Kis kazanyi kitekintő 2.

júl 10, 2014 | Archív

Világbajnokság előtti beharangozónk második részében az elmúlt évtized világversenyeit vesszük górcső alá - természetesen magyar szempontból. Ennek alapján megerősíthető az

Világbajnokság előtti beharangozónk második részében az elmúlt évtized világversenyeit vesszük górcső alá – természetesen magyar szempontból. Ennek alapján megerősíthető az előző részben tett megállapításunk: a három érmet egy arannyal aláírnánk, sportágunk ezen esetben jobban teljesítene az évtized átlagánál. De miért ne teljesítene akár ennél is jobban, HAJRÁ, MAGYAROK!

 

Előző írásunkban a szezon eredményei alapján játszottunk a számokkal, és latolgattuk az esélyeket összességében és fegyvernemenként egyaránt. Megállapítottuk, hogy 5 versenyszámban 5-7 éremesélyes versenyzőnk vagy csapatunk van – emellett nem zártuk ki az esetleges „meglepetésembereink, meglepetéscsapataink” bravúrját sem. 

 

Ezúttal az elmúlt évtized éremtermését idézzük fel, és ennek alapján összegzünk – persze, kizárólag a számok segítségével. Felidézünk szép emlékeket és kevésbé szépeket, és őszintén bízunk abban, hogy a kazanyi világbajnokság után előbbiek lesznek majd túlsúlyban. Kezdjük a legutóbbi tíz év világversenyének magyar éremtáblázatával!
 
                                                  Arany                             Ezüst                                     Bronz
2013., Budapest           1 (ffi pbt.csapat)                       –                   2 (Szilágyi Áron, Szász Emese)
2012., London, Kijev    1 (Szilágyi Áron)                      –                                      1 (ffi pbt.csapat)
2011., Catania                          –                       1 (ffi pbt.csapat)                                       
2010., Párizs                             –                      1 (Szász Emese)       2 (ffi pbt.csapat, Boczkó Gábor)
2009., Antalya                    –        1 (ffi pbt.csapat)    3 (ffi kardcsapat, Decsi Tamás, Nagy Orsolya)
2008., Peking                       –                                            –                             1 (Mincza-Nébald Ildikó)
2007., Sztpétervár   2 (Kulcsár Krisztián,ffi kardcs.)    –                 2 (ffi pbt.csapat, Mohamed Aida)
2006., Torino               1 (Nagy Tímea)         1 (Nemcsik Zsolt)      2 (Mohamed Aida, Szász Emese)
2005., Lipcse                         –                         1 (női pbt.csapat)   2 (női kardcsapat, Knapek Edina)
2004., Athén, NY       1 (Nagy Tímea)     2 (Nemcsik Zsolt, férfi pbt.csapat)         –
 
És akkor próbájunk meg mindebből következtetéseket levonni… Talán a legfontosabb: milyen jó érzés látni és leírni már visszavonult klasszisaink, Nagy Tímea, Mincza-Nébald Ildikó, Kulcsár Krisztián, Nemcsik Zsolt és Nagy Orsolya nevét! Köszönjük, köszönjük és még egyszer köszönjük!
 
A másik: nem minden fán terem arany. Hogy rögtön magyarázzuk is a jókora képzavart: az elmúlt tíz évben ötször nyertünk aranyat, ötször nem. Úgyhogy az a dogma, mely szerint első helyezés nélkül eleve kudarcra ítéltetett a magyar vívószereplés, már nem állja meg a helyét. Tudomásul kell venni, hogy 1975-ben, amikor a budapesti rendezésű vb-n súlyos kudarcként éltük meg az arany nélküli befejezést, még 30-40 ország vetélkedett a medálokért. Kazanyban az előzetes hírek alapján 110 nemzet legjobbjai lépnek majd pástra. El kell fogadni például azt, hogy az az Egyesült Államok és Kína, melyen még húsz éve is elnézően mosolyogtunk, ma négy-négy fegyvernemben is előttünk tart – legalábbis a ranglisták alapján. És büszkének kell lenni arra, hogy a sportág két korábbi nagyhatalma, a francia és a német, az utóbbi években mögénk került az eredmények tekintetében! Ugyanakkor természetesen tenni kell azért, hogy még előrébb lépjünk, és nagyon kell örülni minden egyes aranyéremnek, éremnek. 
 
Érdemes egy kicsit fegyvernemként is boncolgatni az eredményeket. Ebből kitűnik az, amit pontosan tudunk, hogy tőrben finoman szólva is nagy az elmaradásunk, az urak lassan emberöltő óta nem állhattak dobogón, a hölgyeknél hét éve nincs érem. A kard és a párbajtőr nagyjából felesben osztozik a medálokon – azért az epézők viszik a prímet… – reméljük, lesz min osztozni Kazanyban is! 
 
Érdekesség, hogy hat olyan vívónk lép pástra Oroszországban, aki már nyert egyéniben világbajnoki vagy olimpiai érmet: Szilágyi Áron, Szász Emese, Boczkó Gábor, Knapek Edina, Decsi Tamás és Imre Géza. (Utóbbi ugyan nem szerepel táblázatunkban, de az 1996-os atlantai bronzáról semmi esetre se feledkezzünk meg!) A pást mellett pedig további három olyan nagyszerű szakember segíti a mieinket, akik korábban vívóként is elérték ugyanezt. A sort nyilván a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győzővel kell kezdeni, majd Mincza-Nébald Ildikóval és Kovács Ivánnal folytatni. (Megint csak érdekesség, hogy mindhárman a női párbajtőr szakágban dolgoznak!) Kazanyban nem lesz ott, de az olimpiai és világbajnok MOB-főtitkár, Szabó Bence is érintett, a fiatal és nagyreményű kardozó, Szatmári András mestere. De nem kell szégyenkeznie Navarrete Józsefnek sem, a férfi kardozók válogatott edzője egyéni olimpiai negyedik helyezése mellett csapatvilágbajnok… Ejtsünk szót a „mesterklasszisokról”! Szőcs Bertalan, a „legenda”, aki a világbajnokság alatt ünnepli nyolcvanadik születésnapját, miközben férfi párbajtőr egyéniben izgulhat tanítványa, Szényi Péter sikeréért. Fantasztikus! No meg szurkolhat a vejének is! Udvarhelyi Gábor nemcsak azzal büszkélkedhet, hogy az újdonsült egyéni Európa-bajnok Rédli András mestere, hanem hogy a világbajnok férfi párbajtőrcsapat vezetőedzője. És a sort zárjuk azzal a Somlai Bélával, aki a magyar vívósport egyedüli aktív olimpiai bajnokának, Szilágyi Áronnak a mestere, és a férfi kardozók vezetőedzőjeként is figyeli tanítványának minden rezdülését a nap 24 órájában.
 
Úgyhogy: büszkék és erősek vagyunk!
 
Az elmúlt évtized világversenyein 28-szor állhattunk dobogóra, tehát 2,8 a magyar éremtermés átlaga, ebből 6 az arany (0,6-os átlag). Azaz azon legutóbbi megállapításunk, mely szerint a budapesti világbajnoki szereplés sikeresnek tekinthető (aranyérem és éremszám terén egyaránt), teljesen helytálló. És akkor még nem is említettük azt, hogy a kimagasló színvonalú rendezés egyértelmű sportdiplomáciai előrelépést jelentett. Érdemes azt is megemlíteni, hogy négynél több érmet egyszer sem sikerült hazahoznunk, és akadt olyan esztendő – ráadásul kettő, az olimpiai 2008 és 2011 -, amikor egyetlen medál jutott nekünk, és az sem arany volt. Emeljük ki külön férfi párbajtőrcsapatunkat, amely öt egymást követő világbajnokságon állhatott dobogóra! Hihetetlen bravúr, jöhet a folytatás!
 
Nem lehet más a célkitűzés, minthogy ezeket az átlagokat Kazanyban felül kell múlni, mert a magyar vívás – köszönhetően természetesen a sportágfejlesztési kormányprogramnak is – igenis jó úton halad. Demagóg befejezés lenne azt állítani, hogy igazolja ezt a 2014-es esztendő sosem látott utánpótlás éremesője. Mégis, kívánjuk azt a „nagyoknak”, hogy legyen csak fele annyi örülnivalójuk Kazanyban, mint idén a „kicsiknek” volt az év korosztályos világversenyein. És akkor nagyon sikeres lesz a 2014-es felnőtt világbajnokság!
 
Szurkoljatok velünk, HAJRÁ, MAGYAROK!

 

2014. július 10.

 
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események