Kun Anna a nyolcaddöntőig jutott

jún 23, 2015 | Archív

Megkezdődtek Bakuban az I. Európai Játékok vívóversenyei. Az első napon a magyarok közül a legjobban Kun Anna szerepelt, junior Európa-bajnok női párbajtőrözőnk a nyolcaddöntőben

Megkezdődtek Bakuban az I. Európai Játékok vívóversenyei. Az első napon a magyarok közül a legjobban Kun Anna szerepelt, junior Európa-bajnok női párbajtőrözőnk a nyolcaddöntőben búcsúzott. Férfi kardozóinknak a 32 jelentette a végállomást.

 

Második vonalunk igen nehéz vizsgafeladat előtt áll: miközben legjobbjaink a moszkvai világbajnokságra készülnek, addig a többiek az Európai Játékokon lépnek pástra. Az már a névsort végigböngészve kiderült, hogy rendkívül komoly feladata lesz a mieinknek. Az oroszok, az olaszok és a franciák ugyan hozzánk hasonlóan döntöttek: azaz nem az első csapattal utaztak Bakuba, ugyanakkor ezekben a nemzetekben a “hátország” jóval erősebbnek mondható a mieinknél. Ráadásul akadnak olyan nemzetek is – példaként az ukrán, az észt és a román – melyek másként készülnek az olimpiai kvalifikációs vb-re, és legjobbjaikkal érkeztek az azeri játékokra.

 

 Az azeriek mindenben megadják a módját: valamennyi versenyzőt – itt éppen a férfi kardozókat – egyenként bemutatnak a verseny előtt.
 
Ezek után érthetően nem az érmek, hanem a helyezések milyensége lehet kérdéses a számunkra – különösen az egyéni versenyek során. Az első nap ezt ékesen be is bizonyította, az igen erős női párbajtőrmezőnyben, illetve a közepesnek mondható férfi kardmezőnyben nem mi játszottuk a főszerepet. A csoportmérkőzéseknek mindkét fegyvernemben egy-egy “áldozata” akadt: Várnai Vivien, illetve Csaba Márton Bence végzett a mezőny hátsó negyedében. A 32-es tábla első asszója pedig egyetlen kivétellel mindenkinek a búcsút jelentette. Bohus Réka olasz, Bukócki Bianka finn vetélytárstól kapott ki, Ravasz Etelét az ukrán Jagodka, Gémesi Bencét a román Badea, Singer Martint pedig a német Hübers búcsúztatta. Tegyük gyorsan és őszintén hozzá azt is: reális győzelmi esélyünk egyik összecsapáson sem volt. 
 
 Kreiss Gábor remek felvételén Bukócki Bianka kitöréssel támad és talál Kock ellen – sajnos a győzelem a finné lett.
 
A legjobban a keddi nyitónapon Kun Anna szerepelt. Tatai junior Európa-bajnokunk a csoportmeccseken is kiegyensúlyozottan teljesített, négy győzelemmel magabiztosan lépett tovább. A folytatásban “lecsapta a ziccert”, a 32 között a szerb Carannak esélyt sem hagyott, 15:7-re nyert tehetségünk. Csakhogy a nyolcaddöntőben a két évvel ezelőtti budapesti vb egyéni negyeddöntőse és csapat aranyérmese, Zvereva állta az útját, és a rutinos orosz túl nagy falatnak bizonyult (10:15). Anna 13. helyével így is dicséretet érdemel az olimpiai és világbajnokokat felvonutató mezőnyben.
 
Az I. Európai Játékok első két aranyérme végül Romániába, illetve Ukrajnába került, Ana Branza, illetve Andrij Jagodko révén.
 
Az Európai Játékok szerdán a női tőrözők és a férfi párbajtőrözők versenyével folytatódik. 
 
Eredmények. I. Európai Játékok, Baku. Női párbajtőr egyéni, 35 induló. A csoportmérkőzéseken: Kun Anna 4 győzelem/2 vereség, Bukócki Bianka 4/2, Bohus Réka 2/4 (továbbjutottak), Várnai Vivien 2/4 (kiesett).
A legjobb 16 közé jutásért: Kun-Caran (szerb) 15:7, Bukócki-Kock (finn) 12:15, Bohus-Rizzi (olasz) 7:15.
Nyolcaddöntő: Kun-Zvereva (orosz) 10:15.
Végeredmény: 1. Branza (román), 2. Zvereva (orosz), 3. Kirpu (észt) és Gherman (román), …13. Kun Anna, …19. Bukócki Bianka, …27. Bohus Réka, …30. Várnai Vivien.
 
Férfi kard egyéni, 36 induló. A csoportmérkőzéseken: Ravasz Etele 3 győzelem/2 vereség, Gémesi Bence 2/3, Singer Martin 1/4 (továbbjutottak), Csaba Márton Bence 0/5 (kiesett).
A legjobb 16 közé jutásért: Ravasz-Jagodka (ukrán) 9:15, Gémesi-Badea (román) 9:15, Singer-Hübers (német) 5:15.

Végeredmény: 1. Jagodko (ukrán), 2. Donliceanu (román), 3. Pellegrini (olasz) és Miracco (olasz), …20. Ravasz Etele, …21. Gémesi Bence, …28. Singer Martin, …33. Csaba Márton Bence. 

2015. június 23.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM