Kilenc egyesület osztozott a 12 aranyérmen

dec 27, 2015 | Archív

A hat csapatversennyel vasárnap befejeződött az Exim Kupa felnőtt magyar bajnokság. Az egyéni versenyhez hasonlóan ezúttal is akadtak izgalmas és sima döntők egyaránt. Kijelenthető:

A hat csapatversennyel vasárnap befejeződött az Exim Kupa felnőtt magyar bajnokság. Az egyéni versenyhez hasonlóan ezúttal is akadtak izgalmas és sima döntők egyaránt. Kijelenthető: vívósportunk egységes, és egyre szélesebb alapokon nyugszik. A mostani 12 aranyérmen kilenc egyesület osztozott, duplázni egyedül az UTE, a BVSC és a Vasas tudott.

 

Amit bátran állíthatunk: ezúttal is rendkívül sikeres rendezvény volt a Magyar Vívás Napjával összekötött országos bajnokság, amely új támogatónknak köszönhetően először viselte egyben az Exim Kupa nevet. Növekedett az indulólétszám, televíziós közvetítést láthattunk az eseményről az M4 jóvoltából, sok néző volt kíváncsi az eseményre, és természetesen szikrázó, izgalmas és színvonalas csatákat is láthattunk péntektől vasárnapig a felújított Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Vasárnap a csapatversenyekkel zárult az ob, tekintsük át röviden fegyvernemenként, időrendben a történteket!
 
Női kard. A fegyvernem, melyben ezen az ob-n tökéletesen érvényesült a papírforma. Legalábis abból a szempontból feltétlenül, hogy egyéniben és csapatban is a két, erre legesélyesebb került a fináléba. A bronzérmet a László Lucára épülő fiatal újpesti csapat szerezte meg, a döntőt pedig a két topfavorit, a BVSC és az MTK vívta. Előbbinek sikerült a címvédés, remekül helytállt az összességében huszadik magyar bajnoki címét nyerő 18 esztendős Kelecsényi Mirabella, és a Várhelyi-nővérekkel, Katával és Annával összességében magabiztosan hozták 45:39-re a döntőt a Márton Annára épülő MTK ellenében.
 
 
Férfi tőr. Az elmúlt esztendők Építők-uralma Szabados Kristóf teljes, és Szabados Gábor “részleges” visszavonulásával véget ért. Bár utóbbi vezérletével, egy bronzot ezúttal is összehozott a most már bátran hobbicsapatnak tekinthető klub. A döntőbe két rendkívül fiatal együttes jutott, az UTE és a Törekvés. Utóbbi végig vezetve nyerte meg a szakosztály történetének századik magyar bajnoki aranyérmét úgy, hogy a döntők két kezdőtriójának legidősebb tagja 21 esztendős volt… Dósa Dani és Mátyás Bálint mellett a kadet korú Bényei Erik is szépen helytállt – 45:34 lett a vége -, és igazából az UTE sem bosszankodhatott az ezüst okán, csupa elégedett csapat léphetett dobogóra. 
 
 
Férfi kard. Szilágyi Áron kardot fogott, de igazából olimpiai bajnokunknak különösebben nem kellett megerőltetnie kissé fájó bokáját. Ahogyan az illik, a Vasas toronymagas favorithoz méltóan, Iliász Nikolásznélkül is simán megvédte bajnoki címét. Tavaly házidöntőt vívtak a második csapattal, most bronzos lett a Vasas 2, míg a döntőben a Gémesi famíliára épülő Gödöllő volt az ellenfél. Az este legsimább döntőjében győzött 45:24-re az angyalföldi-pasaréti klub, és így az ob – mint később kiderült – egyik duplázója Szatmári András lett, aki az egyéni aranya mellé csapatban is odatehet egyet a karácsonyfa alá. 
 
 
Női párbajtőr. Rendkívül kiegyenlített mezőny, ezáltal garantáltan izgalmas mérkőzések. Gyakorlatilag ez jellemezte az ob-t. Már a nyolcaddöntőkben érdekes meccseket láthattunk, és így volt ez a verseny végéig. Csak két jellemző adalék: az egyik elődöntőben a BVSC a ráadás egy percben múlta felül a későbbi bronzérmes Honvédot. A másikban pedig az OMS Tata drámai körülmények között, a bokasérülést szenvedő Kun Anna bravúros fordításával győzte le az AVA Békéscsabát. Anna a döntőben már nem is tudott pástra lépni, és nélküle a BVSC számított abszolút favoritnak. Ehhez képest jól tartotta magát a tavaly is ezüstöt nyerő Tata, de Révész Julianna vezérletével, az utolsó körre beálló Honti-Kiss Dominika fontos győzelmével 45:40-re győzött a vasutas.
 
 
Férfi párbajtőr. A “nagyhatalmak” nem hibáztak. A Boczkó Gáborra épülő Honvéd, és a Rédli Andrásraalapozó Balaton került be a döntőbe, tulajdonképpen érvényesítve a papírformát. Azt azért feltétlenül meg kell említeni, hogy a bronzérmet az a Vasas szerezte meg, melyet kizárólag juniorok alkottak, azaz – a jövő elkezdődött… A jelenben azonban érdekes csatát vívott az aranyért a tapolcai bázisú Balaton és a Honvéd. Tulajdonképpen szoros asszókat láthattunk, csakhogy rendre a Balaton győzött egy-egy tussal, köszönhetően annak, hogy Rédli Andrásnak Siklósi Gergely és File Mátyás is méltó társa volt. Így aztán amikor a két korábbi klubtárs, Bocek és Bandi jelentős különbséggel állt fel az utolsó asszóra, amely tulajdonképpen barátságos véget ért 43:36-nál. Ezzel a balatoni klub második felnőtt ob csapataranyát nyerte, melyre Eitner Kingáék igen büszkék lehetnek.
 
 
Női tőr. És az a bizonyos második duplázás… Érdekes, miként egyéniben, úgy csapatban is ennek a fegyvernemnek a fináléja alakult a legizgalmasabban. A papírformának megfelelően idén megint az UTE és a Honvéd csapata jutott a döntőbe, annak ellenére, hogy utóbbi Knapek Edina és Hopka-Varga Gabi nélkül állt fel. A bronzot itt is egy rendkívül fiatal, és törekvő társaság, a Törekvés nyerte meg. A fináléban az UTE számított esélyesebbnek, de a Honvéd szerzett eleinte vezetést. Aztán Mohamed Aida vezérletével fordított az UTE, és az újdonsült egyéni aranyérmes Kreiss Fanny, valamint a feljavuló Gólya Fruzsina révén Aida öt tus előnnyel lépett pástra az utolsó asszóban. Csakhogy Varga Kati remekül küzdve a hajrában egy tusra megközelítette riválisát, ám végül 38:37-nél lejárt a vívóidő, így az Újpest és Kreiss Fanny megnyerte második ob-aranyát.
 
 
Ezzel pedig véget ért az országos bajnokság, következhet a jól megérdemelt, de igen rövid pihenő. Január legelejétől kezdve ugyanis jönnek az újabb, talán még nagyobb feladatok az olimpiai esztendőben.
 
Eredmények. Exim Kupa felnőtt magyar csapatbajnokság.
Férfi párbajtőrcsapat, 18 induló: 1. SZL Bau Balaton (File Mátyás, Hanczvikkel Márk, Rédli András, Siklósi Gergely, edzők: Eitner Kinga, Szalay Gyöngyi, Udvarhelyi Gábor), 2. Honvéd, 3. Vasas, 4. BVSC, 5. PEAC, 6. MTK, 7. BVSC 2, 8. Szombathely. A döntőben: Balaton-Honvéd 43:36.
 
Férfi kardcsapat, 15 induló: 1. Vasas (Csaba Márton Bence, Ravasz Etele, Szatmári András, Szilágyi Áron, edzők: Decsi András, Riba Ferenc, Somlai Béla, Szabó Bence), 2. GEAC, 3. Vasas 2, 4. MTK, 5. BVSC,  6. UTE, 7. Waterfront SE, 8. TFSE. A döntőben: Vasas-GEAC 45:24.
 
Férfi tőrcsapat, 15 induló: 1. Törekvés (Bényei Erik, Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Nagy Balázs, edzők: Beliczay Sándor, Mazza Lorenzo, Szirmai Benedek), 2. UTE, 3. Építők, 4. Honvéd, 5. MTK, 6. Zalaegerszegi VE, 7. Budakalász, 8. UTE 2. A döntőben: Törekvés-UTE 45:34.
 
Női párbajtőrcsapat, 13 induló: 1. BVSC (Borsody Emma, Honti-Kiss Dominika, Révész Julianna, Szabó Laura, edzők: Andrásfi Tibor, Kovács Iván), 2. OMS Tata, 3. Honvéd, 4. AVA Békéscsaba, 5. Vasas, 6. SZL Bau Balaton, 7. Fless, 8. MTK. A döntőben: BVSC-OMS Tata 45:40.
 
Női kardcsapat, 8 induló: 1. BVSC (Kelecsényi Mirabella, Mikulik Júlia, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata, edzők: Bódy István, Fehér Gábor, Gulácsi Ferenc, Varga József), 2. MTK, 3. UTE, 4. Kárpáti, 5. BVSC 2, 6. TFSE, 7. Vasas, 8. Nagykanizsa. A döntőben: BVSC-MTK 45:39.
 

Női tőrcsapat, 9 induló: 1. UTE (Gólya Fruzsina, Kreiss Fanny, Mohamed Aida, Schmél Viktória, edzők: Feczer Viktor, Kreiss Gábor, Solti Antal), 2. Honvéd, 3. Törekvés, 4. Terézváros, 5. MTK, 6. Budakalász, 7. UTE 2, 8. Terézváros 2. A döntőben: UTE-Honvéd 38:37. 

 
Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM