Kun Anna aranyérmes Mariborban!

márc 3, 2015 | Archív

Sorozatban az ötödik fegyvernemben, női párbajtőrben is érmet szerzett a magyar küldöttség a maribori junior Európa-bajnokságon. Méghozzá egy fantasztikus aranyérmet! A női

Sorozatban az ötödik fegyvernemben, női párbajtőrben is érmet szerzett a magyar küldöttség a maribori junior Európa-bajnokságon. Méghozzá egy fantasztikus aranyérmet! A női párbajtőrözők versenyében Kun Anna, a tataiak 20 éves tehetsége, Plásztán Attila tehetsége veretlenül, nagyszerű és csodaszép vívással győzött! Bancsics Máté férfi kardban a hetedik helyen végzett.

Munkatársunk helyszíni jelentése

 
Igencsak magasra lett helyezve a léc a maribori junior Európa-bajnokság utolsó egyéni napjára. Az addig lezajlott négy fegyvernem versenyében ugyanis kivétel nélkül örülhettünk magyar éremnek, ami párját ritkító eredménynek számít, olyannyira, hogy a junior éremtáblázat éléről várhattuk a keddi folytatást, amikor a női párbajtőrözők és a férfi kardozók léptek pástra a Luknában.
 
Az utóbbi időszak eredményei alapján a hölgyekben lehetett több bizodalmunk, ők kezdték a napot, felemás csoportteljesítménnyel. Kun Anna remekelt, veretlen maradt, a többiek azonban vegyesen szerepeltek. Természetesen a továbbjutásukat nem fenyegette veszély, azonban az várható volt, hogy a táblán hamar erős riválisokkal találják majd magukat szembe. Így is lett. A tavalyi Eb-bronzérmese, Bohus Réka, illetve a mr említett Anna nem panaszkodhatott. Ők viszonylag könnyen vették is az akadályt, Réka törököt fogott (15:10), Anna pedig izraelit győzött le (15:11). Ugyanakkor Siklósi Enikő német, Felker Adrienn pedig orosz riválist kapott már a 32 közé jutásért, és sajnos, ez a végállomást is jelentette a számukra. Előbbi 15:10-es, utóbbi 15:4-es vereséget szenvedett, ezzel két magyar került a legjobb 32 közé. 
 
 Ha Kun Anna beköt, akkor az ellenfél vesztesen köt ki.
 
Az is biztossá vált, hogy kettejük közül csak az egyik juthat az esti négyes döntőbe, mivel egy negyedbe kerültek. Azonban a verseny jelen szakaszában természetesen erre csak annyit mondhattunk, hogy “bárcsak már ott tartanánk”… Mint ahogy rövid idő múlva ki is derült, hogy az a lehetséges egy csak Kun Anna lehet. Réka nem bírt az orosz Kuzmenkovával, az asszó vége felé kezdte ledolgozni hátrányát, de nem sikerült, 15:13-as vereséget szenvedett. Kun Anna viszont egyedüliként bejutott a nyolcaddöntőbe, miután végig vezetve, 15:11-re legyőzte kadet korú izraeli ellenfelét. 
 
A következő körben már sokkal, de sokkal nehezebb dolga volt, elvégre a Felker Adriennt leiskolázó orosz Komarova várta őt a 16 között. A tatai hölgyet – aki már korántsem kislány – azonban ez csöppet sem zavarta. Rendkívül taktikus, okos, szép és – ami a legfontosabb… – eredményes vívással tusról tusra vette át az irányítást, és győzött 15:11-re. Az érmet érő negyeddöntőre pedig tulajdonképpen nem kell mást csinálni, csak a control c-control v gombok használatával, és némi javítással bekopizni a bekezdés elejét! Valahogy így: “A következő körben a Bohus Rékát legyőző orosz Kuzmenkova várta őt a 16 között. A tatai hölgyet – aki már nagylány – azonban ez csöppet sem zavarta. Rendkívül taktikus, okos, szép és – ami a legfontosabb… – eredményes vívással tusról tusra vette át az irányítást, és győzött 15:9-re.” Plásztán Attila válogatott edző saját neveltje tehát máris érmes lett, és a továbblépés sem tűnt lehetetlennek, a svéd Linde az elődöntőbeli ellenfél.
 
 Ilyen egy Kun-ököl, ha betalál. Mármint így örül Kun Anna, amikor tust visz be Mariborban.
 
