Krajnyák Zsuzsi kerekes székes aranya és a csöndes Pünkösd

jún 9, 2014 | Archív

Nem a magyarokról szólt a strasbourgi Európa-bajnokság harmadik napja. A női kardozók és a férfi tőrözők versenyében nem a mieink számítottak esélyesnek, és nem is sikerült borítani

Nem a magyarokról szólt a strasbourgi Európa-bajnokság harmadik napja. A női kardozók és a férfi tőrözők versenyében nem a mieink számítottak esélyesnek, és nem is sikerült borítani a papírformát. Legjobban a női kardozó Garam Nóra szerepelt, aki a 14. helyen zárt. Ugyanakkor a kerekes székes női tőrözők remekeltek, Krajnyák Zsuzsi arany-, Juhász Vera bronzérmes lett. Kedden a férfi kardozók és a női tőrözők következnek, HAJRÁ, MAGYAROK!

Tudósításunk a VOLÁNBUSZ támogatásával készült.

 

Alaposan felgyorsultak az események a strasbourgi Európa-bajnokság harmadik napján. Ennek több oka is volt. Egyrészt a korábbiakkal szemben hétfőn már két számban avattak bajnokot, másrészt a párbajtőrt a kard váltotta reggel fél kilenckor. Márpedig az induló létszám és a fegyvernem tempója miatti különbségek okán reggel negyed 10-re már kijelenthettük: mind a 4 magyar lány bejutott a 32-be! Ezt akár sikerként is foghatnánk fel, elvégre ez eddig párbajtőrben nem sikerült. Csakhogy nem ugyanaz a 89 fős, illetve a 43 fős mezőnyben 32 közé kerülni.
 
Ettől függetlenül elégedett lehetett az ezt jól palástoló Gárdos Gábor fegyvernemi vezetőedző, ugyanis a csoportmérkőzéseken Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna és Várhelyi Kata egyaránt megnyugtató formában vívott. Ugyanez a nyugalom persze nem tükröződött a Mesteren, de az évközi eredmények tükrében igenis szép skalpokat szereztek a mieink.
 
Sok idő nem maradt a pihenésre, ugyanis rögtön kezdtek a férfi tőrözők, akiknél combosabb mezőny gyűlt össze, 76-an léptek pástra a Rhenus Sportaréna katlanában. A katlant azért nem a reggeli hangulatra kéretik érteni – bár a döntők valóban remek miliőben, ezres nézőszám mellett zajlanak -, hanem a hőmérsékletre. Ezen a környéken június közepén szinte soha nem tapasztalt meleg van, hétfőre például 36 fokot és tűző napot jósoltak, amivel bizony nem bír a légkondi. Sajnos, a selejtezőkben nem láttuk, hogy eljött volna a fegyvernem sorsfordító napja, melyet követően végre pozitív változás indul a felnőtt magyar férfi tőrvívásban. Szabados Gábor – a hazai ranglista első helezettje -, és a fiatal Dósa Dániel sajnos a csoportkört sem élte túl. Gábor öccse Szabados Kristóf, és s junior korú Németh András ezt teljesítette, sőt, utóbbit dicsérjük is meg, egyedüli magyarként pozitív mérleggel zárta a kört.
 
garamviv[1]
Garam Nóri (balra) győzelme az olasz Vecchi ellen jelentős skalpnak számít. Pünkösdre ennyi öröm jutott.
 
Következtek a hölgyek, akik esetében már pástra lépés előtt bosszankodhattunk. Pozitív mérlegül ellenére ugyanis egytől egyig rendkívül kemény ellenfelet kaptak. Két élversenyzőnk, Márton Anna és Várhelyi Anna például a világranglistát csapatban vezető orosz válogatott két erősségét, Jegorjant és Djacsenkót. Mártonnak némi esélye azért akadt (12:15), Várhelyinek kevesebb (7:15). Nem járt sokkal jobban húga, Várhelyi Kata sem. Ő szerepelt legjobban a csoportkörben, de 4/1-es mérlege ellenére a világranglista tizedikjével, a lengyel Szochával hozta össze a (bal)sors.  Nos, félidőig jól tartotta magát a magyar, utána viszont győzött az egyelőre még nagyobb tudás (10:15).
 
A legkevesebb esélyt talán Garam Nórinak adták volna a fogadóirodák, elvégre ellenfele, az olasz Vecchi hatodik a világranglistán. Garam pedig a 132. Márpedig ebben a fegyvernemben ekkorát ritkán borul a papírforma. Bizony 15:6 is lett az eredmény.
 
Csakhogy ide!
 
Garam Nóri taktikusan, remekül vívott, 6:0-ra elhúzott, és a 8:1-es félidő után sem engedett ki, nagyszerű teljesítménnyel jutott egyedüli magyarként a nyolcaddöntőbe. ahol papíron sokkal könnyebb ellenfél, a francia Brunet következett. Azonban ebben az asszóban egy egészen más Garam Nórát láthattunk, és nem volt reális esélye az újabb bravúrra. Ugyanakkor 14. helyéért őt feltétlenül elismerés illeti, más kérdés, hogy talán egy kicsivel többre számítottunk összességében női kardozóinktól.
 
nemethmarco (Large)
Németh András, Marco Goncalves válogatott edző, és a magyar törülköző hármasa. Utóbbit végül sajnos bedobtuk, de lesz ez még sokkal jobb!
 
Következett két férfi tőrözőnk, és közülük az egyik, a 19 éves Németh András nagyszerű 15:6-os győzelmet aratott az ukrán Pogrebniak ellen, és ezzel belépőt nyert a nagyterembe, ahonnan a legjobb 32 folytathatta a versenyt. Ugyanez nem sikerült Szabados Kristófnak, aki az izraeli Hapoeltől szenvedett 15:9-es vereséget. Az Izraellel szemben visszavágásra, a nemes bosszúra gyors lehetőség nyílott, mivel Andris a 36 éves Orral került szembe – aki némi meglepetésre ranglista hármasként jutott tovább. Sokáig úgy tűnt, minden rendben lesz. A Honvéd junior Eb-bronzérmese taktikusan vívott, fárasztotta idős ellenfelét, és gyors támadásokkal talált. A harmadik három perc közepére már 14:10-es előnyt mutatott az eredményjelző, és semmi nem utalt arra, hogy itt bármi gond lehet. De lett. Öt egylámpás tust adott az izraeli veterán, és ezzel Németh András egy számottevő felnőtt sikerről, a fegyvernem pedig egy apró előrelépésről maradt le. Kár érte.
 
A nap egyetlen pozitívuma – Garam Nóri Vecchi elleni asszója mellett – a kerekes székes női tőrözők szereplése volt. Mindhárom magyar bejutott a legjobb nyolc közé, és Krajnyák Zsuzsi, valamint Juhász Vera megnyerte a kerekes székes küldöttség negyedik és ötödik érmét, míg Hajmási Éva hatodik lett. A két hölgy az elődöntőben egymással került össze, győzött Krajnyák, akit a döntőben sem lehetett megállítani, így újabb arany- és bronzéremmel gyarapodott a kerekes székesek gyűjteménye.
 
Női kard egyéni Európa-bajnokság, 43 induló. A csoportmérkőzéseken: Várhelyi Kata 4 győzelem/1 vereség, Garam Nóra 3/2, Márton Anna 3/2, Várhelyi Anna 3/2.
A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Jegorjan (orosz) 12:15, Várhelyi A.-Djacsenko (orosz) 6:15, Várhelyi K.-Szocha (lengyel) 10:15, Garam-Vecchi (olasz) 15:6.
Nyolcaddöntő: Garam-Brunet (francia) 9:15.
Végeredmény: 1. Harlan (ukrán), 2. Djacsenko (orosz), 3. Vujuka (görög) és Gregorio (olasz), …14. Garam Nóra, …19. Várhelyi Kata, …24. Márton Anna, 25. Várhelyi Anna.
 
Férfi tőr egyéni Európa-bajnokság, 76 induló. A csoportmérkőzéseken: Németh András 3 győzelem/2 vereség, Szabados Kristóf 3/3, Dósa Dániel 2/4, Szabados Gábor 1/5 (kiesett).
A legjobb 32 közé jutásért: Németh-Pogrebniak (ukrán) 15:6, Szabados K.-Hatoel (izraeli) 9:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Németh-Or (izraeli) 14:15.
Végeredmény: 1. Davis (brit), 2. Cseremisinov (orosz), 3. Le Pechoux (francia) és Joppich (német), …28. Németh András, …45. Szabados Kristóf,  …57. Dósa Dániel, …64. Szabados Gábor.
 
Kerekes székes női tőr egyéni Európa-bajnokság, A kategória, 18 induló: 1. Krajnyák Zsuzsa, 2. Jefimova (orosz), 3. Juhász Vera és Morkvics (ukrán), …6. Hajmási Éva.
 
Kerekes székes férfi párbajtőr egyéni Európa-bajnokság, A kategória, 26 induló: 1. Fegyajev (orosz), 2. Noble (francia), 3. Pender (lengyel) és Pocsevalin (orosz), …11. Horváth Gábor, …23. Szaicz Balázs.

Kerekes székes férfi párbajtőr egyéni Európa-bajnokság, B kategória, 18 induló: 1. Pranevicz (fehérorosz), 2. Bezjanicsni (fehérorosz), 3. Kuzsukov (orosz) és Lewonowski (lengyel), …18. Báder Richárd. 

2014. június 09.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM