Köszöntötték az olimpiákon sikeres sportolóinkat és edzőinket

szept 23, 2016 | Archív

A Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János államfő és Kövér László házelnök, a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte pénteken a

A Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János államfő és Kövér László házelnök, a Pesti Vigadóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte pénteken a riói olimpián és paralimpián sikeres sportolóinkat – így vívóinkat, mestereinket is. Országunk vezetői magas állami kitüntetéseket nyújtottak át legjobbjainknak. 

Forrás: MTI, mob.hu, hunfencing.hu

Az olimpiai és paralimpiai sikerek összekötik a magyarokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, ahol Áder János államfővel és Kövér László házelnökkel állami kitüntetésben részesítette a riói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett sportolókat.

„Amikor önök dobogóra lépnek, nagyszerű és határtalan érzés magyarnak lenni, amely összeköt minket, Erdélytől a Felvidékig, Ausztriától Amerikáig” – fogalmazott a Kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt a kormányfő.

Mint mondta, az olimpiai, paralimpiai érmesek az egész nemzet példaképei lettek, „a mi hőseink, akiktől megtanulhatjuk, hogyan győzhetjük le lovagias küzdelemben ellenfeleinket”.

szasz-emese-ov Emesét és társait az ország első emberei köszöntötték.

Közölte: meggyőződése, hogy ma Magyarországon egy kisgyermek nem sportösztöndíjak vagy új sportlétesítmények miatt kel fel hajnalban edzésre indulni, hanem hogy ő lehessen egyszer az új Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Szász Emese vagy éppen Cseh László.

Ahhoz persze, hogy a legjobbak és a legelszántabbak elérhessék céljukat, kellenek úszómedencék, csarnokok, ösztöndíjak és példaképek is – tette hozzá. Azt ígérte, a kormány ezután is mindent megtesz azért, hogy minél több gyermek léphessen erre az útra. Orbán Viktor szerint az olimpia megrendezéséért vívott küzdelemben is talán a magyar olimpikonok és paralimpikonok lehetnek a legjobb példaképek. A „közös álomnak”, az olimpia megrendezésének megvalósítása „egyre közelebb araszolgat” – jegyezte meg. „Ha azzal a lelkesedéssel és kitartással dolgozunk a budapesti olimpiáért, amit Rióban önöktől láttunk (…), ha sikerül a fülünk mellett elengedni a cinikusok huhogását, és ha a szerencse is meglesz hozzá, akkor Dávid legyőzhet két Góliátot is” – utalt a Budapest mellett a 2024-es nyári játékok megrendezésére pályázó másik két városra, Párizsra és Los Angelesre.

Riói büszkeségeink: Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Szilágyi Áron, Rédli András, Osváth Richárd és Szász Emese.

A riói érmeseknek gratulálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: ami az olimpián történik, az egy versenyzőnek már csak a hegy csúcsára vezető ösvény legutolsó szakasza, igaz, a legmeredekebb, ahol már levegőt is alig kap az ember. „Most, amikor megemeljük a kalapunkat az összes kijutott versenyző előtt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen végeztek, magunk előtt látjuk sportolóink egész pályafutását: a végeláthatatlannak tűnő edzéseket, a versenyek hosszú sorát, izzadságot, könnyeket, sérüléseket, a kudarcok utáni újabb és újabb talpra állásokat” – mondta. Már az esélyig eljutni is rendkívüli teljesítmény – folytatta, megjegyezve, hogy nem mindenkinek sikerül „fülön csípni” ezt az esélyt például fáradtság vagy balszerencse miatt, egészségi vagy lelki okokból, vagy éppen egy vitatható bírói ítélet miatt. A játékokon érmet szerzők nem pusztán a legjobbak közé tartoznak saját sportágukban, hanem a legjobbak legkiválóbbjai – méltatta a dobogósokat.

A kormányfő azt is megjegyezte, hogy a magyar szurkolók néha igazságtalanok, de amilyen túlzásokra ragadtatják magukat egy-egy kudarc után, olyan „túláradóan hódolunk bajnokainknak”. „A kiegyensúlyozott, mértéktartó ítéletalkotás, ha sportról van szó, messze elkerül bennünket” – fogalmazott. Az éremtáblázaton elért magyar helyezést úgy kommentálta: ha azt összevetik az ország népességével, világpolitikai és -gazdasági súlyával, az eredmény még fényesebb.

Ezt megelőzően Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a Rio de Janeiró-i olimpián és paralimpián eredményesen szerepelt magyar edzőket a Pesti Vigadóban.

Büszkeségeink pénteken az alábbi kitüntetéseket vehették át a Parlamentben, illetve a Vigadóban. A Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetést kapott Kulcsár Győző, a Magyar Vívó Szövetség mesteredzője. A Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Dani Gyöngyi és Krajnyák Zsuzsanna kerekesszékes vívók,  Imre Géza és Szilágyi Áron, valamint Udvarhelyi Gábor, a Magyar Vívó Szövetség szövetségi kapitánya, mesteredzője.

szabo-tunde-kulcsar-gyozo Szabó Tündétől és Balog Zoltántól vehette át magas állami kitüntetését Kulcsár Győző.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Boczkó Gábor és Szász Emese, Beliczay Sándor, a magyar paralimpiai csapat válogatott edzője, valamint Feczer Viktor, a magyar paralimpiai csapat válogatott edzője. Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Osváth Richárd kerekesszékes vívó és Decsi András, a Magyar Vívó Szövetség válogatott edzője.

Kimagasló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Dancsházy-Nagy Tamás, a Magyar Vívó Szövetség válogatott vezetőedzője, valamint Rédli András és Somfai Péter. Magas színvonalú szakmai munkájáért Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Hajmási Éva kerekesszékes vívó, valamint Erdei Péter és Szirmai Benedek, a magyar paralimpiai csapat válogatott edzője. Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Veres Amarilla kerekesszékes vívó és Pákey Béla, a magyar paralimpiai csapat válogatott edzője.

VALAMENNYIÜKNEK SZÍVBŐL GRATULÁLUNK!!! 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események