Kreiss Fanni ötödik a tbiliszi Eb-n!

jún 13, 2017 | Archív

Kreiss Fanni szerepelt a legjobban a magyar küldöttségből a tbiliszi Európa-bajnokság második napján, amikor a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni versenyeket rendezték. Az UTE

Kreiss Fanni szerepelt a legjobban a magyar küldöttségből a tbiliszi Európa-bajnokság második napján, amikor a női tőr és a férfi párbajtőr egyéni versenyeket rendezték. Az UTE vívója, Kreiss Gábor tanítványa az ötödik helyen végzett, míg Mohamed Aida, illetve Rédli András a nyolcaddöntőben zárt. Gratulálunk! 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

A tbiliszi Eb nyitónapján minden a feje tetejére állt. Az egész napi csapnivaló rendezésre az tette fel a koronát, hogy a megnyitó ünnepséget látványosan elhúzták a lelkes helyiek. Olyannyira, hogy az élő tévéközvetés dacára a döntők kezdete egész pontosan 21 percet késett, ami már vívásban is főbenjáró bűnnek számít… Mégis, a második versenynap kezdetén boldogabb embereket a helyi szervezőknél nem lehetett találni. Ennek is roppant egyszerű a magyarázata. Ugyanis a rendezés mellett a papírforma is a feje tetejére állt. És női kard egyéniben Kakhiani révén grúz aranyérem született, amire még sosem volt példa. Így aztán Zaza Mcsedlidze elnök és David Szavhadze főtitkár olyan peckesen sétálgatott, begyűjtve a gratulációkat, mintha egyébként minden rendben lenne az Eb háza táján. És mitagadás, különösebben mi sem fanyalogtunk, elvégre Pusztai Liza megjavította Mohamed Aida eddigi “rekordját”, 16 évesen lett egyéni felnőtt világversenyen érmes… Előbbi keddre természetesen pihenőt kapott a csapatverseny előtt, viszont Aida – 24 évvel az említett vb-ezüst után… – ott volt a páston. De róla majd később, mivel a férfi párbajtőrözők kezdték a második versenynapot. 

Akik körül azért nagyot változott a világ Rio óta. Boczkó Gábor már civilben szurkol a társaknak a pást mellett, Imre Géza pedig MOB elnökségi tag, vívómester, és a napokban nemrégiben megjelent könyvét dedikálja. És valljuk be, így azért más lett a fegyvernem helyzete – legalábbis az évközi eredmények alapján. Mindenesetre a csoportmeccseket mind a négyen sikerrel vették, mi több, Rédli András kiemelkedően. Aztán viszont a főtáblára pillantva okkal morgott. “Vívok egy hat-nullát, erre a nyolcadomban van Bányai Zsombor, az izraeli Freilich, az ukrán klasszis Nyikisin, az U23-as Európa-bajnok spanyol Pereira és az észt világbajnok Novosjolov. Kik jöttek volna szembe, ha nem így szerepelek.” Az első név, amely kihullott e veretes listából az a korábbi junior Európa-bajnok Freilich volt – nagy örömünkre. Őt ugyanis Bányai Zsombor búcsúztatta izgalmas asszóban (15:12), a két korábbi junior sztár a felnőtt mezőnyben már a 64 közé jutásért összekerült… 

Az olimpiai bronzérmes Somfai Péter a legjobb 32 között búcsúzott.

Következett a Rédli-Bányai háziderbi, amely a nemes magyar hagyományoknak megfelelően csöndben, a szakemberek távollétében zajlott, és Bandi 14:12-es győzelmével ért véget. Jöhetett Pereira, aki azért megtett egy szívességet. Kiverte az ukrán Nyikisint, aki épp jó két hete nyert Bogotában Grand Prix-versenyt – hiába, ebben a fegyvernemben, ebben a mezőnyben két versenyen egymás után élen végezni majdhogynem lehetetlen… Ennek 10:5 lett a vége, de azért korántsem volt ez ennyire sima. Bandi végig vezetett, de Pereira rendre egyenlített. Aztán a végjátékban már nem volt esélye, honvédos honvédünk mattolta. És ekkor jöhetett a kétszeres egyéni világbajnok észt Novosjolov – még mindig csak a nyolc közé jutásért… Addigra ráadásul Rédli Ezredes egyedül maradt. Zsombort már említettük, hozzá hasonlóan Siklósi Geri is a 64 között kapott ki a rutinos orosz Anyohintól (10:15). Másik olimpiai bronzérmesünk, Somfai Péter egy körrel tovább jutott. Ő előbb verte a fehérorosz Poulouskit (15:8), a 32-ben viszon nem ment neki a román Timoce ellenében (9:15). Az észt azonban Bandinak is megálljt parancsolt! Novosjolovnak ismét nagyszerű napja volt, és olyankor ellene nagyon nehéz… Rédli Andrásnak sem sikerült. Novosjolov végig vezetve 15:11-re győzött, és ezzel férfi párbajtőrben a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

És akkor a hölgyekről. A csoportmeccsek után bátran kijelenthettük, hogy a legegységesebb válogatott a magyar. Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Knapek Edina és Lupkovics Dóra ugyanis egyaránt egy vereséggel teljesítették a kötelező penzumot. A folytatás aztán már a legjobb 16 közé jutásról döntött, tehát alaposan besűrűsödött a mezőny. Meg is feleződtek a mieink. Edina a lengyel Walczyktól simán (3:15), Dóri az orosz Zagidullina ellen szorosabban szenvedett vereséget (10:15). Győzött viszont Aida és Fanni! Utóbbinak ez kötelező feladatnak számított az izraeli Dvorkinnal szemben, és ezt ennek megfelelően oldotta meg – 15:4. Aida viszont a korábbi világbajnoki ezüstérmes német Golubitskyit kapta, és hihetelen akarással, okos vívással előbb kiharcolta a 11:11-es hosszabbítást, majd néhány másodperccel annak lejárta előtt beadta a győztes tust is.

