Legek versenye a legek tiszteletére

nov 5, 2015 | Archív

A világ legjobb kardvívói kivétel nélkül Budapesten randevúznak ezen a hétvégén!Pénteken és szombaton Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi egyéni Világkupa-versenyt, vasárnap Zarándi

A világ legjobb kardvívói kivétel nélkül Budapesten randevúznak ezen a hétvégén!

Pénteken és szombaton Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi egyéni Világkupa-versenyt, vasárnap Zarándi Csaba csapat Világkupa-versenyt rendezünk a MOM Sportban. Az esemény sajtótájékoztatóját szerdán tartottuk a viadal színhelyén.

 

Sokan voltak kíváncsiak a GKK sajtótájékoztatójára. Sokan voltak kíváncsiak a GKK sajtótájékoztatójára.

 

A sajtótájékoztatón elsőként Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket. Ez követően bejelentette, hogy újabb támogató segíti sportágunkat. Elnökünk megállapodott a Roland Divatházzal, amely a jövőben a magyar válogatott egyenruháját garantálja és biztosítja. A neves cég képviseletében Debreceni Dániel projekt igazgató köszöntötte a jelenlévőket – és sportágunkat. Buranits Ildikó, a MOM Sport ügyvezető igazgatójaként már régi ismerősként köszöntötte vívóinkat, és biztosított bennünket arról, hogy a nagyszerű létesítmény ezúttal is kiváló házigazda lesz – miként mindig…

 

 Háttérben a három legenda, előttük a sajtótájékoztató szereplői, mikrofonnal a kezében Buranits Ildikó „házigazda”, a MOM Sport ügyvezetője. (Fotók: Besenyei Gergely)

 
Aztán következett a “szakmai vonal”, egyre táguló mezsgyében. Elsőként Szilágyi Áron beszélt felkészüléséről, melyet egy kellemetlen, gyulladásos bokasérülés továbbra is hátráltat. Eztán Somlai Bélafegyvernemi vezetőedző mesélt arról, hogy természetesen egyéniben és csapatban is fontos a jó szereplés, ugyanakkor a hazai versenyen sok, szám szerint 21 magyar kardozó léphet pástra, így ez egyben a szakág vizsgája is lesz valamilyen szinten. Végül pedig Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány mondta el, hogy miként áll a magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs versenyeken.
 
Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány az olimpiai kvalifikációról, Somlai Béla vezetőedző a férfi kard szakág helyzetéről számolt be.
 
Az alábbiakban a hétvégi versenyek programját, részleteit közöljük.
 
A program:
 
Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa-verseny
 
Helyszín: MOM Sport (Csörsz utca)
Selejtezők: október 30., péntek, 14 óra
        64-es tábla: október 31., szombat, 10 óra
        8-as döntő: október 31., szombat, 16 óra
 
Zarándi Csaba férfi kardcsapat Világkupa-verseny
 
Helyszín: MOM Sport
        32-es tábla: november 1., vasárnap, 9 óra
        Döntő: november 1., vasárnap, 15 óra  
 
 Csaknem „telt ház” volt az esemény sajtótájékoztatóján – reméljük az lesz a versenyen is.
 
Több mint fél évszázados történelemre tekint vissza a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kardvívó Világkupa-verseny. A sorozatot 1962-ben hívták életre, a sors fintora, hogy a magyar sport három ikonja éppen nem sokkal korábban vonult vissza az aktív vívástól, így ők ezt a viadalt – szemben minden egyébbel – nem nyerhették meg. Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf 1932 és 1960 között 19 olimpiai aranyérmet nyert úgy, hogy közben a második világháború miatt két játékok elmaradt. A magyar és a nemzetközi vívóvilág három meghatározó klasszisa visszavonulását követően, haláláig szolgálta edzőként, illetve sportvezetőként hasonlóan magas színvonalon a sportágat. Eredményességük a magyar sportban, és a nemzetközi vívósportban egyaránt példa nélküli!
 
A Hungária Kupa első győztese Mendelényi Tamás volt, és a verseny az azóta eltelt időszakban a világ túlzás nélkül állíthatóan egyik legnagyobb kardeseményévé nőtte ki magát. Ezt tökéletesen bizonyítják az idei esemény nevezési adatai, melyek minden rekordot megdöntenek! A hétvégén 219-en lépnek pástra a MOM Sportban, abban a Csörsz utcai csarnokban, mely mérete és eleganciája tekintetében egyaránt nagyszerű otthonként szolgálhat a három nap alatt – magyarnak és külföldi vendégnek egyaránt. 
 
 Szilágyi Áron, reméljük, a páston is szigorú lesz.
 
A 219 induló a fegyvernemben a korlátozott nemzetenkénti indulólétszám bevezetése óta minden idők legnépesebb Vk-ja, egyben olimpiai kvalifikációs versenye lesz! Tavaly 203-an léptek ugyanitt pástra, most ezt a csúcsot döntjük meg idehaza és nemzetközileg egyaránt. Öt kontinens legjobbjai érkeznek 45 országból Budapestre, verseny első 16 kiemeltje a világranglista első 16 helyezettje, tehát senki sem hiányzik! A szakág valamennyi aktív egyéni olimpiai és világbajnoka pástra lép, itt lesz az olasz Montano, a német Limbach, a koreai Won, és a legutóbbi három egyéni vb orosz aranyérmese, ResetnyikovKovaljev, valamint Jakimenko. Természetesen nem hiányzik a mi klasszisunk Szilágyi Áron sem, aki londoni olimpiai aranya után idén Európa-bajnokságot nyert. Hogy mekkora a fegyvernemi rivalizálás, azt mi sem jellemzi jobban, minthogy a fenti, veretes névsorban nem taláható a jelenlegi világranglista második és harmadik helyén szereplő két koreai klasszis, Gu és Kim, vagy az idei vb-ezüstérmes amerikai Homer. Áron mellett pástra lép a teljes hazai kardelit, közte a riói kvalifikációra pályázó Decsi Tamás, Szatmári András, Iliász Nikolász és Gémesi Csanád
 
 Olimpiai bajnokunk latolgatja saját esélyeit, mellette Csampa Zsolt, szövetségünk elnöke.
 
Az olimpiai “vetésforgó” következtében a kardcsapat ezúttal nem szerepel a riói programban, ugyanakkor áprilisban, ugyancsak Rio de Janeiróban megrendezik a fegyvernem csapat világbajnokságát. Az idevezető út rendkívül fontos állomása a vasárnapi Vk-verseny. A csapat Világkupa névadója a legendás Mester, Zarándi Csaba. Az Újpesti Dózsa, majd az UTE csodálatos alakja évtizedekig dolgozott Nagyházi Zoltánnal, Gedővári Imrével, Csongrádi Lászlóval és Szabó Bencével, mellettük tanítványa volt még több nagy bajnok, példaként Abay Péter is. A magyar kardvívás “legújabb kori aranykorszakának” kimagasló alakja volt, nem csak szakmai tudása, emberi nagysága is példaként állítható minden mai követője elé. 
 
Természetesen ezen a viadalon is minden számottevő válogatott – összesen 26 – rajthoz áll, a rangsor első 16 nemzete hiánytalanul itt lesz, és a legerősebb összeállításában sorakozik fel. Magyar részről Somlai Bélafegyvernemi vezetőedző a Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron kvartettnak szavazott bizalmat. A csapat a montreux-i, nyári Európa-bajnokságon bronzérmes lett – várjuk a hasonló folytatást!
 
Az eseményre mindhárom nap díjtalan a belépés, reményeink szerint lesznek magyar szereplői a fináléknak, és ebben az esetben megtelhet a MOM Sport lelátója! 
 
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események