Kezdődhet az Európa-bajnokság – az első siker a pást mellett született!

jún 11, 2017 | Archív

Beválasztották Boczkó Gábort, párbajtőr világbajnokunkat, a szövetség marketing és PR igazgatóját az Európai Vívó Szövetség vezető testületébe, a végrehajtó bizottságba. A

Beválasztották Boczkó Gábort, párbajtőr világbajnokunkat, a szövetség marketing és PR igazgatóját az Európai Vívó Szövetség vezető testületébe, a végrehajtó bizottságba. A tbiliszi Európa-bajnokság “nulladik napjának” ez volt a legfontosabb magyar vonatkozású eseménye. Küldöttségünk kétharmada már megérkezett a helyszínre, hétfőn a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyével kezdődik az Eb.

Tudósítónk helyszíni jelentése:

Az első magyar siker Tbilisziben a pást mellett született meg. Vasárnap, az Európa-bajnokság nulladik napján tartotta ugyanis négyéves tisztújító közgyűlését az Európai Vívó Szövetség. Az elnök, a korábbi orosz kardvívó klasszis, Sztanyiszlav Pozdnyakov személye nem volt kérdéses, ugyanakkor a szövetség legfőbb irányító testületébe, a végrehajtó bizottságba sokan pályáztak. 

Magyar részről Boczkó Gábor, aki fényes vívói pályáját – vélhetően… – a riói olimpiai csapatbronzzal zárta, sportvezetőként pedig szokásához híven rögtön magasra tette a lécet, az MVSZ elnökének, Csampa Zsoltnak, és az elnökségnek támogatásával pályázott a végrehajtó bizottságba. És “természetesen” simán vette az akadályt, a 13 fős testületbe a negyedik legtöbb szavazattal került be, amihez ez úton is gratulálunk neki, és vívópályafutásához hasonló sikereket kívánunk! 

Boczkó Gábort beválasztották az európai szövetség végrehajtó bizottságába.

Ha már sportpolitika, akkor azért álljunk meg egy szóra! A Magyar Vívó Szövetség páratlan sikereket könyvelhet el ezen a téren is. Kezdjük azzal, hogy emlékezetes körülmények között megrendeztük a 2013-as világbajnokságot. Majd tavaly novemberben, a FIE közgyűlésén Budapest elnyerte a 2019-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokság rendezési jogát. Megint csak nem mellesleg, a Kulcsár Krisztiánt, akkor még “csak” FIE-sportigazgatóként soraiban tudó testület végrehajtó bizottságába ekkor került be kétszeres oimpiai bajnok kardvívónk, Szabó Bence

Aztán jött nemrégiben a MOB tisztújító kongresszusa, amely a már említett korábbi egyéni és csapat világbajnok párbajtőrözőt, Kulcsár Krisztiánt választotta elnökül. Az elnökségben pedig a már eddig is szerepet kapó Kamuti Jenő és Schmitt Pál mellé bekerült a négyszeres olimpiai érmes és négyszeres világbajnok párbajtőröző Imre Géza is… Aztán Kamuti Jenő lett a Nemzet Sportolója, most pedig Boczkó Gábort választották fölényesen az EFC végrehajtó bizottságába. Szóval, sportágunknak sportdiplomáciai téren is van mivel dicsekednie – riói olimpiai bajnokaink méltó árnyékában… 

Vasárnap délután még üresek voltak Tbisziben a színes pástok.

Ennyit erről, hiszen azért a lényeg jelen esetben is természetesen maga a verseny, az Európa-bajnokság. Amely hétfőn veszi kezdetét a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyével. A nulladik nap a világversenyeken megszokott módon zajlott. Az akkreditálás ezúttal sem volt zökkenőmentes, a vívó világversenyekben gyakorlatlan grúzok extrém lassú “kettős rendszer” után adták ki az okmányokat. A verseny helyszíne egyébként távol esik a városközponttól, a mieink szállodája közel fél órás buszozásra van a csarnoktól, melyet a 2015-os ifjúsági olimpiai fesztiválra, az EYOF-ra építettek. (Idén éppen Győr rendezheti majd hamarosan!) A csarnok, a körülmények, illetve a város egyébként érdekes keveréke a barátságos és festői déli Grúziának, a közeli Nyugat-Ázsiának és a korábbi Szovjetuniónak. Gyönyőrű teraszos házak a folyó melleti hegyoldalban, mosolygós, illetve marcona emberek, betörött szélvédőjű buszok és Ladák, hangulatos utcák és kávézók, komor panelrengetegek egyaránt megtalálhatóak Tbilisziben.

A festői látkép ugyanúgy hozzátartozik Tbiliszihez, mint a panelrengeteg.

Összességében a helyszínt, a körülményeket, különösebb panasz nem érheti, és a lényeg úgyis majd a pástokon dől el hétfőtől. Mert ettől kezdve remélhetőleg hat napon át, reggeltől estig a már említett csarnokba költözik a teljes magyar küldöttség, és próbál majd a riói, illetve a sportdiplomáciai sikereknek megfelelően szerepelni. 

Mit mondjak, magasan a mérce…!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.