Koch Máté bravúr után az iskolapadban

jan 31, 2017 | Archív

A hétvége vívószenzációját - talán egyik itthoni sportszenzációját is… - a 17 és fél esztendős Koch Máté szolgáltatta. Az elsőéves junior párbajtőröző a heidenheimi felnőtt

A hétvége vívószenzációját – talán egyik itthoni sportszenzációját is… – a 17 és fél esztendős Koch Máté szolgáltatta. Az elsőéves junior párbajtőröző a heidenheimi felnőtt Világkupa versenyen bronzérmet nyert úgy, hogy legyőzte a szakág legutóbbi két egyéni olimpiai bajnokát, majd az éremért egy kétszeres egyéni világbajnokot. A Vasas kadet Európa-bajnokával beszélgettünk. 

Mátét kedden már a gimnáziumban, éppen becsöngetéskor értük el telefonon, ezért gyorsan megbeszéltük, hogy a következő óra után beszélünk majd. Így is történt, és ha már ekképpen alakult, először azt kérdeztük, hogy mit szóltak a történtekhez a suliban.

“Mindenki odavolt, de tényleg. Nagyon kedvesek voltak, a tanárok szintén gratuláltak, tudtak az eredményemről. Tán azért is, mert a Testnevelési Egyetem gimnáziumába járok. Egyékbént még soha, közel ennyi üzenetet nem kaptam, nagyon kellemesen meglepődtem, mennyien írtak és örültek a sikeremnek.” – mesélte Máté, aki eddig felnőtt Vk-n 64 közé sem került, de a juniorok között sincs döntője – legalábbis eddig… Miután megtudtuk tőle, mit szóltak az iskolában, arra voltunk kíváncsiak, hogy miként fogadták az eredményt a szakemberek. Elvégre Máté mestere, Halla Péter, valamint Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány egyaránt ott volt Heidenheimben, a nagyon erős, 310 indulós versenyen. 

“A Mester végig ott volt a pást mellett, és azt hiszem, nagyon örült az eredményemnek. Majdnem annyira, mint én. De Tamás bá’ és a szövetségi kapitány is rendkívül kedves volt, mindenki segített, és gratulált. Azért azt hiszem, kicsit meglepődtek, igaz, én úgyszintén…”

Koch Máté világsztárok társaságában a heidenheimi dobogón.

Mátét természetesen arra is megkértük, hogy idézze fel, ő miként élte meg a két, számára nyilván örökre felejthetetlen heidenheimi napot. 

“Próbáltam a csoportmérkőzésekre nagyon koncentrálni. Ha ott veretlen marad az ember, akkor három, nagyon nehét direkt kieséses, tizenöt tusos asszó levívását ússza meg. Nagyon jól ment a versenyzés az első napon is, a legjobb indexszel kerültem be a 64 közé. Aztán másnap először egy kínait sikerült legyőznöm, és ettől kezdve tényleg nem volt semmiféle veszítenivalóm… Jöttek az olimpiai bajnokok, először a venezuelai Limardo Gascon. A győztes asszóim közül ezt éreztem a legnehezebbnek, nagyon nagy csata volt. A riói győztes koreai Park ellen nagy megtiszteltetésnek éreztem a mérkőzést, pláne hogy sikerült nyernem. Aztán jött a hab a tortán, legyőztem a kétszeres világbajnok észt Novosjolovot is. Nem éreztem esélytelennek az elődöntőben sem magam a szintén olimpiai aranyérmes francia Borel ellen, de az újabb lépés már nem jött össze. Este, a verseny után vasasos klubtársaimmal és a mesteremmel megünnepeltük a számomra is váratlan eredményt, de most már nyakamon az újabb feladatok, úgyhogy dolgozunk tovább.”

Mivel lassan kezdődött a következő óra, lezártuk a beszélgetést. Pontosabban azzal búcsúztunk Koch Mátétól, hogy junior ranglista másodikjaként, a felnőtt ranglista negyedikjeként hogyan tervezi a jövőjét. 

“Úgy vélem, a közeli hetekben elsősorban a korosztályos feladatokra kell koncentrálnom. Hamarosan Udinében lesz junior Világkupa, egyidőben a felnőtt vancouveri versennyel. Nem én döntöm el, hogy hová utazom, de szerintem Udinéban a helyem, a korosztályos Eb-n és vb-n szeretnék jól szerepelni. Aztán ha minden optimálisan alakul, akkor a junior szezon után következhetnek a felnőtt versenyek is. Én állok elébe…”

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események