Liza, a tündér, Petra, a pazar

nov 19, 2016 | Archív

A 15 éves kiskadet Pusztai Liza és a 19 éves junior Záhonyi Petra egyaránt a nyolcaddöntőben zárt az orleans-i női kard Világkupa-versenyen. A felnőtt Világkupa-versenyen! Előbbit

A 15 éves kiskadet Pusztai Liza és a 19 éves junior Záhonyi Petra egyaránt a nyolcaddöntőben zárt az orleans-i női kard Világkupa-versenyen. A felnőtt Világkupa-versenyen! Előbbit ráadásul egyetlen tus választotta el a nyolcas döntőtől. A Buenos Aires-i férfi párbajtőr Vk-n egyik magyarnak sem sikerült a 32 közé kerülés.

Rengeteg statisztikával fel vagyunk vértezve, mégis, gyaníthatóan ilyen még nem volt. Pusztai Liza tizenöt esztendősen jutott felnőtt Világkupa-versenyen a legjobb 16 közé, és egyetlen tus választotta el a nyolcas döntőbe jutástól… Mindezt ráadásul a  nagyon rangos orleans-i női kard viadalon tette, általános elképedésre. Pontosabban elképedni csak az képedt el, aki nem követte a közelmúltat. Bódy István és Benjámin tanítványa március elején nagy fölénnyel nyerte az újvidéki kadet Európa-bajnokságot két évvel idősebb kortársaival szemben, majd az októberi, plovdivi junior Vk-n a juniorok, azaz a nála négy évvel idősebbek között lett második. Aztán idehaza a múlt hónap végén a felnőttek között nyert hazai válogatót, és karrierje során először ezen a víkenden a felnőttek között is elindult a Világkupa-viadalon. 

lizi-orleans Liza, a tündér. Felnőtt nemzetközi pályáját egy Vk-nyolcaddöntővel kezdte. Tizenöt évesen.

És ha már elindult, akkor a minizseni minicsodát csinált. Már szombaton nagyot alkotott, amikor a 64 közé jutásért a nagyon erős amerikai válogatott egyik perememberét, a kőkemény Stone-t búcsúztatta. Aztán jött a vasárnapi főtábla. A 64 között egy felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmest, világbajnoki bronzérmest, junior világbajnokot búcsúztatott 15:14-re! Más kérdés, hogy Márton Annának hívták az illetőt… A magyar-magyar meccseknek mindig különös a lélektana, nyilván ennek is az volt, de ne mi elemezzük! Az viszont elemzést érdemel, amilyen nyugalommal ismét 15:14-re húzta be Liza a következő asszóját az olasz Battiston ellenében. És a nyolcaddöntőben közel volt az ennél is nagyobb bravúr – a 15 éves kishölgyet egyetlen tus választotta el az esti finálétól, 15:14-re kapott ki a japán Aokitól. Nos, harakirire semmi ok, tán éppen Japánban vág majd egyszer vissza csodálatos tehetségünk. Mondjuk, a tokiói olimpián…

lizi-panka-orleans Klasszisunkat, Márton Annát győzte le a 64 között Pusztai Liza.

Gyorsan tegyük hozzá, nem csak Lizi alkotott maradandót Orleans-ban! Egy másik korábbi kadet Európa-bajnok, a mindössze 19 éves Záhonyi Petra ugyancsak karrierje kimagaslóan legjobb felnőtt eredményét érte el, mivel Lizához hasonlóképpen a nyolcaddöntőben zárt. Ráadásul a 64 között nagy skalpot gyűjtött, a házigazdák egyik legjobbját, az idei Eb-harmadik Lembachot verte igen izgalmas asszóban 15:13-ra. Jól sikerült a folytatás is, a riói olimpiáról ismert (Márton Panka ellen egyenlített 14:8-ról…) venezuelai Benitezt győzte le magabiztosan (15:11). Aztán a nyolcaddöntő már nem jött össze, a legmagasabban rangsorolt olasz, Gregorio verte 15:11-re, de Szepesi László tanítványa szintén nagyszerűen szerepelt. 

petr-orleans Záhonyi Petra fejlődése töretlen, juniorként jutott felnőtt nyolcaddöntőig.

A “legek” női kardnapját László Luca tette teljessé, 32-be kerülésével ő is eddigi felnőtt karrierje legjobbját nyújtotta. A további öt, főtáblára jutó magyar (Kelecsényi Léna és Mira, Katona Renáta, Mikulik Júlia és a már említett Panka) a 64 között zárt. Mindösszesen pedig kijelenthető, annak ellenére alkotott értékeset a női kardküldöttség az egyéni Vk-n, hogy végül senki sem jutott a nyolc közé. Jöhet a vasárnapi csapatverseny, ahol izgalmasnak ígérkező nyolcaddöntő vár a mieinkre a lengyelek ellen. 

Az orleans-ival szemben a Buenos Aires-i versenyt jóval rövidebben elintézhetjük, sajnos… Mint már előző tudósításunkban említettük, legjobbjaink nélkül indultunk el a férfi párbajtőr Világkupán. A 64 közé négy versenyzőnk közül Somfai Péter és Bányai Zsombor jutott, ott azonban mindketten 15:10-es vereséget szenvedtek a svájci Heinzertől, illetve a kazah Alekszanyintól. Vasárnap itt is a csapatverseny következik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Buenos Aires, 166 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Bányai-Alekszanyin (kazah) 10:15, Somfai-Heinzer (svájci) 10:15.

Végeredmény: 1. Park Szang Jung (koreai), 2. Fichera (olasz), 3. Borel (francia) és Lucenay (francia), …37. Bányai Zsombor, …58. Somfai Péter, …89. Siklósi Gergely, …100. Berta Dániel.

Női kard egyéni Világkupa, Orleans, 149 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Márton 15:14, László-Mormile (olasz) 15:12, Záhonyi-Lembach (francia) 15:13, Kelecsényi L.-Bashta (orosz) 11:15, Katona-Ostojska (lengyel) 14:15, Kelecsényi M.-Voronina (ukrán) 12:15, Mikulik-Komisarczyk (lengyel) 10:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Battiston (olasz) 15:14, Záhonyi-Benitez (venezuelai) 15:11, László-Gulotta (olasz) 10:15.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Aoki 14:15, Záhonyi-Gregorio (olasz) 11:15.

Végeredmény: 1. Brunet (francia), 2. Kim (koreai), 3. Aoki (japán) és Tamura (japán), …15. Záhonyi Petra, 16. Pusztai Liza, …27. László Luca, …33. Márton Anna, …38. Katona Renáta, …44. Mikulik Júlia, 45. Kelecsényi Léna, …50. Kelecsényi Mirabella, …73. Garam Nóra, …113. Péntek Brigitta, …124. Bérczy Dorottya.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események