Kreiss Fanni (jobbra) nagyszerű vívással jutott el a negyeddöntőig, ott maradt alul a francia Thibus-vel szemben.

Így két magyar vívhatott a legjobb nyolc közé jutásért. Aida a “nemzedékek csatájában” ezúttal alulmaradt a 18 esztendős német Eberttel szemben (6:15), de az ember hajlandó róla azt gondolni, hogy olyan mint a nemes tokaji aszú, az évek csak jobbá teszik… 

És akkor eljutottunk a nap főszereplőjéhez, Kreiss Fannihoz. Tőrvívásunk legnagyobb tehetségének indult. Nyert kadet világbajnokságot, majdnem juniort is. Aztán a felnőtt átállás, illetve a több éves külföldi tanulmány hozott egy kis megtorpanást. Na jó, nem is olyan kicsit… Fanni fejében az is megfordult, hogy érdemes-e energiáinak legjavát a vívásba fektetnie, és amíg ez kérdéses, addig valakiből nem lehet igazi klasszis. Nos, végül eldöntötte, és 28 évesen még egyáltalán nem késett el vele! Versenyről versenyre közelíti meg a legjobbakat ebben a szezonban, tavasszal összejött a Világkupa-finálé, most pedig az Európa-bajnoki nyolc közé jutás! Az UTE versenyzője, Kreiss Gábor (az édesapa a mester, de az édesanya, Hortobágyi Gabriella is válogatott vívó volt) tanítványa a nyolcaddöntőben az Edinát búcsúztató Walczykkal került szembe. 11:11-ig haladtak fej-fej mellett, Fanni azonban ekkor remek tusokkal simán, 15:11-re eldöntötte a meccset. 

A nagyon értékes eredmény ezzel összejött, vártuk az igazi bravúrt. A negyeddöntőben ugyanis Thibus volt az ellenfél, a legjobb francia, a világranglista ötödikje. A papírforma – most még… – nem borult, a francia klasszis az elején elhúzott, és ez döntőnek bizonyult, hozta a meccset 15:9-re. Ezzel Kreiss Fanni az ötödik helyen végzett, ami igazán értékes helyezés, neki és mesterének egyaránt gratulálunk! A felnőtt Eb-döntő újabb mérföldkövet jelent a még nagyobb célok felé!

Az Európa-bajnokság szerdán a női kard- és a férfi tőrcsapat versenyével folytatódik. 

Eredmények. Európa-bajnokság, Tbiliszi.

Férfi párbajtőr egyéni, 97 induló, A csoportmérkőzéseken: Rédli András 6 győzelem/0 vereség, Silósi Gergely 3/2, Somfai Péter 3/3, Bányai Zsombor 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Bányai-Freilich (izraeli) 15:12.

A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Bányai 14:12, Somfai-Paulouski (fehérorosz) 15:8, Siklósi-Anyohin (orosz) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért:  Rédli-Pereira (spanyol) 10:5, Somfai-Timoce (román) 9:15.

Negyeddöntő: Rédli-Novosjolov (észt) 11:15.

Döntő: Borel (francia)-Pizzo (olasz) 15:10.

Végeredmény: 1. Borel (francia), 2 Pizzo (olasz), 3. Hodosz (orosz) és Novoszjolov (észt), …9. Rédli András, …31. Somfai Péter, …48. Siklósi Gergely, …57. Bányai Zsombor.

Női tőr egyéni, 43 induló. A csoportmérkőzéseken: Kreiss Fanni 5 győzelem/1 vereség, Knapek Edina 4/1, Mohamed Aida 4/1, Lupkovics Dóra 4/1. 

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss-Dvorkin (izraeli) 15:4, Mohamed-Golubitskyi (német) 12:11, Knapek-Walczyk (lengyel) 3:15, Lupkovics-Zagidullina (orosz) 10:15. 

Nyolcaddöntő: Kreiss-Walczyk (lengyel) 15:11, Mohamed-Ebert (német) 6:15.

Negyeddöntő: Kreiss-Thibus (francia) 9:15.

Döntő: Errigo (olasz)-Deriglazova (orosz) 15:14.

Végeredmény: 1. Errigo (olasz), 2 Deriglazova (orosz), 3. Thibus (francia) és Volpi (olasz), 5. Kreiss Fanni (edző: Kreiss Gábor, válogatott edző: Marco Goncalves), …12. Mohamed Aida, …17. Knapek Edina, 18. Lupkovics Dóra.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események