 (Siklósi +5, Koch 0, Esztergályos 0, Andrásfi -3).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Magyarország (Andrásfi Tibor, Esztergályos Patrik, Koch Máté, Siklósi Gergely, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: id. Andrásfi Tibor, Partali Csaba, Halla Péter, Dancsházy-Nagy Tamás).

Junior női tőrcsapat, 22 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 45:40 (Pásztor +12, Tóth -2, Kondricz -5).

Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 42:45 (Kondricz +6, Pásztor -2, Tóth -7).

A 3. helyért: Magyarország-Oroszország (Kókai -1, Tóth -6).

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Magyarország (Kókai Csilla, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Tóth Janka, válogatott edző: Kiss Tibor, edzők: Szelei István, Marco Goncalves, Beliczay Sándor, Gátai Róbert).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM