Koch: ezt aztán jól kifőzte!

jan 27, 2017 | Archív

Koch Máté heidenheimi teljesítményére nehéz szavakat találni, de megpróbáljuk! A Vasas 17 és fél éves párbajtőrözője, Halla Péter tanítványa a felnőtt Világkupa-versenyen a

Koch Máté heidenheimi teljesítményére nehéz szavakat találni, de megpróbáljuk! A Vasas 17 és fél éves párbajtőrözője, Halla Péter tanítványa a felnőtt Világkupa-versenyen a legutóbbi két olimpia aranyérmesét, és egy kétszeres egyéni világbajnokot legyőzve lett bronzérmes. Eszméletlen…!

Ha Koch Máté nem egy “későkamasz”, jósvádájú 17 és fél éves fiatalember lenne, hanem egy hasonló korú széphölgy, akkor nem lenne nehéz dolga a tollforgatónak, elvégre tündérmeséről számolhatna be. A Koch Máté és a tündérmese kifejezés így, együtt azonban kissé disszonáns, így maradjunk mondjuk a “vitézi hőstett” jelzős szerkezetnél. De igazából mondhatjuk azt is: szenzációs, fantasztikus, hihetetlen…

Koch Máté legyőzte a londoni olimpiai bajnok után a riói győztes koreai Parkot…

Kezdjük azzal, hogy mondunk néhány szót Mátéról! Halla Péter tehetséges tanítványa elsőéves junior. Kadetként tavaly tagja volt az Európa-bajnok csapatnak, most a junior ranglistán a negyedik helyen állt, a felnőttön pedig a tizediken. A hazai versenyeken szépen szerepelt, egyéni nemzetközi eredménye is akadt, egyszer 16 közé jutott ebben a szezonban. Nem felnőttben, juniorban… A felnőtt mezőnyben eddig kétszer indult, egyszer a 123., másszor a 150. helyen zárt. Így kezdődött a heidenheimi Vk-verseny, ahol a 64 között először Siklósi Geri kapott ki a spanyol Pereirától (12:15), majd Berta Dani a kolumbiai Rodrigueztől (14:15). 

…majd a kétszeres egyéni világbajnok észt Novoszjolovot, …

Maradt egykeként a mieink közül Máté. Aki egyébként már csütörtökön kirobbanó formában vívott, a csoportkörben megszúrni is alig tudták, és a legjobb indexszel jutott a 64-es főtáblára. Kellemes meglepetés, gondoltuk, de akkor mit mondjunk most! Az első körben a kínai Tan tanulhatott tőle, sima 15:6 lett a vége. Utána viszont következett a londoni olimpia bajnoka, a venezuelai Limardo Gascon. Na, ez már egy kicsit szorosabb lett, de 15:12-re ismét Máté győzött. London bajnoka letudva. Csakhogy jött a riói aranyérmes, a koreai Park. Ezt már tényleg nem hittük volna, de a magyar tehetség ismét győzött. És megint 15:12-re. Itthonról, a számítógép előtt dörzsöltük a szemünket, de sok időnk nem volt rá. A nyolc közé jutással is szenzációt szolgáltató fiatalember ezúttal egy kétszeres egyéni világbajnokkal, az észt Novoszjolovval találkozott. Na, ez már még szorosabb volt. De megint nyert Máté! 15:14 lett a vége, és ezzel bejutott a négyes döntőbe. A következő “torony” – a szó szoros értelmében is, a francia Borel volt. Ő “csak” csapatban olimpiai bajnok, egyben aktuális egyéni Európa-bajnok. Ellene már nem sikerült, de Máté az emelt páston is nagyszerűen helytállt. A vége 12:15 lett, és ezzel a fiatal magyar párbajtőröző bronzérmet nyert, no meg átírta a magyar felnőtt és junior ranglistát… Neki és mesterének, válogatott edzőjének, egyaránt őszintén gratulálunk!

…majd fogadhatta mestere, Halla Péter gratulációját.

A heidenheimi Vk szombaton a csapatversennyel folytatódik, a mieink a 16 közé jutásért Romániával találkoznak. 

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Heidenheim, 310 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Tan (kínai) 15:6, Siklósi-Pereira 12:15, Berta-Rodriguez (kolumbiai) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Limardo Gascon (venezuelai) 15:12.

Nyolcaddöntő: Koch-Park S. (koreai) 15:12.

Negyeddöntő: Koch-Novosjolov (észt) 15:14.

Elődöntő: Koch-Borel (francia) 12:15.

Végeredmény: 1. Park Kjung (koreai), 2. Borel (francia), 3. Koch Máté (edző: Halla Péter, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Kano (japán), …41. Siklósi Gergely, 42. Berta Dániel, …77. Szényi Péter, …93. Buta Levente, …104. Peterdi András, …128. Nagy Dávid, …130. Somfai Péter, …171. Bányai Zsombor, …179. Cho Taeun Sándor, …223. Andrásfi Tibor, …231. Bakos Bálint.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események