Knapek Edina nyolcadik – a férfi kardozók nyolcban

júl 16, 2015 | Archív

A moszkvai világbajnokság negyedik napján befejeződtek az egyéni versenyek, és megkezdődtek a csapatviadalok. Egyéniben a tőrözőknél avattak bajnokokat, a legjobb magyar szereplés Knapek

A moszkvai világbajnokság negyedik napján befejeződtek az egyéni versenyek, és megkezdődtek a csapatviadalok. Egyéniben a tőrözőknél avattak bajnokokat, a legjobb magyar szereplés Knapek Edina nevéhez fűződik, aki nagyszerű vívással lett nyolcadik. Csapatban a kardozók léptek pástra – pénteken a legjobb 8 válogatott folytathatja, a férfiaknál a magyarokkal, a hölgyeknél a mieink nélkül.

 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Azért a szerda késő este, de még talán a csütörtök délelőtt is egy kicsit Imre Gézáról szólt. Vagy inkább nagyon. Este az újdonsült párbajtőr egyéni világbajnokunk a döntő után egyetlen pohár sör mellett ünnepelt egy picit a régi világbajnok társakkal (Kovács Iván, Kulcsár Krisztián), az újabb világbajnok társakkal (Boczkó Gábor, Rédli András), a mesterekkel (Udvarhelyi Gábor, Dancsházy-Nagy Tamás, Gelley István), no meg az egész nap köröm- és torkaszakadtáig szurkoló elnökkel (Csampa Zsolt), és megható módon mondott köszönetet mindenkinek, aki segítette őt ezen a napon, no meg az elmúlt években. Aztán csütörtökön pedig a csapat központi telefonja csörgött egész nap, és próbáltunk időpontot találni, amikor a regenerálódni próbáló aranyérmes a honi média rendelkezésére áll. Mondhatnánk, hogy a népszerűség átka, de ennél kellemesebb teher aligha lehet Géza számára…

 

Nekünk szintén jólesett visszagondolni az előző nap történtekre – no meg fogadni a külföldi delegációk gratulációját -, azonban erre nem sok idő jutott, mivel az Olimpyiski pástjain javában zajlottak a vb utolsó egyéni és első csapat versenynapjának történései. 
 
Rossz hírnek számított mindjárt reggel, hogy női tőrben Mohamed Aida és Varga Gabriella mindjárt a 64-es tábla első körében összekerült egymással. Nagy balszerencse, hiszen mindketten eséllyel pályáznak a riói kvalifikációra. Kettejük párharcát ezúttal Gabi nyerte 15:10-re, ugyanakkor a folytatásban, a 16 közé kerülésért az olasz Batinit túlzottan elengedte csörtéje elején, és 1:9-ről ugyan elismerésre méltóan talpra állt, két tusra is feljött, de fordítani már nem tudott (10:15). 
 
Jó hírnek számított Dósa Dani szereplése férfi tőrben. Igaz ez még akkor is, ha a 19 éves magyar 15:10-re kikapott a 64 között Cadot-tól. Persze, a remek franciának csak a neve ajándék, vele összekerülni korántsem az, de Dani jól tartotta magát, szép tusokat adott, és ha kicsit nagyobb rutinnal, felnőttverseny tapasztalattal rendelkezik, akkor akár még kellemesebb meglepetést is szerezhetett volna. De lesz ez még így is! (Egyúttal ezen passzusnál hadd kérjünk elnézést Németh Andristól, aki a tavalyi vb-n a főtáblán búcsúzott, holott azt írtuk, akkor oda nem jutott be magyar!)
 
