Kezdődik az U23-as Európa-bajnokság

ápr 20, 2017 | Archív

Alig két héttel a kadet és junior világbajnokság után újabb rangos torna kezdődik: pénteken rajtol Minszkben az U23-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott erős összeállításban

Alig két héttel a kadet és junior világbajnokság után újabb rangos torna kezdődik: pénteken rajtol Minszkben az U23-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott erős összeállításban indul az eseményen, hasonlóan a kontinens rangos vívónemzeteihez. Úgyhogy holnaptól ismét: hajrá, magyarok!

Az U23-as Európa-bajnokság alig több mint egy évtizedes “találmánya” az Európai Vívó Szövetségnek. Mint minden újszülött esetében, itt is adódtak gyerekbetegségek, sokáig kételkedett a szakma abban, hogy belefér az amgy is sűrű versenynaptárba az effajta esemény. Ahhoz azonban kétség nem férhetett, hogy a vívásban szükséges az “átmenet” a junior és a felnőtt korosztály között, ritka a Szilágyi Áronhoz, Márton Annához fogható klasszis, aki a junior korosztályból kinőve azonnal maradandót alkot a felnőttek között is. 

És tán erre az esztendőre dőlt el véglegesen, hogy az U23-as Európa-bajnokságra szüksége van a vívóvilágnak! Az utóbbi évekre látványosan megnőtt az indulólétszám, és szinte valamennyi nagy vívónemzet kapcsolódott a sorozathoz. Talán azért is, mert az elmúlt két évben Vicenza és Plovdiv fekvése okán egyaránt ideális helyszínnek bizonyult. Idén azonban kétkedve tekintettek Minszkre a szövetségek, és korántsem csak a köztudomásúan diktatórikus helyi viszonyok miatt. A távolság, a repülőjegyárak, a még mindig kötelező vízum egyaránt visszahúzó tényezőnek tűnt. Végül azonban a vívás győzött… Minden korábbinál nagyobb mezőny, közel 350 vívó gyűlt össze, és az utolsó kétkedő nemzet, a korábban hiányzó franciák is beadták a derekukat, teljes csapattal érkeztek, az olaszokkal, oroszokkal, németekkel együtt – az U23-as vívóvilág elitje ott lesz a pénteken kezdődő eseményen. 

Így a magyar válogatott is! Akadt, aki klubköltségen utazott, akadt, aki szövetségi kontingens terhére, de végül csaknem teljes létszámban indulnak a mieink – gyakorlatilag a legerősebb 23 éven aluli vívóinkkal. Pontosabban ez azért nem teljesen igaz… A már említett Márton Anna “életkorilag” itt lehetne, ám ő már ennél nagyobb feladatokra készül. Miként a junior vb-n szereplő legjobbjaink közül is kihagyja ezt a korosztályos eseményt – holott a ranglistát tekintve itt lehetne – Pusztai Liza, Záhonyi Petra, Pásztor Flóra, Kondricz Kata és Siklósi Gergely. A többiek azonban felültek az áprilisi télben a Bécsen keresztül Minszk felé tartó járatra. Csak néhány nevet emeljünk ki a küldöttségből: pástra lép a legjobb magyar férfi tőrözőnek számító Dósa Dániel, a két junior világbajnok párbajtőröző, Bányai Zsombor és Berta Dániel, a junior korosztályban ugyancsak remeklő Kun Anna és Bohus Réka (női párbajtőr), vagy a felnőtt válogatott női kardozó, László Luca. Úgyhogy, bízzunk abban, hogy a közvetlen utánpótlás folytatja azt a sorozatot, ami Plovdivban idén (is) elkezdődött, és éremmel, érmekkel tér haza küldöttségünk a fehérorosz fővárosból. Természetesen Minszkben is: hajrá, magyarok!

Az utánpótlás Európa-bajnokságon (április 21-25.) induló magyar válogatott. Férfi tőr: Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Balogh Boldizsár, Bakó Tamás. Női tőr: Gólya Fruzsina, Mesteri Viktória, Balogh Orsolya, Szalai Szonja. 

Férfi párbajtőr: Bányai Zsombor, Berta Dániel, Buta Levente, Koch Máté. Női párbajtőr: Várnai Vivienn, Kun Anna, Bohus Réka, Ladányi Nelli. 

Férfi kard: Kossuth Bálint, Péch Miklós, Nagy Martin, Szlama Vilmos. Női kard: László Luca, Katona Renáta, Kelecsényi Léna.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM