Kinevezések a tőr szakágban

dec 19, 2018 | Archív

Személyi kérdésekről is döntött a Magyar Vívó Szövetség elnöksége az év utolsó elnökségi ülésén. Szirmai Benedeket bízták meg a férfi tőr szakág vezetésével, és női tőrben is új vezető lesz.

A Csampa Zsolt elnök vezette, kedd kora esti ülés legfontosabb napirendi pontja a lejáró szerződésű válogatott edzők kinevezései voltak. A rendkívül sikeres riói olimpia után, 2017. januárjától két plusz kétéves szerződéseket kötött az MVSZ a különböző korosztályok válogatott edzőivel, akiket akkor pályázatok alapján, majd elnökségi döntéssel választottak ki. 

A két esztendő lejárt, és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány elmondta, hogy véleménye szerint a rendszer alapjaiban nagyon jól működik. A fegyvernemi vezetőedző összefogja szakágát, irányítja azt, és a junior, illetve a kadet válogatott edzővel közösen dolgozva átlátható, és szakmailag értékes hármas egységet alkot. Ezért szerinte az alapokon nem szabad változtatni. Csampa Zsolt elnök egyes fegyvernemekkel kapcsolatosan, illetve az idei felnőtt világbajnokság eredményessége kapcsán kritikával élt, ugyanakkor azt javasolta, hogy a tőr fegyvernem kivételével a válogatott edzők plusz két éves szerződését léptesse életbe az elnökség. Azzal a kitétellelel, hogy a nyári, budapesti kvalifikációs világbajnokság után, a szezonban történtek függvényében tárgyalja újra a testület a személyi kérdéseket. Ezt az elnökség egyhangúlag megszavazta – azaz férfi és női kardban, illetve férfi és női párbajtőrben ugyanabban a felállásban folytatódik tovább a válogatottaknál a szakmai munka. 

Tőrben azonban nem. A férfiaknál Érsek Zsolt korábbi vezetőedző a nyári Európa-bajnokság után elköszönt, és a női vezetőedző, Marco Goncalves is úgy döntött, hogy a jövő év elejétől klubjában, a Honvédban szeretné folytatni a szakmai munkáját. Az elnökség úgy ítélte meg, hogy férfi tőrcsapatban nem reális az olimpiai szereplés kiharcolása, erre inkább egyéniben, személy szerint Dósa Dánielnek van esélye. Mivel az ő szakmai munkáját az a Szirmai Benedek is irányítja, aki a junior korosztály válogatott edzője, ezért az elnök azt a javaslatot tette, hogy ebben az egy fegyvernemben vonják össze a két pozíciót. A felnőtt és a junior válogatott edzői posztra a fiatal mestert, Szirmai Benedeket javasolta, akinek munkáját kadet válogatott edzőként Szabados Kristóf segíti. Az elnökség ezt egyhangúlag támogatta. Benedeknek gratulálunk, munkájához sok siket kívánunk!

Más a helyzet azonban női tőrben, ahol nagyon nehéznek, de elérhetőnek tűnik csapatban az olimpiai kvalifikáció kiharcolása. Mivel januárban máris fontos versenyek lesznek, így az elnökség elvetette az újabb pályáztatási procedúrát. A szakmai bizottságot kérte fel arra, hogy péntek délig tegyen konkrét személyi javaslatot arra, hogy ki, illetve kik vezessék a jövőben a női tőr szakágat.

Tekintettel arra, hogy péntek délután rendezi az MVSZ a Magyar Vívás Napját, az elnökség az ünneplés mellett dolgozni is fog, megtárgyalja a javaslatot, és január elsejétől már új vezetője lesz a női tőr szakágnak!

Utolsó napirendi pontként egy korábbi nagymúltú, patinás fővárosi klubot, a MAFC-ot vette fel tagjai közé az MVSZ, majd Csampa Zsolt elnök szóban is meghívta az elnökség valamennyi tagját a csütörtöktől szombatig tartó országos bajnokságra, és a pénteki Magyar Vívás Napjára a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.