Rossz hírnek számított a női kardcsapat tizedik helye. Miután a legjobb 16 közé jutásért jól sikerült a bemelegítés Dominika ellen (45:35), következett a nyolcaddöntőben Olaszország. A két válogatott a júniusi, montreux-i Európa-bajnokságon a negyeddöntőben találkozott, és akkor az itáliaiak biztosan nyertek. Sajnos, most úgyszintén, ráadásul a meccs forgatókönyve is kísértetiesen hasonlított. Az olaszok mindjárt az elején jelentős előnyre tettek szert, az első részgyőzelmet akkor sikerült aratnunk, amikor már régesrég eldőlt a mérkőzés… Ezúttal Márton Panka, az újdonsült világbajnoki bronzérmes sem tudott vezéregyéniséggé lenni, a többiek esetében pedig ez sajnos szóba sem jöhetett. Mindez számszerűsítve egy 25:45-öt jelentett, és alsóházi folytatást. Ott előbb egy szoros győzelem következett Németországgal szemben (45:43), majd egy sima siker Hongkong ellen (45:28). Sajnos, a végére a szájíz sem maradt kellemes, ugyanis a kilencedik helyért egy 45:42-es vereséggel, azaz tizedik hellyel búcsúzott a világbajnokságtól a Garam Nóra, Márton Anna, Mikulik Júlia, Várhelyi Anna összeállítású válogatott. Mindez azt jelenti, hogy a csapat részére az olimpiai részvétel kiharcolása, ettől kezdve sokkal inkább tűnik rózsaszínű álomnak, mint elérhető célnak.
 
Jó hírnek számított a férfi kardcsapat nyolc közé jutása. Ez ugyan egy magyar férfi kardválogatott esetében joggal tekinthető alapnak, csakhogy a párosításunk igen balszerencsésen alakult. Az ausztrálok elleni bemelegítés után (45:16) ugyanis az ukránok vártak ránk a nyolcaddöntőben. Akik rendkívül kellemetlen ellenfelek, olyannyira, hogy például a budapesti Zarándi Csaba csapat Világkupán le is győztek bennünket. Most nem! Helyesebben szólva majdnem… A harmadik helyen Decsi Tominak, majd a helyette beálló Gémesi Csanádnak nem ment, így aztán Szatmári Andrásnak és Szilágyi Áronnak kellett rendbe tennie a dolgokat. De azért csapat a csapat, hogy ez sikerüljön! Andris jól vívott, Áron pedig klasszisteljesítményt nyújtott, így végül fordulatos meccsen 45:43-ra nyertünk. A pénteki folytatásban a negyeddöntőben az oroszok következnek, ahol a bivalyerős ellenfél mellett a hazafelé fújó bírói hátszéltől is kell tartanunk – lásd még lentebb…
 
 Edina (balra) először a nála magasabban rangsorolt francia Guyart győzte le remek vívással…
 
És akkor hátra van még a nap legjobb híre: Knapek Edina káprázatos teljesítménye, ami nyolcadik helyet ért, na de hogyan?! Kezdődött úgy, hogy egy felejthető asszóban, de végig vezetve, biztosan győzte le 15:8-ra a mexikói Rebolledót. Majd az újabb akadályt már egy kiemelt, méghozzá a francia Guyart jelentette. A csörtét végig Edina irányította, rendkívül tudatosan és fegyelmezetten vívott, és két-három tussal rendre vezetett is. Csakhogy a francia váltott, és a vívóidő lejártakor 9:9-et mutatott az eredményjelző. A hosszabbításban viszont ismét Edina következett, és egy villámgyors szúrással, egylámpás találattal befejezte az asszót. Jöhetett a nyolcaddöntő, a hatszoros olimpiai bajnok szuperklasszis olasz Vezzalival szemben. Akinek halvány esélye sem volt! Vezzali az első tusát a második harmad utolsó másodperceiben szúrta, amikor Edina már 5:0-ra vezetett! De izgulni egy másodpercre sem kellett a folytatásban sem – peresze azért mi izgultunk… Marco Goncalves tanítványa kirobbanó formában vívott, kétséget sem hagyott afelől, hogy ki nyeri az asszót – az itáliai “Nagyasszony” 13:7-nél hajtott fejet, és fogott kezet. Ezzel összejött a bravúros negyeddöntő, csakhogy az étvágy megnőtt, és az ellenfél, az egyéni világbajnok, szülés után visszatérő orosz Sanajeva sem tűnt erősebbnek a két, már legyőzött tőrözőnél. A páston viszont eleinte változott a helyzet, mire Edina megtalálta az orosz vívásának az ellenszerét, már 2:7 volt az állás. A Honvéd vb-bronzérmese ekkor hosszú és eredményes zárkózásba kezdett, melynek eredményeként az utolsó harmad közepén, 11:11-nél beérte az oroszt. Aztán hogy mi lett volna a reális végeredmény, azt sosem tudjuk meg… Csak az a biztos, hogy Sanajeva 15:12-re nyert, miután a bírók őt hozták ki győztesen. Történt először, hogy megadtak a javára egy olyan tust, amit páston kívül adott, majd az utolsó akciónál Edina kristálytiszta ütés szúrását fordítva ítélték meg. Nem szeretnénk ellenségképet keresni, csak a tényeket rögzítjük. Moszkvában másodszor fordult elő – miközben egyébként semmi panaszunk nem lehet a zsűriskedésre -, hogy hazai vívó segítséget kap velünk szemben. Így kapott ki szorosan Szatmári Andris a későbbi világbajnok Jakimenkótól, és most Edina Sanajevától. Az első esetben egyiptomi, a másodikban kuvaiti zsűri bíráskodott. Jelen esetben ráadásul ahhoz, hogy az utolsó tust így ítéljék meg, vagy nagyon-nagyon rosszul kellett látni az akciót, vagy… De hagyjuk is ezt – bár Edinának minden bizonnyal nagyon nehéz lesz túltennie magát a történteken -, elvégre a nyolcadik hely is nagyon szép teljesítmény, teljesen egyértelmű, hogy Knapek Edina is bejelentette igényét a riói repülőjegyre. 
 