Ezzel sorozatban az ötödik fegyvernemben is érmet szereztünk a junior Eb-n, utolsóként következett a férfi kard… A csoportmérkőzések nem sikerültek tökéletesen, két vereség alatt egyik magyar sem úszta meg, de a továbbjutás nem forgott veszélyben. A 32 közé kerülésért így máris magyar-magyar párharc alakult ki, Péch Miklós legyőzte Dobó Pistit. Bancsics Máté viszont két magabiztos győzelmet könyvelhetett el. Előbb lengyel ellenfelét 15:11-re, majd belga riválisát 15:9-re verte, és ezzel máris a nyolcaddöntőbe jutott a tehetséges gödöllői fiatalember. Sajnos, ott egykeként képviselte színeinket, mivel a kétfrontos magyar-orosz párharcban szoros csatákban, de alulmaradtunk. Kossuth Bálint 13:8-ra is vezetett Andrejev ellen, de ez is kevés lett, 15:14-re kikapott. Péch Miki pedig dicséretesen megszorongatta a jóval esélyesebb Danyilenkót, ám itt is vereség lett a vége (12:15). Maradt mára magyarként Máté – ő viszont verhetőnek tűnő görög riválist kapotta 16 között. Meg is verte. Az asszó első felében még nem érezte a ritmust (5:8), utána viszont villámgyorsan fordított (15.12), és egyetlen lépésre került az éremtől. Az viszont nem jött össze. A Kossuth Blintot nagy nehezen legyűrő Andrejev a negyeddöntőben nem hagyott kétséget afelől, hogy ezúttal ő a jobb. Máté támadásai rendre rövidek voltak, az orosz pedig talált, 10:15 lett a vége. 
 
 Bancsics Máté hetedik helyéhez gratulál Varga József válogatott edző. Meg mi is!
 
Navarrete József tanítványa ezzel a hetedik helyen vézett, ami abszolút dicséretes teljesítmény, és természetesen egy újabb értékes magyar helyezés. Szusszanásnyi szünet után viszont máris kezdődött az esti program, benne magyar főszereplővel, az első párban Kun Annával. És egy vérfagyasztó párharc következett. A „Tatai Szúnyog” az elején kétszer rögtön odacsípett, utána viszont sorra dublék következtek, majd váltott a svéd Linde, és egyenlített. Ettől kezdve felváltva estek a tusok, és 10:10-nél a felek „kiegyeztek döntetlenben”, azaz hagyták lejárni az időt. „Nyugi, Anna tízből tizenegyszer így csinálja, és madnem mindig nyer.” – kommentálta csapat- és szobatársa, Bohus Réka. Igaza lett! A hosszabbításban Anna egy nagyszerű parád riposzttal 11:10-re győzött, és ezzel bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe!
 
Ahol aztán a világrangiistát vezető, olasz Marzanit úgy verte meg az aranyéremért, mintha ő vezetné azt a bizonyos rangsort! Az itáliai csak nyomta, nyomta és nyomta előre. Aztán meg csak bánta, bánta és bánta. Anna ugyanis angyali nyugalommal és csodálatos tehetséggel szórta a tusokat, az első harmad döntetlenje után, a másodikat követően már 9:5-re vezetett, a vége pedig betonbiztos 15:8 lett! Ami a magyar küldöttség nyolcadik érmét, második aranyérmét jelentette itt Mariborban, és még hátra vannak a csapatversenyek!
 
Gratulálunk és HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Maribor. Junior női párbajtőr egyéni, 91 induló. A csoportmérkőzéseken: Kun Anna 5 győzelem/0 vereség, Siklósi Enikő 3/2, Bohus Réka 3/3, Felker Adrienn 3/3 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 32 közé jutásért: Kun-Kanevsky (izraeli) 15:11, Bohus-Ozkalayci (török) 15:10, Siklósi-Hornischer (német) 10:15, Felker-Komarova (orosz) 4:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Kun-Hecht (izraeli) 15:11, Bohus-Kuzmenkova (orosz) 13:15.
Nyolcaddöntő: Kun-Komarova (orosz) 15:11.
Negyeddöntő: Kun-Kuzmenkova (orosz) 15:9.
Elődöntő: Kun-Linde (svéd) 11:10.
Döntő: Kun-Marzani (olasz) 15:8.
Végeredmény: 1. Kun Anna (edző és válogatott edző: Plásztán Attila), 2. Marzani (olasz), 3. Linde (svéd) és Brovko (ukrán), …30. Bohus Réka, …42. Siklósi Enikő, …50. Felker Adrienn.
 
Junior férfi kard egyéni, 59 induló. A csoportmérkőzéseken: Bancsics Máté 3 győzelem/2 vereség, Kossuth Bálint 3/2, Péch Miklós 3/3, Dobó István 2/3 (valamennyien továbbjutottak).
A legjobb 32 közé jutásért: Bancsics-Swierk (lengyel) 15:11, Péch-Dobó 15:10.
A legjobb 16 közé jutásért: Bancsics-De Visscher (belga) 15:9, Kossuth-Andrejev (orosz) 14:15, Péch-Danilenko (orosz) 12:15.
Nyolcaddöntő: Bancsics-Giakumatosz (görög) 15:12.
Negyeddöntő: Bancsics-Andrejev (orosz) 10:15.
Végeredmény: 1. Danyilenko (orosz), 2. Bonsanto (olasz), 3. Andrejev (orosz) és Voronov (ukrán), …7. Bancsics Máté (edző: Navarrete József, válogatott edző: Varga József), …25. Kossuth Bálint, …29. Péch Miklós, …40. Dobó István.

2015. március 03.

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM