Kezdődik a kadet és junior Európa-bajnokság!

márc 1, 2018 | Archív

A visszaszámlás befejeződött, a nulladik nap véget ért. Szocsiban minden elkészült az Iceberg palotában, a négy évvel ezelőtti téli olimpia csarnokában kezdődhet a kadet és junior Európa-bajnokság.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Affelől eddig sem kellett idegeskednünk, hogy a téli olimpia négy évvel ezelőtti helyszínén,  Szocsiban probléma lesz megfelelő helyszínt, csarnokot találni a kadet és junior Európa-bajnokságra. Csütörtökön aztán erről személyesen is meggyőződhettünk… Az Iceberg sportpalotában egy errefelé népszerűtlennek semmiképpen sem mondható sportág, a jégkorong versenyeit rendezték a 2014-es ötkarikás játékokon, most sportágunk korosztályos Európa-bajnokságot. Mégiscsak egy előrelépés a sportcsarnok történetében…

Az Iceberg jégpalota – a vívóverseny impozáns helyszíne.

A viccet félretéve a helyzet az, hogy bármilyen hihetetlen, a 12 ezres, csúcsszuper létesítmény – melyet a szocsi Forma 1-es pálya vesz körül, tovább növelve a presztízst – nem vívásra a legalkalmasabb. A küzdőtéren ugyanis jóindulattal lehetett 15 pástot a döntős pódiummal együtt felállítani, ami nem mindig lesz elég. Bár a sportpalota számtalan kiegészítő helyiséggel rendelkezik, éppen olyan modern, mint amilyennek kinéz, csakhogy nincs másik sportterme. Így a további szükséges pástokat, és a bemelegítő pástokat csak egy hosszú futófolyosóra lehetett felszerelni, ami több száz méterre található a fő versenyhelyszíntől. Még egy “apróság”: sem a csarnok személyzete, sem az önkéntesek csapata nemigen látott eddig vívóversenyt, így kölcsönös az egymásra csodálkozás. A helyiek a szervezők kéréseit nem értik, a szervezők pedig azt, miként létezik, hogy nem értik meg a kéréseiket. 

Gyorsan tegyük hozzá, mindenki rendkívül készséges, a “morcos, rideg szovjeteknek” nyoma sincs, barátságos és készséges mindenki – még ha többnyire oroszul is tud csak megszólalni. Úgyhogy egészen bizonyosan különleges körülmények között rendezik ezt az Eb-t, melynek a megnyitója sem lesz hétköznapi a főpróbát látván – a fény- és látványtechnika spórolósnak aztán egyáltalán nem nevezhető…

Persze, ennél számunkra jóval fontosabb, hogy miként szerepelnek majd a mieink. Csütörtökön a magyar küldöttség második része kelt útnak (összesen hat részletben utaznak a mieink), méghozzá a kadet női tőrözők és a férfi párbajtőrözők – a sérülést szenvedett Osman-Touson Maruán nélkül. A kadet kardozók és női párbajtőrözők pedig már a helyszínen hitelesítettek és mozogtak egyet. No nem a nagyteremben, mert azt hermetikusan lezárták az oroszoktól megszokott, nagy létszámban jelenlévő rendezők, hanem a futófolyosón, de az is megtette… 

A megnyitó lézershow-jának főpróbája.

Pénteken már minden élesben megy, magyar idő szerint reggel 8-kor kezdenek a női párbajtőrözők (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter), 11-kor pedig a férfi kardozók (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás). A mezőnyök nemcsak erősek, hanem jelentősek is, 81, illetve 56 induló lesz. Néhány éve még arról írtunk, hogy a kadet korosztály Európa-bajnokság csatát nyert, most már helyénvalóbb azt leszögezni, hogy a kadet Európa-bajnokság kiemelkedően fontos része a korosztályos versenynaptárnak. 

Végezetül az első versenynap esélyeiről. Nem, ezt inkább hagyjuk – kabalából… Maradjunk annyiban, hajrá, magyarok!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események