 …Majd ennek érrthetően örült is!
 
Ezzel véget értek számunkra a világbajnokság egyéni versenyei, melyet a magyar küldöttség nagyszerűen zárt. Az 1 arany- (Imre Géza) és 1 bronzérem (Márton Anna), valamint a két további döntős helyezés (Szilágyi Áron, Knapek Edina) igen jó produktumnak számít. Pénteken a kardozók befejezik csapatversenyeiket, párbajtőrben pedig a negyeddöntőig jutnak el a válogatottak – reméljük újabb szép napunk lesz Moszkvában!
 
 A sportág legnagyobb élő alakjának, Vezzalinak pedig esélye sem volt ellene, itt éppen a támadását hárítja Edina!
 
Eredmények. Világbajnokság, Moszkva. Női tőr egyéni, 106 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Varga-Mohamed 15:10, Knapek-Rebolledo 15:8.
A legjobb 16 közé jutásért: Knapek-Guyart (francia) 10:9, Varga-Batini (olasz) 10:15.
Nyolcaddöntő: Knapek-Vezzali (olasz) 13:7.
Negyeddöntő: Knapek-Sanajeva (orosz) 12:15.
Végeredmény: 1. Deriglazova (orosz), 2. Sanajeva (orosz), 3. Prescod (amerikai) és Errigo (olasz), …8. Knapek Edina (edző: Marco Goncalves, válogatott edző: Érsek Zsolt), …30. Varga Gabriella, …36. Mohamed Aida, …86. Jeszenszky Szilvia.
 
Férfi tőr egyéni, 157 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Cadot (francia) 10:15.
Végeredmény: 1. Ota (japán), 2. Massialas (amerikai), 3. Akmatkuzin (orosz) és Meinhardt (amerikai), …41. Dósa Dániel, …71. Szabados Gábor, …91. Németh Gábor, …107. Szabados Kristóf.
 
Női kardcsapat, 23 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Dominika 45:35 (Márton +7, Várhelyi +6, Mikulik +2, Garam -5).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Olaszország 25:45 (Mikulik -4, Márton -5, Várhelyi -11).
A 9-16. helyért: Magyarország-Németország 45:43 (Mikulik +6, Márton -2, Várhelyi -2).
A 9-12. helyért: Magyarország-Hongkong 45:28 (Várhelyi +12, Mikulik +4, Márton +1).
A 9. helyért: Magyarország-Azerbajdzsán 42:45 (Várhelyi +3, Mikulik -2, Márton -4).
 
Férfi kardcsapat, 30 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztrália 45:16 (Szatmári +11, Szilágyi +8, Gémesi +6, Decsi +5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:43 (Szilágyi +10, Szatmári +4, Gémesi -4, Decsi +8). 

2015. július 16.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.